Luni 19 August 2019

Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

După evenimentul de anul trecut, a doua ediție a minifestivalului de rosé și clătite organizat de CD...

Supertoscane, superpaste, supertrufe în dormitorul bunicii!

După Tignanello și Vignaferrovia Pian delle Vigne, al treilea vin supertoscan își  dezvăluie splendo...

A sweet vacation in Austria

On the hottest days of July 2019 in Europe, we, The Club of Uncertified Wine Tasters, went on a vaca...

  • Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

  • Supertoscane, superpaste, supertrufe în dormitorul bunicii!

  • A sweet vacation in Austria

Marți, 27 Martie 2018 05:32

Dineu epicurian à la française. Simultan premium în 3.000 de restaurante, de pe cinci continente

Scris de CDViN
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
Chef M. R. Resande (CARUSO) ne prezintă Soupe aux truffes, omagiul său adus celebrului Paul Bocuse Chef M. R. Resande (CARUSO) ne prezintă Soupe aux truffes, omagiul său adus celebrului Paul Bocuse

O parte dintre membrii Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați au participat, miercuri, 21 martie, la Timișoara, în premieră, la, îndrăznim să spunem, cel mai mare festin  din epoca modernă a gastronomiei. Un eveniment mondial din seria ospețelor epicuriene, ce reia o tradiție veche de mai bine de un secol. Auguste Escoffier a iniţiat, în 1912, "Dineurile lui Epicur" - un eveniment cu acelaşi meniu, desfășurat în aceeaşi zi, în mai multe oraşe din lume, pentru un mare număr de invitaţi.


Goût de France, un maraton de o zi, original și unic, ce se desfășoară simultan în peste 150 de țări, a ajuns la a patra ediție consecutivă. Evenimentul gastronomic s-a desfășurat, în acest an, în circa 3.000 de restaurante, fiind coordonat de Ministerul Europei și al Afacerilor Externe și supervizat de celebrul chef Alain Ducasse. Ducasse este primul bucatar proprietar a trei restaurante cu trei stele Michelin în tot atâtea orașe. În plus, acordă consultanță de înaltă clasă în domeniu și este autor al unor importante cărți de gastronomie. A deschis, la Paris, o școală de gătit pentru publicul larg, dar și una pentru bucătari (ADF), care lucrează inclusiv pentru Agenția Spațială Europeană.

Într-o intervenție ce a precedat evenimentul, ambasadoarea Franței în România, doamna Michèle Ramis, și-a declarat sprijinul pentru inițiativa gastronomică unică în lume. "Gout de France / Good France înseamnă, de asemenea, și o magnifică rețea ce numără peste trei mii de restaurante și chef-i de pe cinci continente, care reunesc profesioniști renumiți precum Guy Savoy și Alain Ducasse, precum și celebritățile de mâine ale gastronomiei. Această inițiativă este un eveniment de neratat pentru toți chef-ii pregătiți pentru o aventură gastronomică unică", a spus Michèle Ramis.

La fel ca la edițiile precedente, ambasadele Franței din fiecare țară participantă au lansat invitații restaurantelor pe care le-au considerat pregătite să facă față unei asemenea provocări gastronomice, însă au încurajat totodată și alte restaurante să se înscrie în preselecție. Meniul festiv promovează gastronomia franceză, aducând însă în centrul atenției bucătăria făcută din produse proaspete, de sezon, din terroir local. Ediţia din acest a pus în valoare tradiţia gastronomică din regiunea franceză Nouvelle-Aquitaine.

Miercurea trecută, evenimentul gastronomic premium a avut două ambasade și la Timișoara: restaurantele Caruso (chef Mio Resande) și  Sabres (chef Iuliu Ciornei). Celor doi chef-i timișoreni li s-au alăturat alți șapte, unul din Sibiu, Alin Barabancea - (Monsieur Joben), și alți șase din București: Samuel Le Torriellec (L'Atelier), Sorin Miftode (Le Bistrot Francais), Lucian Horotan (Gargantua d'Oro), Ionel Chituleasa (Naan Food & Drink Studio), Dumitru Bucsa (Winestone) și Nicusor Raducanu (Golden Tulip).

Pentru că am avut noroc să avem în imediata apropiere nu unul, ci două restaurante ce au întrunit criteriile oficialilor francezi și  astfel nu a fost nevoie să vizităm Budapesta pentru un eveniment de talia acestuia - nici măcar Clujul, sau Sibiul -, am ales restaurantul Caruso, un loc pe care l-am descoperit cu vreo doi ani în urmă și în care cei din grupul nostru de degustători neautorizați, din ce în ce mai numeroși, se simt mereu bine. De această dată am fost doar nouă, dar, dacă aflam cu câteva zile mai devreme de eveniment, cu siguranță am fi ocupat toate mesele.

A fost propunerea lui Alain Ducasse ca, în semn de omagiu pentru recent dispărutul mentor al chef-ilor contemporani, Paul Bocuse, unul dintre felurile preparate de fiecare dintre cei 3000 de chefi să fie un omagiu adresat lui Bocuse. La restaurantul Caruso, chef M. R. Resande a ales ca acest fel să fie Soupe aux truffes/ Supa de trufe, la concurență cu Consommé d’oignons caramélisés et fromage / Consome de ceapă caramelizată şi norişor cu brânză. Le-am savurat, însă numai după ce am trecut de aperitive, care au fost, la alegere, fie Terrine de foie gras au coing et chocolat noir  / Terină de foie gras cu sos de gutui şi ciocolată amară, fie Mousse de fromage de chèvre et jus frais aromatisé de tomates / Mouse de brânză de capră şi suc aromatizat de roşii rece.
După supe am trecut la felul principal, unde am avut de ales între purcel, cerb, iepure, pește și rață. Chef Resande a fost pus la grea încercare de grupul nostru, preferințele celor din grup fiind extrem de variate. Consemnăm aici cele șase feluri, pentru posteritate: Côtelette de lapin dans une réinterprétation du «lapin chasseur» / Cotlet de iepure într-o reinterpretare a’ lapin chasseur’; Jambon de porcelet avec purée de poireaux, oignions caramélisés et sauce rhubarbe / Pulpa de purcel de lapte cu piure de praz, ceapă caramelizată şi sos de rubarbă; Poitrine de canard aux pêches et civet / Piept de raţă cu piersici şi civet; Cuisse de chevreuil avec purée de panais et şauce de chocolat - Muşchi de cerb cu piure de păstârnac şi sos de ciocolată; Bouillabaisse; Barbun à la Bordelaise. am încheiat festinul, cum altfel decât en fanfare, cu Béret Basque și Tartlette Tatin. Să mai menționăm că, în momentele pe care le-am considerat potrivite, am comandat două dintre vinurile noastre preferate.

La final, nu ne rămâne decât salutăm inițiativa, dar și să aplaudăm efortul tuturor restaurantelor participante la eveniment, pentru că au renunțat pentru o zi la meniul consacrat, tulburând fluxul normal al propriei bucătării, rutina zilnică, pentru a se dedica, cu totul, unui meniu nou și pretențios, servit exclusiv în această zi unică. În ciuda meniului premium, prețul, pentru cei care au comandat toate cele patru feluri, a fost unul prietenos, sensibil sub costurile unui meniu al restaurantului într-o zi obișnuită, tocmai în ideea de a promova gastronomia franceză. Idee pe care ne propunem deja să o sprijinim, necondiționat, și la următoarea ediție a "Dineurilor lui Epicur" pe stil nou.

Citit 612 ori Ultima modificare Marți, 27 Martie 2018 06:01

Vorbe despre vin

Acolo unde nu este vin, nu există dragoste.


Publicitate

Pivnicer

Dacă n-ai când și cum și unde să te duci într-un concediu clasic, de două săptămâni, în august, dat cu mărinimie de corporație sau de stat, de patron ori de șef, dacă știi și alte trasee decât cele care duc la Marea Neagră ori pe Valea Prahovei, locuri altminteri binecuvântate cu o nesecată, misterioasă, piramidală energie dacică, poate că nu e lipsit de inspirație să o iei către vest.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate