Vineri 3 Aprilie 2020

Ferdi, o cramă boutique, cucerește dormitorul bunicii

În mod absolut întâmplător, am făcut o pasiune pentru vinurile unei crame boutique din Dealu Mare, p...

Degustare aniversară, bisectă, și un vin proaspăt de la-nceput de mileniu

Ani bisecți, vinuri bisecte... Din patru în patru ani, în anii aceia de 366 de zile în care luna feb...

Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

Punctul culminant al unui weekend de foc petrecut la început de februarie în dormitorul bunicii a fo...

  • Ferdi, o cramă boutique, cucerește dormitorul bunicii

  • Degustare aniversară, bisectă, și un vin proaspăt de la-nceput de mileniu

  • Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

Sâmbătă, 30 Noiembrie 2019 16:08

O verticală cu Elias Macovela: Moscatel de Setúbal, de la José Maria da Fonseca

Scris de CDViN
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În cei aproape opt ani de existență a clubului nostru de degustători neautorizați, nu ni s-a ivit ocazia să organizăm o verticală de vinuri fortifiate. Asta până la finalul lunii noiembrie, când mai vechiul nostru prieten portughez Elias Macovela a sosit la Arad pentru a ne oferi o seară exclusivistă, în care am avut în pahare câteva vinuri remarcabile.


Un magnific al vinului

Elias a ajuns în club pentru a doua oară, după ce, anul trecut, s-a numărat printre protagoniștii evenimentului nostru ajuns la a treia ediție, Cei 7 Magnifici ai Vinului. L-am cunoscut cu mai bine de trei ani în urmă, pe când făcea parte din juriul The Wine Book of Romania, la Valea Verde, în județul Mureș. Relația sa cu vinul a devenit intensă după ce s-a mutat din Mozambic, țara sa natală, în Portugalia.
„Am început să îmi cumpăr cărți, să vizitez principalele crame din Lisabona, să cumpăr vin, să fiu atent la noutățile de pe piață și să îmi construiesc propria pivniță cu vinuri”, spune Elias.
Elias și-a făcut intrarea în lumea vinului ca blogger de profil, în 2011, atingând cifre importante nu numai pentru Portugalia. Se autocaracterizează ca fiind un „activist în domeniul vinului”. „Vinul a fost legat întotdeauna de viața mea, datorită tatălui meu, care era un mare pasionat și un mare oenofil”, mărturisește el.
Portughezul este o prezență obișnuită în juriile concursurilor de vinuri, iar de curând a trecut și examenul de vinolog, în patria sa adoptivă, Portugalia. Cu trei ani în urmă, Elias și-a înființat propria companie de turism vitivincol, My Wine Tours, prin intermediul căreia și-a propus să promoveze vinul portughez.

Puțină istorie

Am plănuit degustarea de săptămâna trecută mai bine de un an. Elias a vizitat, în Portugalia, mai multe crame ce l-au entuziasmat, astfel că subiectul degustării noastre avea să se modifice, inevitabil, de mai multe ori. Cu o lună în urmă, ne-a anunțat că vom avea parte de o degustare unică: patru vinuri fortifiate de la crama José Maria da Fonseca. O verticală Moscatel de Setúbal, prima degustare de vinuri fortifiate petrecută în club.

Fondatorul cramei portugheze, José Maria da Fonseca, s-a născut în 1804, în Vilar Seco. A înființat crama în 1834, ca o afacere de familie. Astăzi, la a șaptea generație, crama a devenit cel mai mare producător portughez de vinuri de masă și de Moscatel de Setúbal. Viile se întind pe 650 de hectare, iar crama este dotată cu cea mai avansată tehnologie. Vinurile produse la  José Maria da Fonseca se vând în peste 70 de țări.

Principalele plantații de viță-de-vie ale cramei se află în Peninsula de Setubal, Alentejo și Douro. Majoritatea viilor se află în Peninsula de Setubal: Vinha Grande de Algeruz, Quinta
Das Faias, Quinta de Camarate, Quinta Dos Pasmados, Quinta Dos Citus și Quinta dos Foios. În zona  Alentejo se află Herdade do Monte da Ribeira, iar în Douro, Quinta de Mós.

Alambre și blend-ul cu un vintage 1911

Toate astea ne-au fost povestite de Elias, într-un preambul al degustării ce a inclus patru sticle de Moscatel de Setúbal Alambre de 3, 5, 20 și 40 de ani. Vinul de 20 de ani a fost cel mai apreciat, acesta fiind, dealtfel, distins în Portugalia cu titlul de Vinul Fortifiat al anului 2019, la gala Wines of Portugal Challenge, organizată de ViniPortugal. Este un blend de șase vinuri, din ani diferiți, produse din soiul Moscatel de Setúbal.
Cel mai tânăr vin al blend-ului are 20 de ani, în timp ce cel mai vechi vin din blend este un vintage 1911. Un vin complex, cu o aromă puternică, cu un postgust prelung.

Vinurile Moscatel de Setúbal Alambre sunt produse din plantațiile situate în Peninsula de Setubal, aflată la sud de Lisabona, regiune ce a fost recunoscută ca DOC încă din 1907. Clima din regiune - influențată de râurile Tagus și Sado, dar și de vecinătatea dealului Serra da Arrábida - este ideală, la finalul verii,  pentru producerea vinurilor fortifiate din soiul Moscatel.

Cu câțiva ani în urmă, Jose Maria da Fonseca a creat brandul Alambre, acesta fiind numele proprietății pe care a fost cultivat pentru prima oară Moscatel, dar și culoarea (în traducere - chihlimbar) vinului.

Ambasador al vinurilor românești la Lisabona

Rolul Elias nu s-a sfârșit odată cu degustarea; a doua zi, l-am însoțit pe portughez la două crame importante din regiune, unde a degustat și a discutat cu oenologii. Și pentru că, în 2010, fondatorii clubului nostru deveneau totodată și fondatori ai primului ONG românesc ce și-a propus să promoveze vinul autohton, l-am îndemnat pe amicul nostru să promoveze cramele vizitate și vinurile care i-au produs cele mai puternice impresii în restaurante din Lisabona ale căror proprietari îi sunt prieteni și cărora le alcătuiește listele de vinuri. Am constatat că schimbul de idei cu producătorii locali de vin i-a produs o impresie puternică, dovadă mesajul pe care ni l-a trimis din aeroport, odată ajuns acasă: "Am ajuns! Sunt obosit, dar plin de emoții! ".
În ceea ce ne privește, l-am invitat pe Elias să participe la următorul nostru eveniment cu magnifici ai vinului, din luna februarie, eveniment la care există mari șanse să participe încă o personalitate a juriilor oenologice europene.Citit 1082 ori Ultima modificare Luni, 02 Decembrie 2019 18:46

Vorbe despre vin

Invitat fiind la cramă, am răspuns, ca bun creștin printr-o scurtă telegramă: Vin! Păstorel Teodoreanu; Aici zace Păstorel, Băiat bun și suflet fin, Dacă treceți pe la el, Nu-l treziți că cere vin. Culmea...


Publicitate

Pivnicer

Călătorul cu ochii larg deschiși poate observa că, pentru ieșeni, trei sunt steagurile care contează: cel al României, cel al Uniunii Europene și steagul Cotnari. În ultima noastră aventură oenologică, petrecută în capitala Moldovei și la poalele Dealului Cătălina, ne-am reîndrăgostit de Iași și de cea mai mare podgorie din zonă.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate