Miercuri 24 Aprilie 2019

Crama Histria, terroir de Dobrogea în dormitorul bunicii

După doi ani, Paul Fulea, proprietarul Cramei Histria, se întoarce în odăile bunicii pentru a prezen...

Europa versus dormitorul bunicii. Șapte vinuri pentru elite ale Cramei Elite

În două dintre cele cinci zile de desfășurare, Conferințele Dilema Veche s-au încheiat în odăile bun...

Comorile Pivnițelor Birăuaș: Pinot Noir 2006, Burgund Mare 2011 și Cabernet Sauvignon 2003 și 2009

Câte Pinot Noir-uri 2006 încă în viață, cu preț accesibil și ușor de găsit cunoașteți? De câte Caber...

  • Crama Histria, terroir de Dobrogea în dormitorul bunicii

  • Europa versus dormitorul bunicii. Șapte vinuri pentru elite ale Cramei Elite

  • Comorile Pivnițelor Birăuaș: Pinot Noir 2006, Burgund Mare 2011 și Cabernet Sauvignon 2003 și 2009

Miercuri, 04 Aprilie 2018 23:01

VINVEST 2018: Premiere, cu ochii la 2021

Scris de CDViN
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În acest an, la a cinsprezecea ediție, VINVEST s-a desfăşurat sub motto-ul „Identitatea vinului românesc”. Festivalul fost dedicat de organizatori centenarului Marii Uniri - un bun prilej ca vinuri din toate regiunile viticole să fie reprezentate la Timişoara de 30 de producători din România și din străinatate (Republica Moldova, Italia, Spania, Franța). Printre cramele autohtone s-au numărat: Casa de Vinuri Cotnari, Domeniile Urlați, Crama Hermeziu, Crama Rătești, Jidvei, Vincon, Podgoria Silvania.

În premieră, ediția din acest an a festivalului a găzduit și o expoziție de vinuri ce a cuprins o sută de sticle: 50 de sticle din primele ediţii ale concursului, oferite de VINVEST şi alte 50 sticle de vin oferite de producători .

Cinci crame, prezente pentru prima dată

Organizarea ediției din acest an a însemnat un efort în plus pentru organizatori, dintr-un motiv pe care l-a explicat chiar Lucia Pîrvu, director al VINVEST: „Faptul că Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 ne obligă să ne pregătim şi mai atent pentru fiecare nouă ediţie!”.
Dacă majoritatea producătorilor de vin premium au lipsit, am remarcat la Timișoara câteva participări în premieră la VINVEST: Crama Gabai, Clos de Colombes, Domeniul Bogdan, Crama Dobra. Din Moldova a participat pentru întâia dată Timbrus Purcari Estate.

Lansări

Jidvei a lansat un produs de sărbătoare: Vinul Unirii, pentru care a ales două sortimente: Fetească Regală şi Rozé, un cupaj din soiurile Pinot Noir, Cabernet Sauvignon şi Shyraz.
Producătorul VINCON ROMANIA şi-a completat portofoliului prin lansarea unui nou brand, ce revendică tradiţia vinului moldovenesc: Sigillum Moldaviae- gamă de vinuri ce provine din podgorii moldoveneşti recunoscute pentru vinurile de calitate: Huşi, Odobeşti şi Panciu.
Un moment aparte a fost oferit de Cotnari, care i-a invitat pe cei prezenţi să deguste în premieră vinuri roşii şi rozé, adăugându-le gamei de vinuri albe SELECŢII, din podgoria Cotnari.
Crama Hermeziu a ales, de asemenea, VINVEST 2018 pentru a-şi lansa noile vinuri petiante: Madame Bleu și Mademoiselle Rosé.

Serviciile conexe, prezente cu oferte

Reprezentanții serviciilor conexe producției vinului au fost prezenți la festival și la această ediție. Printre aceștia: Corimpex – produse biotehnologice pentru enologie si echipamente, Butași de viță-de-vie – importator autorizat VCR Italia, Jitotim - Prod – producător viță-de-vie, Loredo – utilaje pentru vinificație, Bevitech - echipamente și tehnologii pentru vinificație și băuturi.

Ce spun reprezentanții producătorilor

Sorin Crișan, director național de vânzări la Podgoria Silvania, a reprezentat crama la al doilea eveniment de acest gen, după participarea, în toamnă, la GoodWine: „Încercăm să intrăm și pe piața din Banat. Am venit la Timișoara cu două game. Gama Premiu Lux, cu sticle îmbrăcate în catifea, și gama Premium. Avem 45 de hectare de vie plantată cu struguri albi - Fetească Regală, Chardonnay,  Muscat Ottonel, Traminer. Am plantat și un soi roșu, Pinot Noir, pe care îl vom folosi pentru obținerea spumantelor rosé.”

Sorin Ardeleanu a reprezentat la VINVEST Crama Anastasia, din Urlați, Prahova. „Suntem o cramă mică, de familie. Încă de acum zece ani, ne-am propus să intrăm pe piață cu vinuri de calitate superioară. La VINVEST am venit cu patru vinuri roșii, trei albe și un rosé. Cuvée Sia a luat medalia de aur la concursul de anul acesta.”

Via Viticola Sarica Niculițel a fost reprezentată la festival de Andreea Lica, director de marketing: „Am venit la VINVEST cu albele și rosé-urile din 2017, toate gamele. La această ediție am venit cu câteva noutăți: Chardonnay Light Barrique, dintr-o nouă gamă, ce se va numi Scentico; avem la ediția limitată Sauvignon Blanc Fumé. Pentru prima oară, avem cele trei Fetești (Albă, Neagră vinificată în alb și Regală) vinificate într-un singur vin alb. Mai avem un cupaj de vară LE.EASY, 11.5 volume alcool ce are Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Rhein Riesling și Muscat Ottonel. Noul Rosé are Fetească Neagră, Pinot Noir și Syrah.”

Un vizitator fidel

Cetățeanul german Rüdiger Wisser, timișorean prin adopție, este un pasionat de vin care a fost prezent la 14 dintre cele 15 ediții ale festivalului: „Sunt originar din Valea Rinului. Am crescut cu Riesling. Îmi place vinul la nebunie. Participând la VINVEST an de an, cu o singură excepție, am putut să urmăresc evoluția festivalului. La primele ediții, mulți oameni veneau ca să bea și ei ceva. Acum s-a schimbat calitatea vizitatorilor. Ce îmi place aici este că descopăr mereu soiuri noi”.

Medalii: de Unire și de Miss

Participanţii cu standuri la evenimentul VINVEST CENTENAR au primit Marea Medalie de Aur a Unirii în Vinuri/ CENTENAR 1918 - 2018.

În paralel cu festivalul, în perioada 29 martie - 1 aprilie 2018, s-a desfășurat Concursul Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice, ajuns, și acesta, la a cinsprezecea ediție.

Programul festivalului a fost completat de simpozionul ştiinţific „Identitatea vinului românesc”, de vernisaje, expoziţii artistice, evenimente gastronomice, artistice și literare. A existat chiar și un concurs de Miss, în care fiecare concurentă a reprezentat o regiune viticolă. Competiția s-a terminat cu victoria concurentei ce a reprezentat Moldova.

Citit 439 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Aprilie 2018 23:39

Vorbe despre vin

Vinul pune în mișcare ceea ce a fost închis și înghețat din om.


Publicitate

Pivnicer

Probabil că, în lipsa autostrăzilor, cea mai bună cale de a ajunge din Arad sau Timișoara la Iași rămâne avionul. Am zburat cu escală, împreună cu Dan, străbătând și cercetând din cer trei foste capitale, de dragul vinului de Cotnari, al unor anume hrube și mai ales al unor oameni cu care am legat prietenii în anii din urmă.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate