Miercuri 21 Aprilie 2021

250 de ani de la apariția primului ziar tipărit pe actualul teritoriu al României

  Până și o persoană stabilită recent în capitala Banatului ar ști să enumere, pe repede-înapoi, câ...

MaxiMarc, o degustare în familie

În pandemie, în scenariul roșu, sub spectrul unei viitoare carantine generale, ce altceva putem să f...

Ultima seară de dragoste a fost bordeleză în Vestik Club

Cu degustarea Tepaso având ca tematică vinurile bordeleze am încheiat stagiunea de iarnă în Vestik C...

  • 250 de ani de la apariția primului ziar tipărit pe actualul teritoriu al României

  • MaxiMarc, o degustare în familie

  • Ultima seară de dragoste a fost bordeleză în Vestik Club

Marți, 20 Martie 2018 17:19

Etiopia, Brazilia, Italia și România. Coffee cupping & wine tasting, cu casa închisă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Recunosc: până cu câteva zile în urmă, habar n-aveam că un singur bob de cafea poate să degaje peste 1.000 (o mie!) de arome, în funcție de tratamentul la care e supus înainte de a fi măcinat și apoi savurat dintr-o ceașcă, sub forma unui espresso. Noroc că am aflat asta, și multe alte chestii nemaipomenit de interesante, la prima degustare de cafea - COFFEE CUPPING, cum este cunoscută,  pe plan internațional, această experiență senzorială - organizată în istoria de șase ani a clubului nostru. O degustare de trei cafele espresso, simbolul Made in Italy, ghidată, cum altfel, de un italian get-beget, originar din Puglia.

Vincenzo Zinni este degustător autorizat de cafea din anul 2010, absolvent cu acte în regulă al Institutului Internațional de Degustători ai Cafelei - L'Istituto Internazionale Assaggiatori Caffè  (IIAC).  

O metodă originală

Organizație non-profit fondată în 1993 cu scopul de a dezvolta și disemina metode științifice pentru evaluarea senzorială a cafelei, IIAC și-a îndreptat atenția spre espresso, punând la punct o metodă originală de degustare a acestui tip de cafea.

De la înființare, institutul a organizat sute de cursuri de licență pentru degustătorii de cafea, cursuri accesibile atât profesioniștilor, cât și amatorilor de cafea din întreaga lume. Începând cu anul 2005, există un masterat IIAC în domeniul analizei senzoriale și al științei cafelei, masterat compus din cinci module de instruire.
De-a lungul sfertului de veac de activitate, pe poarta institutului au ieșit peste 10.000 de absolvenți, din peste 40 de țări din întreaga lume, aceștia devenind ambasadori ai popularei băuturi în țări mari consumatoare de cafea, precum Japonia, Statele Unite și Germania, Columbia, Brazilia și Mexic. Dealtfel, institutul are sedii în Japonia, Coreea, Taiwan și China.

Și pentru că o importantă parte a activității institutului o reprezintă cercetarea - susținută, la nivel înalt, de un comitet științific - experții au conceput o ceașcă specială dedicată exclusiv degustării cafelei, ceașcă ce optimizează evaluarea espresso-ului.

Revenind la degustarea nostră, Vincenzo ne-a propus trei cafele, două africane și un blend de la Paganotto, companie al cărui proprietar l-a inspirat să devină degustător de cafea.

Seducție în Guyana Franceză

Prima marcă degustată a fost una braziliană: ARABICA SANTOS, o cafea echilibrată și dulce, cu un gust ușor, corp mediu spre dens și aciditate scăzută. Boabele de cafea provin din zona Minas Gerais, Saõ Paulo, de la 200-800 de metri altitudine. Degajă arome de alune, nuci și ciocolată neagră.
În Brazilia se produce o treime din producția mondială de cafea, țara fiind lider mondial în domeniu de peste 150 de ani.  Arabica se regăsește pe 80% din suprafața cultivată cu cafea în Brazilia. Pentru că orice produs ce se respectă se vinde mai bine dacă are o poveste interesantă în spate, nici cafeaua braziliană nu face excepție.
Aflăm astfel că primele semințe de cafea au ajuns în nordul Braziliei cu aproape trei secole în urmă, în anul 1727, datorită unui diplomat trimis în misiune în Guyana Franceză. Sedus de gustul cafelei, diplomatul a sedus-o, la rându-i, pe soția guvernatorului, apoi i-a cerut acesteia câteva boabe de cafea, pe care le-a scos din țară ascunse într-un buchet de flori.

O cafea cu a(l)titudine

ETHIOPIA SIDAMO, a doua cafea a serii, provine din regiunea Sidamo, situată în sudul Etiopiei. Regiunea se învecinează la est cu ţinuturile Arsi şi Bale, iar în partea de vest cu marele ţinut al Gamoforei. Regiunile de cafea din Sidamo se află în celebra vale Rift, ce străbate Etiopia şi Kenya.
Principala calitate a cafelei din regiunea Sidamo constă în varietatea sa. Sidamo este cultivată la altitudini cuprinse între 1.500 și 1.800 de metri și în ea se poate identifica un amestec armonios de arome, printre care cele de flori, condimente, fructe, nuci, miere,  iasomie, zmeură și mure, cacao.

Ultima cafea degustată a fost un blend Paganotto realizat chiar de Vincenzo, amfitrionul serii: 12 Caffe Gourmet. Nu mai puțin de 12 cafele se reunesc într-un melanj irezistibil de arome. În cele 12 feluri de cafea arabica se pot identifica arome de pere coapte, flori de munte, ciocolată cu fondant, condimente orientale, cacao.

De cinci ori Merlot

Degustarea de cafea a fost urmată de o degustare clasică de vin, cu platouri asortate. Am avut în pahare cinci Merlot-uri, deja clasice pentru cei mai vechi membri ai clubului: Roberto 2015 de la Crama Elite, Viile Metamorfosis 2015, Bauer 2015, Prince Mircea 2013 de la Vinarte și Avincis 2013.
Degustarea s-a prelungit până târziu în noapte, astfel că, la finalul celor opt ore în care am avut în pahare cafea și apoi vin, am constatat că și de abia anunțata degustare de joi, 22 martie, era deja aproape SOLD OUT. Nu ne rămâne decât să vă așteptăm și în această săptâmână cu șase vinuri degustate în premieră, prilej cu care sperăm să îi putem saluta și pe o parte dintre cei mai noi membri ai clubului.

Citit 1724 ori Ultima modificare Marți, 20 Martie 2018 20:09
Publicitate

Pivnicer

De curând, Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați din Arad a devenit și Clubul Degustătorilor de Vin Vaccinați. După ce ani de zile și-au injectat indirect în vene Negru de Drăgășani, Pinot Noir, Petit Verdot, Crâmpoșie, Mustoasă ori Bonarda, membrii fondatori și-au făcut sau sunt pe cale să-și facă și primul vaccin împotriva noului virus.

Caută

Publicitate