Miercuri 21 August 2019

Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

După evenimentul de anul trecut, a doua ediție a minifestivalului de rosé și clătite organizat de CD...

Supertoscane, superpaste, supertrufe în dormitorul bunicii!

După Tignanello și Vignaferrovia Pian delle Vigne, al treilea vin supertoscan își  dezvăluie splendo...

A sweet vacation in Austria

On the hottest days of July 2019 in Europe, we, The Club of Uncertified Wine Tasters, went on a vaca...

  • Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

  • Supertoscane, superpaste, supertrufe în dormitorul bunicii!

  • A sweet vacation in Austria

Vineri, 15 Februarie 2019 13:43

Lechburg: terroir-ul albelor care l-au îmblânzit pe Nikita Hrușciov

Scris de CDViN
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Al treilea eveniment oficial al anului desfășurat în clubul nostru de degustători de vin absolut neautorizați a însemnat totodată a treia premieră în palmaresul anual personal. După primul Revelion SF și un tur exclusiv al Franței în șapte vinuri, am primit în odăile bunicii, pentru întâia dată, vinurile cramei Lechburg. Trebuie totuși spus că avusesem ocazia să degustăm, în cerc restrâns, o parte a acestor vinuri, într-un flashtasting hibernal. Crama, fondată în 1962, sub numele de Lechința, în vechile beciuri ale sașilor, și-a schimbat, cu câțiva ani în urmă, proprietarii și a scos pe piață primele vinuri în 2015.

Deținută în coproprietate de investitori români și italieni, Lechburg îl are ca oenolog pe Cristiano Guarato, un italian stabilit în România cu aproape două decenii în urmă. Crama este gravitațională și are inclusiv două niveluri subterane, în care sunt depozitate 400 de butoaie din lemn de stejar, cu capacități  între 1.500 şi 4.500 de litri. Pe cele 70 de hectare de viţă de vie pe rod sunt cultivate  Feteasca Albă, Regala şi Neagră, dar și Gewurztraminer, Traminer Roz, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Riesling Italian şi Riesling de Rin.

Amfitrionul serii în club a fost unul dintre proprietarii români. Ciprian Săsărman a ales să ne prezinte vinurile sale înveșmântat într-un strai popular de la 1968, specific Văii Someșului, în armonie cu etichetele extrem de reușite ale vinurilor.

Am avut în pahare şapte vinuri, toate din 2017: Riesling de Rin, Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer sec, Pinot Grigio Rosé, Pinot Noir. Am remarcat Sauvignon-ul Blanc, considerat de mulți ca fiind în topul vinurilor de acest soi în România, dar și faptul că vinurile albe se simt nemaipomenit pe terroirul cramei bistrițene. Timp de aproape patru ore, Ciprian, un povestitor înnăscut și spontan, a ținut audiența conectată la istoria  cramei, pigmentată cu istoriile sale personale, relatate cu un accent ardelenesc inconfundabil. În afara unor istorii relevante și presărate cu picanterii, am aflat că vinurilor de la Lechinţa s-au făcut cunoscute încă din anul 1141, an în care sașii veniți de pe Valea Rinului au plantat primii butași de vie în regiune. Vinurile de aici au fost parte a istoriei locului mai bine de șapte secole, până la filoxera din 1880.

Și pentru că o legendă bine povestită face uneori cât o armată de specialiști în Public Relations, trebuie remarcat că crama Lechburg are în portofoliu o întâmplare de-a dreptul istorică. În toamna anului 1957, liderul comunist al României, Gheorghe Gheorghiu-Dej, l-a adus la Lechința pe conducătorul sovietic Nikita Hrușciov, unde au participat la o vânătoare de urși. Țintaș submediocru, Hrușciov nu a reușit să vâneze niciun urs, spre deosebire de companionii săi de vânătoare. Generoși, sau mai degrabă doar pentru a-l îmbuna, aceștia l-au îndemnat să se fotografieze cu trofeele lor de vânătoare, pentru a se putea apoi mândri în soviete cu măiestria sa. La ospățul care a urmat, Hrușciov a fost încântat de un vin alb, sec, de pe actualul terroir al cramei Lechburg. Se spune că acesta a fost momentul în care conducătorul sovietic l-a îndemnat pe Dej să-i ceară o favoare. Dej l-ar  fi luat pe ocolite, asigurându-l întâi de atașamentul românilor față de URSS, pentru ca apoi să-l convingă pe oaspete că prezența trupelor sovietice în România nu ar mai fi necesară. Hrușciov ar fi promis că va rezolva problema în cel mult un an, lucru ce avea să se și întâmple.

Dacă această istorie e adevărată, nu putem să le urăm  actualilor proprietari ai cramei să producă de acum încolo vinuri la fel de performante în a îmblânzi istoria contemporană. Și, de ce nu, să scoată un alb atât de bun, încât să-l înduplece pe țarul Vladimir Vladimirovici Putin să ne dea îndărăt, în sfârșit, tezaurul. Chiar și fără dobândă. Noroc!

Citit 652 ori Ultima modificare Duminică, 17 Februarie 2019 20:25

Vorbe despre vin

O sticlă de vin conține mai multă filozofie în ea decât orice altă carte din lume.


Publicitate

Pivnicer

Dacă n-ai când și cum și unde să te duci într-un concediu clasic, de două săptămâni, în august, dat cu mărinimie de corporație sau de stat, de patron ori de șef, dacă știi și alte trasee decât cele care duc la Marea Neagră ori pe Valea Prahovei, locuri altminteri binecuvântate cu o nesecată, misterioasă, piramidală energie dacică, poate că nu e lipsit de inspirație să o iei către vest.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate