Luni 23 Iulie 2018

Seara noastră cu Tohani și prietenul Ștefan Timofti

O dată la cinci ani, prietenul nostru Ștefan Timofti, somelier de top și oenofil autentic, vine în d...

Party cu Vinarte, nandu și burgeri în Zooland sau mai degrabă în Wonderland

15 cerbi lopătari, 13 cerbi carpatini, doi emu, un nandu, 10 capre pitice și două oi de Camerun, un ...

Triplă sărbătoare cu vinurile Cramei Liliac

O cramă foarte apreciată de membrii CDViN și-a prezentat recent noile vinuri în dormitorul bunicii. ...

  • Seara noastră cu Tohani și prietenul Ștefan Timofti

  • Party cu Vinarte, nandu și burgeri în Zooland sau mai degrabă în Wonderland

  • Triplă sărbătoare cu vinurile Cramei Liliac

Joi, 11 Aprilie 2013 08:17

O după-amiază cu menajeria maestrului Ma Cheng Xiang, urmată de o degustare de vinuri

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

O fi ciocănind criza mondială în ritmul Simfoniei Destinului la uşile contribuabililor, dar acest lucru parcă nu se simte la Complexul Muzeal din Arad. În prezenţa a aproape o sută de amatori de artă, miercuri, 10 aprilie, a fost vernisată o cosmopolită expoziţie de sorginte asiatică, urmată de o degustare de vinuri româneşti de top. Este vorba de colecţia de pictură şi stampă chineză din colecţia Adrian Ciceu, un muzician român stabilit cu câteva zeci de ani  în urmă în Germania.

Expoziţia a fost gândită astfel încât să fie divizată în două zone care, deşi distincte, se completează reciproc. Partea de pictură chineză modernă relaţionează organic cu cea de stampe, xilogravuri chineze realizate în tehnica tradiţională. Lucrările de pictură chineză modernă sunt executate de maestrul Ma Cheng Xiang, născut în anul 1937, pictor şi caligraf celebru, fost profesor de pictură la Academia Centrală de Artă Dramatică din Beijing.

Subiectele majore ale picturii chineze tradiţionale nu puteau lipsi dintre temele favorite ale maestrului Xiang, astfel că în arta sa regăsim reprezentări ale unor animale, respectiv peisaje specifice Asiei. Pisicile, cocoșii, vulpile sau bufniţele reprezentate cu aparenta şi reconfortanta lipsă de canoane a artei moderne i-au încântat pe amatorii de artă.

Amfitrionul evenimentului cultural a fost curatorul Ioan Colta, cel care a “tradus” pentru asistență peisajele lui Ma Cheng Xiang, definite de relaţia polară, de tip yin-yang, dintre Vid şi Plin.


Trei membri fondatori ai Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizaţi au participat la ineditul eveniment artistic, ocazie cum nu se poate mai bună de a intermedia un altfel de schimb cultural, de această dată între creatorii de vin din România şi cei aproape o sută de amatori de artă prezenţi la vernisaj. Aceştia au petrecut aproape două ore în compania unor vinuri deja consacrate în peisajul oenologiei autohtone. Le amintim aici, în ordinea alfabetică, dintr-un motiv lesne de înţeles: Cabernet Sauvignon 2011 de la Avincis, Rosé 2011 Caloian de la Crama Oprişor, Crâmpoşie Selecţionată 2012 şi Merlot 2008 Rezerva Ordinul Cavalerilor de Malta de la Prince Ştirbey, Fetească Neagră 2010 Terra Romana de la SERVE.

Din motive obiective, de la eveniment a absentat chiar domnul Adrian Ciceu, proprietarul colecţiei. Acesta a anunţat că va ajunge Arad în luna mai, cu prilejul închiderii expoziţiei. Tot atunci, dl Ciceu, un muzician aparte, dedicat jazzului, va participa la o degustare privată în Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizaţi, eveniment pe care îl aşteptăm cu nerăbdare.

 

Citit 5445 ori Ultima modificare Joi, 11 Aprilie 2013 10:36

Vorbe despre vin

Vinul este o poezie îmbuteliată.


Publicitate

Pivnicer

Pentru noi, fiecare weekend poate deveni un festival de vin. În virtutea acestei plăcute realități, între 9 și 11 iunie ne-am aflat în capitala Austriei și totodată în capitala străbunicilor ori bunicilor noștri, pentru a participa la VieVinum 2018, prestigios festival de vin aflat la a X-a ediție, care se desfășoară în Palatul Hofburg.

Caută

Distribuie asta!