Joi 27 Iunie 2019

Cum am legat, la ziua Cramei Avincis, o strânsă prietenie cu Cuvée Grandiflora 2013

În ultimii opt ani, pentru entuziaștii degustători neautorizați din dormitorul bunicii, celebrarea R...

Secretele gourmet ale Vaticanului. Un festin divin, cu Salvo Lo Castro

Evenimentul gourmet al anului, în Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, s-a petrecut duminică, ...

Furmint și Cabernet Franc din Magyarország, în compania unui cavaler arădean al vinului

Un bun prieten a susținut recent o degustare de cinci stele în dormitorul lui Nagymama. Schmak Andrá...

  • Cum am legat, la ziua Cramei Avincis, o strânsă prietenie cu Cuvée Grandiflora 2013

  • Secretele gourmet ale Vaticanului. Un festin divin, cu Salvo Lo Castro

  • Furmint și Cabernet Franc din Magyarország, în compania unui cavaler arădean al vinului

Joi, 17 Ianuarie 2019 07:17

“Živijo!” în Oslavia: un festival cu 41 de crame și gastronomie cu stele Michelin

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ultima aventură externă a clubului nostru de degustători absolut neautorizați, în anul ce tocmai s-a încheiat, s-a  petrecut în Oslavia, un sat italian cu 150 de suflete. Situat la granița cu Slovenia, Oslavia aparține de Gorizia și face parte din regiunea viticolă Collio.

În apropiere și-a început ucenicia într-ale vinului unul dintre oenologii italieni stabiliți de o bună bucată de vreme în România: Emanuele Reolon, acum la noua cramă MaxiMarc. Datorită lui și soției sale, Giulia, am putut participa la un festival de vin pe cât de atipic, pe atât de interesant.

Un revoluționar în podgorie

“Živijo!” este un memorial dedicat unuia dintre oenologii-pionieri ai vinului natural, în regiune: Stanko Radikon, dispărut prematur, în toamna anului 2016. Cei care l-au cunoscut mărturisesc că a fost un vinificator revoluționar, care a renunțat la chimicale și a mărit perioada de macerare până la o lună - folosind metodele bunicului său, care vinifica, la începutul secolului trecut, Ribolla Gialla în regiunea Friuli. De asemenea, a schimbat felul în care se îmbutelia vinul - a renunțat la sticlele de 750 ml în favoarea celor de 500 ml și 1 litru - și maturarea - prin îngustarea gurii sticlelor și, implicit, prin modificarea dimensiunilor dopurilor.

36 de recolte

Pasiunea pentru vin e dusă acum mai departe de fiul său, Saša, care a furat meserie lucrând, de-a lungul anilor, cot la cot cu tatăl său. Memorialul are loc, de fiecare dată, în data de 20 a ultimei luni din an - ziua de naștere a lui Stanko - și ajuns, în decembrie 2018, la a treia ediție. A fost inițiativa lui Saša, care a dorit să celebreze spiritul și personalitatea extrem de popularului său tată, cel care a făcut vinuri în Gorizia vreme de 36 de recolte. “Živijo!” reprezintă urarea, în limba slovenă, a celor care închină un pahar cu vin: “Să trăiești!”. Iar prin numărul și calitatea celor care au participat la ineditul festival de vin și gastronomie, s-a dovedit că Stanko Radikon este cât se poate de viu, nu numai prin vinurile sale, ci și în memoria prietenilor.

“Sfânta Cuaternitate”, și nu numai

Și în acest an, inițiativa Cramei Radikon a fost susținută de restauratori locali, de grupul vinificatorilor din Oslavia, uniți în Asociația Apro, de diverse instituții și persoane private. Pe lângă vinurile de la Radikon, vizitatorii au putut degusta vinuri de la alte 40 de crame din Italia și Slovenia. Am remarcat întâi prezența cramelor vecine și prietene  Gravner, La Castellada și Prinčič, crame care, împreună cu crama gazdă, formează ceea ce cunoscătorii numesc “Sfânta Cuaternitate” a vinurilor naturale, apreciate până în Statele Unite și Canada. Și alte crame faimoase printre cunoscătorii din Italia și Slovenia au participat, din nou, la eveniment: Čotar,  Damijan Podversic, Il Carpino, Primosic, Vodopivec,Terpin, Škerlj, Klinec,  Movia, Kante, Mlečnik, Paraschos, Zidarich. Față de prima ediție, numărul de cramea crescut cu mai bine de o treime.

De cerb, de urs, de mistreț

Pentru că memorialul s-a dorit a fi, simultan, și un festival al gastronomiei, cu mai multe restaurante cu stea Michelin prezente, am profitat de ocazie și am făcut cunoștință cu Alessandro Cavagna, chef del ristorante Al Cacciatore de la Subida di Cormòns o stea Michelin ne-a servit cu o zuppa di formaggio cu o salată de Gorizia, cu marcundella și rodie. Apoi am degustat specialități din carne de cerb, de vită, de urs și de mistreț, dar și adevărate opere culinare ale chef-ilor de la restaurantele Da Nando, Devetak, Hisa Franko, Rosenbar, de la Artigiani del gusto.

Lectură cu paharul în mână

Bibliofilii amatori de vin au avut la dispoziție o ofertă interesantă de cărți tematice, vedeta incontestabilă a noilor apariții fiind Amber Revolution, o carte despre vinurile Orange prezentată chiar de autorul ei, britanicul Simon J. Woolf. O parte a protagoniștilor cărții s-au aflat, dealtfel, în imediata apropiere: nu mai puțin de 35 dintre vinificatorii de vin prezenți la memorial produc vin Orange.

O donație de zeci de mii de euro

"În fiecare an, diversificăm donațiile, pentru a putea contribui financiar la toate instituțiile și asociațiile ce se străduiesc să-i sprijine și să-i trateze pe cei mai puțin norocoși. Sumele strânse la “Živijo!” sunt donate pentru cercetare, pentru aparatură, pentru dezvoltarea unor tehnici inovatoare de îngrijire. Prin urmare, participarea fiecărui participant la memorial este importantă", spune Saša Radikon. În cele șase ore, la evenimentul organizat de Radikon au participat circa 850 de persoane, fiecare plătind , la intrare, 50 de euro. La finalul zilei, s-au strâns câteva zeci de mii de euro, sumă donată asociației Azzurra, ce oferă asistență familiilor copiilor afectați de boli rare, tratate la l’Ospedale Infantile Burlo Garofalo, din Trieste.

Următoarea ediție a “Zivijo!” va avea loc în 20 decembrie 2020, dată pe care am însemnat-o, de pe acum, în calendarul clubului.

Citit 322 ori Ultima modificare Joi, 17 Ianuarie 2019 15:51

Media

Vorbe despre vin

Oamenii sunt ca vinurile. Cu timpul, fie devin din ce în ce mai buni, fie se transforma în oțet.


Publicitate

Pivnicer

Fără să fim șefi de stat, mari maeștri de lojă ori mici somități pe scara socială, călătoria noastră din 2019 la Drăgășani, de Ziua Bunicii Maria Știrbey, a trecut fortuit prin Sibiu. Cu o lună înaintea evenimentului, nu mai erau de găsit locuri de cazare acceptabile în zona Drăgășaniului pe o rază de 50 de kilometri, așa că am avut bucuria să revedem Hermannstadt-ul și să-i savurăm bunătățile.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate