Luni 24 Iunie 2019

Cum am legat, la ziua Cramei Avincis, o strânsă prietenie cu Cuvée Grandiflora 2013

În ultimii opt ani, pentru entuziaștii degustători neautorizați din dormitorul bunicii, celebrarea R...

Secretele gourmet ale Vaticanului. Un festin divin, cu Salvo Lo Castro

Evenimentul gourmet al anului, în Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, s-a petrecut duminică, ...

Furmint și Cabernet Franc din Magyarország, în compania unui cavaler arădean al vinului

Un bun prieten a susținut recent o degustare de cinci stele în dormitorul lui Nagymama. Schmak Andrá...

  • Cum am legat, la ziua Cramei Avincis, o strânsă prietenie cu Cuvée Grandiflora 2013

  • Secretele gourmet ale Vaticanului. Un festin divin, cu Salvo Lo Castro

  • Furmint și Cabernet Franc din Magyarország, în compania unui cavaler arădean al vinului

Luni, 02 Aprilie 2012 19:42

CDViN, Vestik, şi Pivnicer, trei mici brand-uri ale unei mari pasiuni Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Unul dintre marile regrete pe care le încearcă un iubitor de vin decurge din constatarea că lumea oenologică, aidoma fotbalului, şi-a pierdut de mult inocenţa. Poate că totul are legătură cu globalizarea, poate că această cădere în păcatul mercantil vine din actuala criză ori poate că ţine pur şi simplu de duplicitara natură umană. De la cel mai cunoscut critic de vin mondial, cel care stabileşte cotele de piaţă ale marilor producători şi marilor vinuri, şi până la ultimul, obscur, exeget balcanic, aproape toţi par a urmări un interes cu una sau mai multe cifre atunci când se apucă să scrie despre parfumul de coloniale al licorii de struguri.

 

Poate că de aici începe povestea clubului Vestik. Cel al degustătorilor de vin neautorizaţi din vestul ţării. În urmă cu vreo patru ani, la iniţiativa unui oenolog arădean cu studii la Budapesta, am început să ne întâlnim, câte 6-8 prieteni, pentru a învăţa să cunoaştem vinul. Grupul cuprindea medici, ziarişti şi mici întreprinzători, iar degustările se derulau aproape profesional: cu prezentarea vinului, cu fişe de degustare, cu descalificări, cu note şi aprecieri la adresa fiecărui produs.

Marele avantaj al faptului că suntem neautorizaţi este că nimeni nu ne poate determina, prin mijloace specifice, pe la vreun concurs ori degustare organizată, să spunem că un anume vin e grozav când în realitate nu e decât o făcătură. Că nu depindem material de vreun articol, de vreun job de lăudători ai marilor brand-uri. Că spunem lucrurilor pe nume şi că putem afirma un sistem onest de valori. Că până la urmă reprezentăm ceva la fel de important ca părerea specialistului: vocea consumatorului avizat, adică un însemnat segment de piaţă.

De la începutul anului 2010, clubul nostru a căpătat un statut juridic în cadrul Asociaţiei Vestik, un ONG a cărui activitate include, pe lângă domeniul oenologic, şi ecologia şi protecţia animalelor. În acelaşi timp, Vestik este singurul ONG din România care îşi propune promovarea vinului românesc. În mai puţin de doi ani, asociaţia a participat la zeci de acţiuni, şi-a construit propriul site, www.vestik.ro, şi a ajuns să îşi prezinte activitatea prin intermediul mai multor bloguri, între care se numără şi Pivnicer (pivnicer.blogspot.com). La rândul său, Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizaţi are propriul site, www.cdvin.ro, şi propria sală de degustare. Într-un fel, numele clubului, al asociaţiei şi cel al blogului au devenit mici brand-uri ale unei mari pasiuni şi sunt mai importante decât numele membrilor.

Degustările organizate de "vestici" ori cele la care sunt invitaţi se petrec când în decorul cochet al unor localuri, când în spaţiul rustic al casei doctorului veterinar Silviu Radu, când acasă la Pivnicer, în oenoteca arădeană şi în wine clubul create sub imboldul aceleiaşi pasiuni. De-a lungul anilor, am degustat şi ne-am îndrăgostit de mii de vinuri din zeci de ţări de pe cinci continente. Clubul nostru de degustători neautorizaţi a onorat numeroase invitaţii din partea unor producători importanţi din ţară, însă nu este străin de manifestările oenologice internaţionale, Toscana şi Eger-ul fiind două destinaţii predilecte din ultimii ani.

În prezent, Vestik numără cinci membri fondatori şi câteva zeci de simpatizanţi reuniţi în cadrul CDViN. Suntem răspândiţi în trei mari oraşe ale României: Arad, Timişoara, Oradea, într-o adevărată reţea clădită dintr-un hobby care reprezintă până la urmă o manifestare a artei de a trăi. Graţie noilor noştri prieteni de la Crama Oprişor, Prince Ştirbey, Gramma, Cramele Recaş, S.E.R.V.E., Crama Basilescu, Alira, Petro Vaselo, Cramele Halewood, ş.a.m.d, am avut parte de cele mai reuşite degustări, la sticlă, la BIB, la cisternă şi la baric, luând într-un fel pulsul unei Românii vini-viticole care încearcă, prin forţe proprii dar şi cu ajutorul investitorilor străini, să-şi regăsească nobleţea. Efort căruia încercăm să-i fim părtaşi, după puterile, gusturile şi condeiele noastre.

Citit 3233 ori Ultima modificare Luni, 18 Mai 2015 08:15

Vorbe despre vin

Wine is like people. The wine takes all the influences in life all around it, it absorbs them and it gets its personality.


Publicitate

Pivnicer

Fără să fim șefi de stat, mari maeștri de lojă ori mici somități pe scara socială, călătoria noastră din 2019 la Drăgășani, de Ziua Bunicii Maria Știrbey, a trecut fortuit prin Sibiu. Cu o lună înaintea evenimentului, nu mai erau de găsit locuri de cazare acceptabile în zona Drăgășaniului pe o rază de 50 de kilometri, așa că am avut bucuria să revedem Hermannstadt-ul și să-i savurăm bunătățile.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate