Imprimă această pagină
Marți, 04 Decembrie 2018 16:54

Un proiect inedit: VALAHORUM - ESSENCE DE ROUMANIE. În căutarea excelenței vinului românesc

Scris de
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
Daniel Dorneanu, Virgil Mândru și Paolo Mennini Daniel Dorneanu, Virgil Mândru și Paolo Mennini

Trei profesioniști pasionați de vin, trei crame şi vinuri ce promit să devină repere, în domeniu, în România - se întâlnesc în cel mai nou proiect din industria vinului autohton, VALAHORUM - ESSENCE DE ROUMANIE.

În avanpremiera anunțării oficiale a proiectului, fondatorii au organizat, joi, 29 noiembrie, o recepție găzduită într-un spaţiu cu o istorie aparte: conacul de reşedinţă al Principelui Nicolae - fratele Regelui Carol II - şi al Ioanei Doletti, conac aflat pe domeniul Cramei Apogeum. VALAHORUM este un proiect unic în România, ce reunește trei stiluri de vinificație. Virgil Mândru, Răzvan Macici și Paolo Mennini fac vinuri pe două terroir-uri ce nu mai au nevoie de prezentare - Dealu Mare și Drăgășani -, unde se află trei crame construite în stiluri arhitectonice inconfundabile: Apogeum, Crama Drăgășani și Mierla Albă.

Preludiu: dansând cu lupii, la FERMA DACILOR

Am răspuns invitației la recepție împreună cu un alt timișorean, veteranul fotoreporter Costi Duma, și am ajuns la București în dimineața zilei cu pricina, pe calea aerului, împreună cu un grup de prieteni din industria vinului din vestul țării. După ce, în aeroport, am făcut joncțiunea cu alți invitați din Oradea, am fost întâmpinați de noul director executiv al Valahorum, mai vechiul nostru prieten Costel Cainamisir. Grupul nostru a fost găzduit de Ferma Dacilor, un loc interesant, în care proprietarul a construit, pe lângă hotelul și restaurantul în stil rustic, în copaci, câteva case ce se pot închiria în regim double. Ceea ce le deosebește  de alte construcții de gen este faptul că o parte din pardoseală este transparentă, intenția inițială a proprietarului fiind de elibera, în fiecare noapte, mai mulți lupi care ar putea fi astfel observați în voie de turiștii mai temerari - proiect ce nu a fost încă finalizat. Având toată după-amiaza la dispoziție - recepția urmând a începe în pragul serii - după un prânz rustic excelent,  grupul nostru de timișoreni, arădeni și orădeni a fost invitat să viziteze două dintre cramele din proiectul Valahorum, situate la doar câțiva kilometri.

La MIERLA ALBĂ

Cramă artizanală, mică și extrem de cochetă, amplasată în Dealu Mare, Mierla Albă este locul unde creează vin Daniel Dorneanu și Răzvan Macici. Ne-a întâmpinat doar primul, pentru că Răzvan se afla în Africa de Sud. Pentru cei care și-au descoperit de curând pasiunea pentru vin, trebuie precizat că Răzvan Macici s-a stabilit în urmă cu mulți ani în Africa de Sud, unde a făcut istorie ca vinificator, în 2012 fiind declarat onenologul anului. Răzvan este cel care a dat numele cramei din Dealu Mare, pentru a sublinia unicitatea ei, mierla albă fiind o pasăre extrem de rară.
Podgoria cramei este situată pe un sol special, aflat într-o zonă deluroasă, înaltă.Cei doi vinificatori își propun să creeze vinuri artizanale deosebite, primele sticle urmând să apară pe piață în 2019. Crama propriu-zisă se află într-un fost conac interbelic, restaurat impecabil.

„Ne-am gândit să păstrăm nu doar istoria locului, ci și tradițiile de vinificație. Încercăm să respectăm tipurile de vinificație interbelice, adică: intervenții minime asupra strugurilor - o simplă selecție a strugurilor, o desciorchinare fără zdobire și o fermentare în vase mici. Remontage-ul și pigeage-ul se fac manual - și acum mă dor brațele de cât pigeage manual am făcut! Presarea am făcut-o cu un teasc vechi de lemn. Atât!”, spune Daniel Dorneanu. Oenologii au făcut o selecție riguroasă a baricurilor, iar îmbutelierea va fi fără filtrare. La soiurile românești vor fi folosite doar baricuri din lemn românesc. Din soiurile roșii vor face vin din Merlot și Fetească Neagră, iar albele vor fi reprezentate de Chardonnay, fermentat în baricuri, ținut pe drojdie, batonat și păstrat în sticle câteva luni. „Numărul de sticle va fi redus, atât din cauza capacității mici de producție, cât și datorită ideii noastre de a avea o producție  de calitate. La albe nu vom depăși 2.500 de sticle, iar la roșii, 7.500”, a mărturisit oenologul.

Micul nostru grup a avut privilegiul de a degusta, din baricuri, Fetească Neagră 2017, Merlot 2017 și Chardonnay 2018, create cu procedeele descrise de oenolog.


 APOGEUM: o cramă creată pentru un singur vin

Același Daniel Dorneanu ne-a fost ghid și la Crama Apogeum, locul unde o metodă de vinificație unică în România, folosită cu două mii de ani în urmă. În amfore de ceramică, după metode proprii, Virgil Mândru, proprietarul cramei, face un vin pe care îl perfecționează de 15 ani, vin despre care creatorul său spune că are toate șansele să-și adjudece o pagină din istoria vinului românesc. „Am creat această cramă doar pentru acest vin, Apogeum!”, mărturisește Virgil Mândru.

Apogeum este o Fetească Neagră ajunsă la anul al patrulea și premiată pe trei continente, un vin pe care l-au am degustat cu plăcere în ambientul rafinat al cramei. Strugurii provin dintr-o vie veche de 50 de ani, amplasată într-un amfiteatru natural în zona Dealu Mare, o zonă cu un climat special.

Ansamblul Cramei Apogeum include conacul Principelui Nicolae, fratele regelui Carol II, care a ales să își urmeze glasul inimii și s-a stabilit la Tohani, alături de Ioana Doletti. Fosta lor reședință a fost reconstruită, începând din 2008, materialele inițiale, fiind folosite creativ la reconstrucție și renovare.
Conacul este azi un loc dedicat degustărilor și experiențelor prilejuite de celebrarea unui vin unic.
Aflat pe Drumul Vinului din Prahova, pe Domeniul Viticol Tohani, la doar câțiva kilometri de Ploiești, conacul are 20 de camere, un restaurant – muzeu și o sală de degustare a vinurilor. În viitorul apropiat , proprietarul Virgil Mândru intenționează să deschidă și un SPA. Investiția pentru reamenajarea și dotarea conacului la standarde europene s-a ridicat un milion de euro, sumă care se va dubla după construirea SPA-ului.


Crama DRĂGĂȘANI - un proiect născut dintr-o ambiție

Amplasată în zona Drăgășaniului, Crama Drăgășani - fostă Mennini, pe care am avut ocazia să o vizitez de două ori în ultimii ani -  aduce în proiectul Valahorum cu un vin ce poartă numele proprietarului: Paolo Mennini. Investitorul italian e îndrăgostit de viile sale din Drăgășani, unde acum crește și soiul Negru de Drăgășani din care același Răzvan Macici crează un vin inconfundabil, într-o cramă dotată la standarde înalte, cu echipamente de ultimă generație.

„M-am întânit cu Paolo Mennini care mi-a spus că are ambiția de a face un Negru de Drăgășani superb, cu care să meargă  la prietenii din Italia și să le spună «Uite, ăsta e vinul pe care l-am făcut eu!». I-am zis: «Paolo, sunt alături de tine. Dacă asta vrei, toată experiența mea o pun la dispoziția ta și vom face un vin extraordinar!»”, a rememorat Virgil Mândru momentul întâlnirii cu Paolo Mennini.


O întâlnire virtuală cu Răzvan Macici

Recepția, găzduită de impecabilul conac ce a aparținut cândva Principelui Nicolae, a adunat peste o sută de invitați, sosiți din toată țara. Gazda serii a fost fondatorul VALAHORUM - Virgil Mândru, secondat de persoanele a căror pasiune şi dedicaţie pentru vin au inspirat acest proiect: Paolo Mennini, Daniel Dorneanu și - la modul virtual - Răzvan Macici. Aflat în Africa de Sud, acesta din urmă a transmis live un mesaj celor prezenți. Moderatorul serii a fost somelierul Ștefan Timofti.

„Răzvan Macici se întoarce acasă; merită să își întâlnească publicul în locuri unice, în care pasiunea și măiestria să poată fi descoperite. Am adus laolaltă trei astfel de locuri: Crama Apogeum, Crama Mierla Albă și Crama Drăgășani. Astfel, am fondat Valahorum, un proiect prin care ne propunem să oferim vinurile-reper ale României, prin unirea soiurilor, zonelor viticole și oamenilor ce au cel mai mult de oferit unui domeniu cu potențial imens pentru România”, a spus Virgil Mândru înainte de a-i da ocazia lui Răzvan să ciocnească virtual, de pe ecran, un pahar de vin roșu cu audiența.

Atmosfera exclusivistă a fost întregită de cvartetul de coarde Sonore, care a interpretat piese clasice.


În acest moment, Valahorum include șapte vinuri de autor - Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir Rosé, Fetească Neagră, Merlot, Shiraz - precum și două vinuri selectate: Fetească Neagră Apogeum, Negru de Drăgășani Paolo Mennini, vinuri pe care am avut ocazia să le degustăm de-a lungul serii.


O parte dintre vinurile VALAHORUM sunt deja disponibile in HORECA și în magazinele de specialitate. Aceste vinuri vor putea fi degustate, în premieră, și de membrii clubului nostru, în cadrul unui eveniment oenologic pe care îl vom organiza vineri, 14 decembrie.

 

Vezi mai multe imagini:  Apogeum, Ferma Dacilor, Mierla Albă, Recepția - Foto: Constantin Duma

Citit 4653 ori Ultima modificare Duminică, 30 Iunie 2019 17:22