Marți 19 Martie 2024

Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

De curând am bifat a treia degustare cu vinuri de colecție, după un ritm nemaiîntâlnit în anii din u...

O aniversare perfectă: 12 ani de club sărbătoriți cu vinurile Cramei DeMatei și cu multe fete frumoase

Echipa Ciprian Gherheș&Vasile Ghimpu „recidivează” în Vestik Club cu o degustare de zile mari. L...

O savurare a vremurilor bune cu ajutorul vinurilor din pivnița bunicii

Din când în când, membrii clubului sunt răsfățați cu vinuri de colecție, pe sticlele cărora se așter...

  • Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

  • O aniversare perfectă: 12 ani de club sărbătoriți cu vinurile Cramei DeMatei și cu multe fete frumoa...

  • O savurare a vremurilor bune cu ajutorul vinurilor din pivnița bunicii

Miercuri, 24 Ianuarie 2018 18:43

O seară magnifică, cu vinuri pe măsură

Scris de CDViN
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Din anul 2015, a devenit o tradiție ca, o dată pe an, să invităm în odăile bunicii oameni care fac diferența în lumea vinului, fie aceasta autohtonă sau internațională. Nici acest început de an n-a fost diferit, așa că, în weekend-ul trecut, am oferit membrilor clubului - care sunt interesați nu doar de licorile din pahare, ci și de experiența întâlnirii cu oameni care pun pe hartă vinurile care contează - posibilitatea de a participa la un regal oenologic greu de egalat. De această dată, am invitat la Arad doi clujeni, doi bucureșteni, un timișorean, un italian, un portughez și un olandez. Și chiar dacă, din motive obiective, doi dintre ei nu au ajuns la întâlnire, vinurile propuse de ei au fost la fel de apreciate.

Regulile jocului, pe scurt

Să mai amintim o dată regulile evenimentului CEI 7 MAGNIFICI, transformat între timp în MAGNIFICII VINULUI, deoarece mai mulți profesioniști din domeniu și-au dorit să participe la întâlnirile din dormitorul bunicii. Pe scurt, fiecare invitat aduce cu sine și prezintă membrilor clubului care și-au rezervat loc unul dintre vinurile sale preferate. În acest mod, în cele trei ediții de până acum dedicate magnificilor, am avut privilegiul să descoperim vinuri consacrate cu care nu am avut ocazia să ne întânim până la acel moment, dar și câteva nemaipomenite vinuri anonime, produse cu pasiune și profesionalism de crame mici.

O uvertură cu vinuri în premieră

În acest an am adăugat, în uvertura evenimentului, o degustare a unor vinuri autohtone ce nu au intrat încă pe piață. Walter Szikler, coproprietar și oenolog la Elite Wine, ne-a prezentat un Miraculix 2015 din Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon și Merlot. La rândul lui, italianul Emanuele Reolon, oenologul noii crame MaxiMarc  ne-a propus să degustăm o Fetească Neagră 2016, primul an de producție al cramei, din care vor ieși pe piață circa o mie de sticle.

Manu și cel mai bun Orange italian

A urmat o mică ședință tehnică a magnificilor, care au stabilit, de comun acord, la prima vedere, ordinea prezentării și servirii vinurilor din Argentina, Chile, Italia, Portugalia și Ungaria.

A deschis seara Manu Reolon, care a reprezentat Italia la evenimentul nostru dedicat magnificilor. Oenolog din 2005, Emanuele a lucrat întâi în țara sa natală, în mai multe regiuni viticole - Valpolicella, Soave, Collio, Montalcino -, pentru firme ca Gruppo Italiano Vini, Cà Rugate, Bertani. Din 2009 s-a mutat în România, unde a lansat primele vinuri ale Cramei Petrovaselo, iar acum colaborează cu Crama MaxiMarc, o cramă nouă din județul Arad. “Vinul, pentru mine, este pasiune, suflet, și iubire. Fac vin pentru a descoperi ceva nou despre mine. Și ceva nou despre soiuri”, ne-a mărturisit Emanuele.

 Manu ne-a propus singura degustare comparativă a serii, cu vinurile Breg Anfora Ribolla Gialla Gravner Collio din 2007 și 2009, cel mai important vin orange făcut în Italia, în amfore îngropate, din unicul soi alb al cramei Gravner. Vinul e păstrat șapte ani în butoaie de lemn înainte de a fi îmbuteliat.


Cod roșu. De Pinot Noir!


Singurul invitat din Olanda la eveniment, Paul Robert Blom, a înfruntat un cod roșu de furtună, lângă Utrecht, pentru a pierde, în final, avionul spre Timișoara.  Degustător internaţional de vinuri, Paul este unul dintre cei mai longevivi și experimentați degustători de vin europeni. Se află în branșă de 41 de ani: a jurizat pentru prima oară la Târgul Internațional Vino Ljublijana, din Slovenia, în anul 1977.

Lector al Academiei Olandeze de Vin și membru în comisia de examinare a instituției, Paul a descoperit pentru prima dată vinurile din Balcani în timpul unei călătorii cu autostopul prin Austria şi Iugoslavia, în 1961. Din acel moment, a urmat o carieră de 50 de ani în compania vinurilor. E interesant că primul contact cu România, petrecut în anii 70, a avut loc la Păuliș, la Ferma Nouă, unde s-a îndrăgostit de un anume Pinot Noir, de care vorbește și azi, cu nostalgie.
Constant invitat ca președinte sau ca membru al juriului în numeroase competiţii internaţionale - a jurizat, între alte țări, în Italia, Germania, Turcia, SUA, Spania, Olanda, Slovenia - Paul face parte din Dutch Association of Wine Writers.
Colaborator al unor reviste de specialitate precum Winetrader (SUA) sau Drinks Slijtersvakblad (Olanda), Paul a fost coautor la realizarea mai multor ghiduri de vinuri internaţionale.
Paul Blom a făcut parte din juriul primelor trei ediții ale “The Wine Book of România”.
În anul 2013, Paul Robert Blom a fost decorat în Olanda (foto) cu ordinul 'Oranje Nassau' în grad de cavaler, decorație instituită de Regina Ema, în 4 aprilie 1892.
Cu toate că nu  ajuns la eveniment, vinul preferat de Paul a ajuns în paharele membrilor clubului. A fost vorba de un vin din Chile, Vina Aquitania Sol de Sol 2011 Pinot Noir.


Vali și Le Serre Nuove dell'Ornellaia

Al treilea magnific al serii a fost un mai vechi prieten al clubului, Valentin Ceafalău, licenţiat în jurnalism, cu un masterat în domeniul oenologic. Vali Ceafalău este coordonator de marketing şi comunicare la Vinimondo. De nu mai puțin de 16 ani în lumea vinului, a debutat în presa scrisă de profil ca redactor șef al suplimentului Connaisseur. Avea să continue, din 2005, ca membru fondator și totodată redactor-șef la Vinul.Ro, funcție pe care a ocupat-o până în 2014, când a fost numit manager de promovare M1.Crama Atelier – Murfatlar. Membru al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, Vali a fost distins cu medalia de aur la Concours Mondial de Bruxelles. Este absolvent WSET3.

Vinul prezentat de Vali Ceafalău la evenimentul nostru a fost Le Serre Nuove dell'Ornellaia 2014, oferit de Vinimondo.

De două ori Enikő și o dată Luka

Singura magnifică a serii, clujeanca Negele Enikő este, de asemenea, invitată a evenimentului nostru anual.
De formaţie psiholog, Enikő a lucrat opt ani în PR, și, în paralel, a pus bazele unei firme care se ocupă de organizarea evenimentelor corporate. În 2010 a deschis un bistro în centrul Clujului, unde a promovat vinul românesc. Cinci ani mai târziu, a trecut de partea cealaltă a baricadei, începând o carieră de liber profesionist în lumea vinului, ca brand ambassador al Cramei Carastelec.
Au urmat, apoi, și alte proiecte de wine-marketing. Se descrie ca fiind un comunicator de vinuri, scopul ei fiind promovarea vinurilor de calitate și “molipsirea” consumatorului cu pasiunea pentru vin. Acesta este și noul motto al propriei firme, “Vinergie”, firmă care, conceptual, plasează vinul în centrul fiecărui eveniment. Enikő, cursant la Level 3 WSET, ne-a prezentat un vin descoperit de ea în Ungaria, la crama Luka, Luka Enikő Turán 2015.

Magari din Italia

A urmat spectaculosul Radu Rizea. Cu aproape două decenii de experiență în media autohtonă (print & online), Radu a făcut parte din redacțiile Wine & Spirit Magazine, Săptămâna financiară (luxury market & gourmet editor), a fost senior editor la Vinul.ro, Senior Partner la Media Dog Patrol, realizator şi prezentator al emisiunii "Pe picior mare" de pe TVR2 și Brand Manager la Domeniul Coroanei Segarcea. După ce a participat la prima ediția a magnificilor, Radu s-a întors în club, din postura de vechi și constant prieten al clubului nostru.  Radu Rizea ne-a oferit spre degustare un vin italian: Bolgheri Superiore DOC Magari Ca' Marcanda Gaja 2012.

Edicion Limitada de la Enrique Foster și WINE HUNTER

Următorul vin al serii a fost al unui magnific care, din motive obiective, nu a ajuns la eveniment. Clujeanul Herbert Szasz, zis și Wine Hunter, un obișnuit al degustărilor noastre. Negociant și specialist în vinurile din America de Sud, Herbert s-a făcut remarcat în club pentru degustările unice cu vinuri din vițe centenare și pentru feblețea sa pentru Argentina - țară în viile căreia petrece câteva săptămâni pe an - și vinurile ei, Herbert a promis că ne va împlini și de această dată așteptările, aducând la Arad vinuri excepție, importate de noua sa firmă, deja extrem de cunoscută în zonă, WINE HUNTER. Vinul propus de el a fost unul argentinian:  Enrique Foster Malbec, Edicion Limitada 2009, Lujan de Cuyo.


Un vin de luat pe o insulă pustie

Timișoreanul Zoltán Szövérdfi-Szép a fost următorul magnific al serii. Zoli a absolvit nivelul 3 al cursului WSET, la Budapesta, în 2011, și, de atunci, încearcă să transmită la cât mai multă lume dragostea și pasiunea sa pentru vin.
Zoli organizează cursuri de inițiere în degustarea vinului, degustări lunare cu scopul de a sprijini financiar copii sau adulți cu dizabilități, oameni sau organizații care au nevoie de ajutor.
Din 2014, împreună cu o echipă de voluntari, organizează ROVINHUD Wine Show aducând la Timișoara experți precum Jancis Robinson MW, Julia Harding MW, Caroline Gilby MW, Elizabeth Gabay MW, Rod Smith MW, Yannis Karakasis MW, Patrick Farrell MW, dr. José Vouillamoz, Peter McCombie MW, Luiz Alberto etc.
Dacă ar trebui să meargă pe o insulă pustie și ar putea lua o singură sticlă de vin, aceea ar fi un Tokaji Aszú. Logic, alegerea lui pentru seara magnificilor a fost un Royal Tokaji - Aszu 5 Puttonyos 2013.

Din Lisabona, la Arad

Ultimul, dar nu și cel din urmă magnific al serii a fost portughezul Elias Macovela. Originar din Mozambic, Elias s-a stabilit în Lisabona. Relația sa cu vinul a devenit mai intensă după ce a împlinit 21 de ani, moment în care s-a mutat în Portugalia. „Am început să îmi cumpăr cărți, să vizitez principalele crame din Lisabona, să cumpăr vin, să fiu atent la noutățile de pe piață și să îmi construiesc propria pivniță cu vinuri”, spune el.
Elias și-a făcut intrarea în lumea vinului ca blogger de profil, în 2011,atingând cifre importante nu numai pentru Portugalia: 1.002 postări și 1.096 Followers.
Se autocaracterizează ca fiind un „activist în domeniul vinului”. „Vinul a fost legat întotdeauna de viața mea, datorită tatălui meu, care era un mare pasionat și un mare oenofil”, mărturisește el.
Portughezul este o prezență obișnuită în juriile concursurilor de vinuri, fiind jurat și la două ediții ale The Wine Book of Romania.
Cu doi ani în urmă, Elias și-a înființat propria companie de turism vitivincol, My Wine Tours, prin intermediul căreia și-a propus să promoveze vinul portughez. Elias a ales să ne prezinte Niepoort, 20 Year Old Tawny, Port NV.


Am omis să menționez că, la fel cu celelalte evenimente de aceeași anvergură, regalul oenologic oferit de magnifici a fost SOLD OUT. E de la sine înțeles că am început să alcătuim listele cu magnifici pentru următorul eveniment, la care câțiva membri ai clubului au rezervat deja loc. Cu un an în avans!

Citit 2380 ori Ultima modificare Joi, 25 Ianuarie 2018 10:19
Publicitate

Pivnicer

CAPITOLUL CINCI, petrecut într-un lăcaș maxim păzit de o armată minimă, contemplând degete care nu se ating, sfinți care au purtat pantaloni vreme de 450 de ani și un obelisc călător greu de 300 de tone

Caută

Publicitate