Vineri 19 Ianuarie 2018

Vinuri românești pentru Joulupukki

Mărturisim: noi credem în Moș Crăciun! Cum altfel ne-am fi apucat să plănuim, în luna septembrie, o ...

Ultimul bal al anului, cu Herbert, pe acorduri sudamericane

Ultimul bal al anului a fost unul cu Herbert, pe muzica unor vinuri italiene, franceze și sudamerica...

Mica Italie din dormitorul bunicii

Cu ajutorul a trei prieteni din Peninsulă, am transformat din nou dormitorul bunicii într-o Mică Ita...

  • Vinuri românești pentru Joulupukki

  • Ultimul bal al anului, cu Herbert, pe acorduri sudamericane

  • Mica Italie din dormitorul bunicii

Joi, 11 Aprilie 2013 08:17

O după-amiază cu menajeria maestrului Ma Cheng Xiang, urmată de o degustare de vinuri

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

O fi ciocănind criza mondială în ritmul Simfoniei Destinului la uşile contribuabililor, dar acest lucru parcă nu se simte la Complexul Muzeal din Arad. În prezenţa a aproape o sută de amatori de artă, miercuri, 10 aprilie, a fost vernisată o cosmopolită expoziţie de sorginte asiatică, urmată de o degustare de vinuri româneşti de top. Este vorba de colecţia de pictură şi stampă chineză din colecţia Adrian Ciceu, un muzician român stabilit cu câteva zeci de ani  în urmă în Germania.

Expoziţia a fost gândită astfel încât să fie divizată în două zone care, deşi distincte, se completează reciproc. Partea de pictură chineză modernă relaţionează organic cu cea de stampe, xilogravuri chineze realizate în tehnica tradiţională. Lucrările de pictură chineză modernă sunt executate de maestrul Ma Cheng Xiang, născut în anul 1937, pictor şi caligraf celebru, fost profesor de pictură la Academia Centrală de Artă Dramatică din Beijing.

Subiectele majore ale picturii chineze tradiţionale nu puteau lipsi dintre temele favorite ale maestrului Xiang, astfel că în arta sa regăsim reprezentări ale unor animale, respectiv peisaje specifice Asiei. Pisicile, cocoșii, vulpile sau bufniţele reprezentate cu aparenta şi reconfortanta lipsă de canoane a artei moderne i-au încântat pe amatorii de artă.

Amfitrionul evenimentului cultural a fost curatorul Ioan Colta, cel care a “tradus” pentru asistență peisajele lui Ma Cheng Xiang, definite de relaţia polară, de tip yin-yang, dintre Vid şi Plin.


Trei membri fondatori ai Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizaţi au participat la ineditul eveniment artistic, ocazie cum nu se poate mai bună de a intermedia un altfel de schimb cultural, de această dată între creatorii de vin din România şi cei aproape o sută de amatori de artă prezenţi la vernisaj. Aceştia au petrecut aproape două ore în compania unor vinuri deja consacrate în peisajul oenologiei autohtone. Le amintim aici, în ordinea alfabetică, dintr-un motiv lesne de înţeles: Cabernet Sauvignon 2011 de la Avincis, Rosé 2011 Caloian de la Crama Oprişor, Crâmpoşie Selecţionată 2012 şi Merlot 2008 Rezerva Ordinul Cavalerilor de Malta de la Prince Ştirbey, Fetească Neagră 2010 Terra Romana de la SERVE.

Din motive obiective, de la eveniment a absentat chiar domnul Adrian Ciceu, proprietarul colecţiei. Acesta a anunţat că va ajunge Arad în luna mai, cu prilejul închiderii expoziţiei. Tot atunci, dl Ciceu, un muzician aparte, dedicat jazzului, va participa la o degustare privată în Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizaţi, eveniment pe care îl aşteptăm cu nerăbdare.

 

Citit 4779 ori Ultima modificare Joi, 11 Aprilie 2013 10:36

Vorbe despre vin

Un dezavantaj al vinului este că face omul să încurce cuvintele cu gândurile


Publicitate

Pivnicer

Iar link-urile duc iute și sigur către tot atâtea articole publicate pe blogul de față și pe cele două site-uri ale clubului, dovezile care oglindesc munca jurnalistică și oenofilă a unui an întreg.

Caută

Distribuie asta!