Sâmbătă 25 Septembrie 2021

O vacanță oenofilă, culinară și spirituală prin țările lui Suhajda, Hundertwasser, San Francesco d'Assisi și Gabriele D'Annunzio

Din 31 iulie până în 10 august 2021, am străbătut cinci țări de-a lungul a 3.500 de kilometri, am vi...

Degustare-pilot cu vinurile Domeniilor Franco-Române

Clătite cu carne și ciuperci, pateuri cu brânză și cu carne, cheesecake cu sos de fructe de pădure. ...

O degustare de august și două crame de renume: Marchese Antinori și Viile Metamorfosis

Prietenul Adrian Pașca înfruntă pandemia în dormitorul bunicii oferindu-ne cinci vinuri de la două c...

  • O vacanță oenofilă, culinară și spirituală prin țările lui Suhajda, Hundertwasser, San Francesco d'A...

  • Degustare-pilot cu vinurile Domeniilor Franco-Române

  • O degustare de august și două crame de renume: Marchese Antinori și Viile Metamorfosis

Joi, 08 Iulie 2021 12:43

Un eveniment atipic. Vinurile din colecția Valahorum, degustate într-un muzeu japonez din Cracovia

Scris de
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Încă de acum zece ani, de când am deschis porțile Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați, am plecat de la ideea că vinul este mai mult decât o "băutură provenită exclusiv din fermentarea strugurilor proaspeți": e un produs cultural.

De aceea, de câte ori avem - sau putem să provocăm - ocazia, ne dorim să asociem vinurile noastre preferate cu evenimente culturale aflate departe de rutina celor organizate în clasicul stil mioritic. Ni s-a oferit o asemenea oportunitate în anul 2019, când unul dintre cei mai vechi membri ai clubului nostru de amatori de vin ne-a anunțat că suntem invitați să organizăm o degustare de vinuri în Polonia. Ioan Paul Colta, cel care avea să devină, la finalul anului 2020, unul dintre puținii doctori în artă japoneză din România, urma să fie curator al unei expoziții de stampe japoneze, opere ale artistului Ohara Koson (1877-1945), din colecția Adrian Ciceu, expoziție ce urma să fie găzduită de Muzeul Manggha de Artă și Tehnologie Japoneză, din Cracovia. De regretatul muzician Adrian Ciceu ne-a legat o amiciție aparte. În 2013 am organizat o degustare la muzeul din Arad, cu ocazia expoziției sale de stampe, apoi, peste puțin timp, muzicianul ne-a oferit un concert de tamburină în club. Am accceptat, deci, pe loc, invitația colegului nostru, însă pandemia a făcut ca expoziția să fie amânată de mai multe ori. Am reușit să fim prezenți la vernisajul din 4 iulie 2021, oferind gazdelor două vinuri de la Valahorum: Busuioaca de Bohotin Rosé 2020 și Feteasca Neagră 2018, în timp ce gazdele ne-au pus în pahare un vin alb, autohton. Cei peste 150 amatori de artă japoneză prezenți la vernisaj au devenit, pe loc, și amatori de vin românesc, dacă e să ne luăm după viteza cu care au dispărut din pahare vinurile de la Valahorum, imediat după discursurile inaugurale și chiar înainte de a vizita spațiul muzeal aflat în imediata apropiere.

Puțină istorie


Muzeul Manggha de Artă și Tehnologie Japoneză este un pol cultural important în Cracovia. A împrumutat pseudonimul unui critic, scriitor și colecționar de artă pe nume Feliks Jasieński, care semna "Manggha". În 1920, acesta și-a donat colecția de artă japoneză, ce cuprinde peste 6.500 de piese, Muzeului Național din Cracovia. În prima jumătate a secolului trecut, din lipsă de spațiu, colecția nu a fost expusă public, cu o excepție: în 1944, autoritățile de ocupație germană au organizat o expoziție. Întâmplarea făcut ca unul dintre vizitatori să fie viitorul regizor Andrzej Wajda, care a cărui fascinație pentru arta japoneză avea să influențeze decisiv apariția muzeului Manggha, peste cinci decenii. În 1987, regizorul a primit un premiu în Kyoto și a decis să doneze întreaga sumă pentru construirea unui muzeu al artei japoneze în Cracovia. Autoritățile poloneze și cele japoneze au donat, la rându-le, sume consistente Fundației Kyoto-Kraków, făcând posibilă apariția Muzeului Manggha, inaugurat în 30 noiembrie 1994. Clădirea este opera arhitectului japonez Arata Isozaki, din partea poloneză luând parte la proiectare Krzysztof Ingarden, J.Ewy și JET Atelier. Andrzej Wajda a fost cel care a ales locul în care a fost ridicat muzeul, inspirat fiind de o plimbare într-o zonă aflată pe celălalt mal al Vistulei - construcția fiind amplasată în imediata apropiere a râului ce străbate Cracovia.
O dată importantă în existența muzeului a fost ziua de 11 iulie 2002, când oaspeți i-au fost Împăratul Akihito și Împărăteasa Michiko.

Un festin 100% nipon

Degustarea de vin a continuat în cadrul exclusiv al unui prânz oferit de gazde, la inițiativa doamnei directoare Bogna Dziechciaruk-Maj, la Café Manggha, restaurantul japonez aflat în incinta muzeului. Am avut în farfurii găluște Gyoza umplute cu carne de porc și vegane, salată cu tăiței Soba, brânză tofu marinată și prăjită, cu sos dulce Vege, hummus cu Miso servit cu legume proaspete, supă de Miso cu Wakame, somon în sos teryaki, salată Wakame și ridichi murate, fasole Edamame, orez japonez, biscuiți de orez Senbei.Am încheiat cu înghețată: desert de Matcha, frișcă și Black Sesame, servit cu caramel Miso și fructe.
Pe tot parcursul evenimentului, ne-a stat la dispoziție un Master of Tea, care ne-a servit cu ceaiuri preparate în stil asiatic.


Printre stampe

Odată încheiat ritualul gastronomic, am avut ocazia de a vizita, în următoarele două ore, expoziția de stampă japoneză. Ne-a fost ghid Ioan Paul Colta, cum scriam și mai sus, singurul doctor în artă japoneză din clubul nostru, dar și unul dintre puținii din țară. Am primit lămuriri, ne-am ales, fiecare, stampa preferată, am făcut fotografii pentru arhiva noastră sentimentală și am consemnat cu cât respect tratează gazdele noastre o asemenea expoziție, ce se estimează că va aduna, în următoarele luni, câteva mii de vizitatori.

În ceea ce ne privește, ne-am bucurat că am avut șansa de a fi parte a acestui eveniment cultural, că vinurile din colecția Valahorum au fost pe placul celor prezenți la eveniment - ceea ce ne-a convins să continuăm promovarea vinurilor românești și la alte evenimente de acest gen din Europa.

Citit 1682 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Iulie 2021 15:53

Media

Publicitate

Pivnicer

După aproape doi ani de boală planetară, în care unii dintre noi nu au apucat să revadă străinătatea, o vacanță europeană nu poate fi decât binevenită. Dacă ea se desfășoară de-a lungul a cinci țări, a două mări și a cincisprezece restaurante, cu atât mai bine!

Caută

Publicitate