Luni 22 Iulie 2019

Dejan Mikič susține în premieră o verticală de Crna Tamjanika

După un an și după o recoltă, prietenul nostru de la Negotin Dejan Mikič revine în dormitorul bunici...

Seară cu Fetești și Băbești din Delta Dunării

Prietenul Răzvan Demian, somelier care promovează mai multe crame de la noi și de pretutindeni, ne a...

Primul oenolog sudamerican în club! O seară cu argentinianul Mauricio Lorca

O degustare pe care am proiectat-o cu mai bine de doi ani în urmă a devenit posibilă, iată, de abia ...

  • Dejan Mikič susține în premieră o verticală de Crna Tamjanika

  • Seară cu Fetești și Băbești din Delta Dunării

  • Primul oenolog sudamerican în club! O seară cu argentinianul Mauricio Lorca

Joi, 11 Octombrie 2018 16:07

O degustare cu Răzvan Demian, omul-orchestră, și Vali Chibrit - un caricaturist scăpărător

Scris de CDViN
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În primul weekend al lunii octombrie, am organizat o degustare atipică din mai multe puncte de vedere. Poate singurul lucru tipic al evenimentului desfășurat vineri, 5 octombrie, de la ora 20,30, a fost participarea somelierului ardelean Răzvan Demian, una din prezențele constante în clubul nostru, de-a lungul celor aproape șapte ani de la inaugurare.

Răzvan a înțeles că, oricât de bune ar fi vinurile pe care le prezintă, numeroșii membri ai clubului nostru vor asocia întotdeauna vinul cu felul în care este acesta promovat de reprezentanții cramei. De aceea, Răzvan este prezent de trei-patru ori pe an în odăile bunicii, când mânuind tacticos sabia de sabrare, când ciupind corzile chitarei sale favorite, ca un adevărat om-orchestră.

Crama Averești, din Podgoria Huși, se întinde pe aproape 570 de hectare și are o istorie interesantă, ce începe tocmai în anul 1874. Boierul Ștefan Negruzzi, considerat astăzi a fi unul dintre precursorii viticulturii autohtone moderne, înființa o plantație de 30 de hectare de viță-de-vie, la care adăuga și o pivniță spectaculoasă, cu zece hrube, ce se întindeau pe 150 de metri. Datorită boierului Negruzzi, dar și vinificatorului francez Rene Faure, podgoria devenea prima plantație viticolă autohtonă irigată.

Menționam că degustarea a fost atipică, pentru că, pe lângă cele patru vinuri de la Crama Averești, prezentate în premieră în club - Zghihară de Averești 2017, Aligote 2017, Busuioacă sec 2017 Magnum și Fetească Neagră 2017 - am avut ocazia să degustăm și patru vinuri italiene.

Somelierul ardelean ne-a propus și două spumante italiene de la Cantina Bernardi, unul clasic și apoi în varianta Riserva, urmate de Valpolicella Ripasso Santa Sofia și, la final, Amarone della Valpolicella Santa Sofia. Vinurile au fost asociate cu produse din gastronomia italiană.

Atipicitatea degustării a atins punctul culminant puțin după ora 23, când a sosit, cu avionul, din București, unul dintre cei mai talentați și în vogă caricaturiști români din noua generație, Valentin Chibrit, premiat în aceeași zi la Salonul Internațional de Caricatură Popa’s, de la Timișoara - premiu ridicat, în absența sa de soția sa, Ruxi, care îi este totodată și manager. În timpul degustării, trei membri ai clubului, aleși de sorți, i-au pozat caricaturistului gălățean pentru un portret.

În jurul orei trei, când și ultimul invitat a plecat spre casă, am concluzionat că a fost o seară cel puțin la fel de efervescentă ca spumantele propuse de Răzvan. Dovadă că până și somelierul-orchestră a fost atins la coarda sensibilă de portretul oferit de Valentin Chibrit și, prea preocupat de oglinda pe care i-a oferit-o artistul, ne-a lăsat în custodie vestita sa chitară, cel puțin până la următorul recital oenologic.

Citit 1430 ori Ultima modificare Duminică, 14 Octombrie 2018 12:12

Vorbe despre vin

It’s a bold wine with a hint of sophistication and lacking in pretension.  Actually, I was just talking about myself


Publicitate

Pivnicer

Fără să fim șefi de stat, mari maeștri de lojă ori mici somități pe scara socială, călătoria noastră din 2019 la Drăgășani, de Ziua Bunicii Maria Știrbey, a trecut fortuit prin Sibiu. Cu o lună înaintea evenimentului, nu mai erau de găsit locuri de cazare acceptabile în zona Drăgășaniului pe o rază de 50 de kilometri, așa că am avut bucuria să revedem Hermannstadt-ul și să-i savurăm bunătățile.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate