Marți 2 Martie 2021

Aniversare în dormitorul bunicii cu Herbert Sold Out

Când toată lumea de pe Pământ se ascunde de virus fugind pe fața nevăzută a Lunii, amicul Herbert Sz...

Delectare cu mousse și Avincis, ca-n vremurile bune

La ultima degustare cu vinurile Avincis, desfășurată în bula temporală fragilă numită scenariu verde...

Călătorie în Bordeaux cu ajutorul unui prieten virtual

Prima degustare din 2021 a fost una cu totul și cu totul specială, câtă vreme promotorul vinurilor s...

  • Aniversare în dormitorul bunicii cu Herbert Sold Out

  • Delectare cu mousse și Avincis, ca-n vremurile bune

  • Călătorie în Bordeaux cu ajutorul unui prieten virtual

Joi, 17 Ianuarie 2019 07:17

“Živijo!” în Oslavia: un festival cu 41 de crame și gastronomie cu stele Michelin

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Ultima aventură externă a clubului nostru de degustători absolut neautorizați, în anul ce tocmai s-a încheiat, s-a  petrecut în Oslavia, un sat italian cu 150 de suflete. Situat la granița cu Slovenia, Oslavia aparține de Gorizia și face parte din regiunea viticolă Collio.

În apropiere și-a început ucenicia într-ale vinului unul dintre oenologii italieni stabiliți de o bună bucată de vreme în România: Emanuele Reolon, acum la noua cramă MaxiMarc. Datorită lui și soției sale, Giulia, am putut participa la un festival de vin pe cât de atipic, pe atât de interesant.

Un revoluționar în podgorie

“Živijo!” este un memorial dedicat unuia dintre oenologii-pionieri ai vinului natural, în regiune: Stanko Radikon, dispărut prematur, în toamna anului 2016. Cei care l-au cunoscut mărturisesc că a fost un vinificator revoluționar, care a renunțat la chimicale și a mărit perioada de macerare până la o lună - folosind metodele bunicului său, care vinifica, la începutul secolului trecut, Ribolla Gialla în regiunea Friuli. De asemenea, a schimbat felul în care se îmbutelia vinul - a renunțat la sticlele de 750 ml în favoarea celor de 500 ml și 1 litru - și maturarea - prin îngustarea gurii sticlelor și, implicit, prin modificarea dimensiunilor dopurilor.

36 de recolte

Pasiunea pentru vin e dusă acum mai departe de fiul său, Saša, care a furat meserie lucrând, de-a lungul anilor, cot la cot cu tatăl său. Memorialul are loc, de fiecare dată, în data de 20 a ultimei luni din an - ziua de naștere a lui Stanko - și ajuns, în decembrie 2018, la a treia ediție. A fost inițiativa lui Saša, care a dorit să celebreze spiritul și personalitatea extrem de popularului său tată, cel care a făcut vinuri în Gorizia vreme de 36 de recolte. “Živijo!” reprezintă urarea, în limba slovenă, a celor care închină un pahar cu vin: “Să trăiești!”. Iar prin numărul și calitatea celor care au participat la ineditul festival de vin și gastronomie, s-a dovedit că Stanko Radikon este cât se poate de viu, nu numai prin vinurile sale, ci și în memoria prietenilor.

“Sfânta Cuaternitate”, și nu numai

Și în acest an, inițiativa Cramei Radikon a fost susținută de restauratori locali, de grupul vinificatorilor din Oslavia, uniți în Asociația Apro, de diverse instituții și persoane private. Pe lângă vinurile de la Radikon, vizitatorii au putut degusta vinuri de la alte 40 de crame din Italia și Slovenia. Am remarcat întâi prezența cramelor vecine și prietene  Gravner, La Castellada și Prinčič, crame care, împreună cu crama gazdă, formează ceea ce cunoscătorii numesc “Sfânta Cuaternitate” a vinurilor naturale, apreciate până în Statele Unite și Canada. Și alte crame faimoase printre cunoscătorii din Italia și Slovenia au participat, din nou, la eveniment: Čotar,  Damijan Podversic, Il Carpino, Primosic, Vodopivec,Terpin, Škerlj, Klinec,  Movia, Kante, Mlečnik, Paraschos, Zidarich. Față de prima ediție, numărul de cramea crescut cu mai bine de o treime.

De cerb, de urs, de mistreț

Pentru că memorialul s-a dorit a fi, simultan, și un festival al gastronomiei, cu mai multe restaurante cu stea Michelin prezente, am profitat de ocazie și am făcut cunoștință cu Alessandro Cavagna, chef del ristorante Al Cacciatore de la Subida di Cormòns o stea Michelin ne-a servit cu o zuppa di formaggio cu o salată de Gorizia, cu marcundella și rodie. Apoi am degustat specialități din carne de cerb, de vită, de urs și de mistreț, dar și adevărate opere culinare ale chef-ilor de la restaurantele Da Nando, Devetak, Hisa Franko, Rosenbar, de la Artigiani del gusto.

Lectură cu paharul în mână

Bibliofilii amatori de vin au avut la dispoziție o ofertă interesantă de cărți tematice, vedeta incontestabilă a noilor apariții fiind Amber Revolution, o carte despre vinurile Orange prezentată chiar de autorul ei, britanicul Simon J. Woolf. O parte a protagoniștilor cărții s-au aflat, dealtfel, în imediata apropiere: nu mai puțin de 35 dintre vinificatorii de vin prezenți la memorial produc vin Orange.

O donație de zeci de mii de euro

"În fiecare an, diversificăm donațiile, pentru a putea contribui financiar la toate instituțiile și asociațiile ce se străduiesc să-i sprijine și să-i trateze pe cei mai puțin norocoși. Sumele strânse la “Živijo!” sunt donate pentru cercetare, pentru aparatură, pentru dezvoltarea unor tehnici inovatoare de îngrijire. Prin urmare, participarea fiecărui participant la memorial este importantă", spune Saša Radikon. În cele șase ore, la evenimentul organizat de Radikon au participat circa 850 de persoane, fiecare plătind , la intrare, 50 de euro. La finalul zilei, s-au strâns câteva zeci de mii de euro, sumă donată asociației Azzurra, ce oferă asistență familiilor copiilor afectați de boli rare, tratate la l’Ospedale Infantile Burlo Garofalo, din Trieste.

Următoarea ediție a “Zivijo!” va avea loc în 20 decembrie 2020, dată pe care am însemnat-o, de pe acum, în calendarul clubului.

Citit 888 ori Ultima modificare Joi, 17 Ianuarie 2019 15:51

Media

Publicitate

Pivnicer

Dacă privim înapoi, de-a lungul anului care a trecut, ne dăm seama că 2020 confirmă zicala romană că un an bisect este un an funest. Cu toată tristețea care a cuprins lumea și care ne-a cuprins și pe noi, o mică dar activă comunitate de iubitori de vin care a pierdut recent multe ființe dragi, am consemnat totuși în anul care a trecut și câteva evenimente fericite.

Caută

Publicitate