Joi 9 Iulie 2020

Seară cu Olaszrizling, Irsai Olivér și mai ales Juhfark sub bradul bunicii

După ce ultima oară, prin toamna anului 2019, ne-a invitat la o degustare de stele, prietenul Andrei...

Cineva iubește, acolo sus și în curtea bunicii, Mustoasa lui Emanuele Reolon

Prin decret al guvernului CDViN, clubul nostru a intrat în stare de oeno-urgență. Avem nevoie cu toț...

Un nou început oenofil cu Herbert, când felinarele solare se aprind...

După o prea îndelungată așteptare, dormitorul și curtea bunicii s-au umplut din nou de prieteni și d...

  • Seară cu Olaszrizling, Irsai Olivér și mai ales Juhfark sub bradul bunicii

  • Cineva iubește, acolo sus și în curtea bunicii, Mustoasa lui Emanuele Reolon

  • Un nou început oenofil cu Herbert, când felinarele solare se aprind...

Marți, 28 Mai 2013 12:34

O seară cu vinuri şi senzaţii magnum de la Crama Oprişor

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Mărturisesc că ultima degustare de magnum-uri de la Crama Oprişor a fost pentru mine un eveniment mult aşteptat. O dată, fiindcă am avut parte, alături de vreo 18 membri ai clubului, de unele dintre cele mai bune vinuri din România. Apoi, fiindcă numărul pasionaţilor din cadrul CDViN a crescut într-atât încât să ne permitem să organizăm degustări cu vinuri superpremium. Şi-apoi, cărui împătimit nu i-ar fi dor să regăsească în pahare aromele Smereniei, ale lui Passarowitz 1718, ale Cutiei Paleologu?

Potrivit recomandărilor oenologului, am avut grijă să decantăm vinul din cele trei magnum-uri de 1,5 litri în şase decantoare, cu aproximativ două ore înaintea servirii. M-am bucurat în singurătatea clubului de parfumul fiecărui vin. Al Smereniei, cupaj din 2010 de Shiraz, Pinot Noir şi Dornfelder în care nasurile profesioniste au identificat mirosuri de zmeură, vişine, cirese amare, scorţişoară, cuişoare, vanilie, cacao şi cafea. Al lui Passarowitz 1718, cupaj din 2009 de Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Pinot Noir şi Dornfelder din sticla mea favorită cu covor oltenesc şi soldăţel habsburgic, cu arome de cireşe şi coacăze negre, de vişine, afine, ciocolată neagră, cacao şi vanilie, potrivit exegeţilor avizaţi. Al Cutiei Paleologu, din sticla cu omuleţi, cupaj din 2008 de Fetească Neagră, Shiraz, Cabernet Sauvignon şi Dornfelder în care specialiştii au identificat arome de afine, condimente, prune uscate şi ciocolată neagră.
Am putut observa, ca neautorizat pasional ce sunt, că în decantoare parfumul Smereniei a devenit cu orele mai puţin persistent, estompându-se uşor, că Passarowitz a continuat să ofere nasului o mulţime de plăceri amestecate pe măsura trecerii timpului, că după câteva ceasuri cel mai seducător parfum a rămas cel al Cutiei Paleologu. Şi în afara plăcerii olfactive, m-am dedat la compoziţii foto cu sticlele goale reflectându-mi chipul şi lumina apusului ori cu iedera ca o vie de la fereastra clubului.
Borisul de serviciu, directorul de vânzări din partea asta de ţară care până acum a organizat cele mai multe degustări în şi pentru  Vestik club, a mai adus şi un vin de socializare, Zinfandelul 2012 vinificat în alb, cu care i-am întâmpinat pe primii veniţi. Am însoţit degustarea cu platouri de brânzeturi de maturate de la Lactitalia, cu pâine, boabe de struguri şi miez de nucă iar Boris a susţinut una dintre cele inspirate prezentări de până acum, într-un stil direct, nepretenţios, pe placul majorităţii invitaţilor şi mai ales al invitatelor. Între aceştia, doi sunt din California, un loc în care Zinfandelul este cu atât mai cunoscut, în varianta normală, vinificat în roşu.
În seara cu pricina, carafele pentru debarasare nu şi-au avut rostul, vinurile superpremium din magnum-uri fiind sorbite până la ultima picătură. Iar un ochi mai atent a putut distinge, în oglinda când roşu-violacee, când rubinie a vinurilor din pahar, chipurile mulţumite ale star-urilor care locuiesc, alături de autografele proprii, în ramele de pe pereţii clubului.

 

Citit 4234 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 22:23
Publicitate

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Caută

Publicitate