Joi 28 Mai 2020

Ferdi, o cramă boutique, cucerește dormitorul bunicii

În mod absolut întâmplător, am făcut o pasiune pentru vinurile unei crame boutique din Dealu Mare, p...

Degustare aniversară, bisectă, și un vin proaspăt de la-nceput de mileniu

Ani bisecți, vinuri bisecte... Din patru în patru ani, în anii aceia de 366 de zile în care luna feb...

Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

Punctul culminant al unui weekend de foc petrecut la început de februarie în dormitorul bunicii a fo...

  • Ferdi, o cramă boutique, cucerește dormitorul bunicii

  • Degustare aniversară, bisectă, și un vin proaspăt de la-nceput de mileniu

  • Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

Vineri, 31 Mai 2013 21:29

Un mariaj fericit marca SERVE: Sauvignon Blanc şi Fetească Albă Terra Romana

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Într-o zi de miercuri, la sfârşit de mai, vesticii şi-au dat din nou întâlnire cu vinurile SERVE graţie inepuizabilului profesionist de serviciu Dan Săvulescu. De data aceasta, a adus cu sine câteva noutăţi, între care scumpa mea febleţe Cuvée Charlotte, cea din 2010, prezentată "în premieră naţională, mondială, universală" în Clubul Vestik, după cum s-a exprimat directorul de vânzări de la SERVE.

De fapt, adevărata premieră a fost un flashtasting virtual via Skype desfăşurat în urmă cu câteva luni, în cadrul căruia am putut degusta "live", graţie generozităţii doamnei Mihaela de Poix, cuvée-ul preferat produs de compania regretatului conte Guy Tyrel de Poix. Asta nu înseamnă însă că nu ne-am bucurat pe măsură de vinurile prezentate. Am început cu un Riesling 2012 din gama Vinul Cavalerului, despre care oenologul spune că are miros de flori de citrice, flori albe de câmp, mineral (silex) şi gust proaspăt, cu atac acid, piersică albă, complex şi lung cu o rotunzime impresionantă pe final. Şi dacă nu m-am îndrăgostit tocmai de primul vin, am făcut-o în cazul celui de-al doilea, un cupaj de Sauvignon Blanc şi Fetească Albă 2012 din gama Terra Romana. Îl mai gustasem la ultimul GoodWine şi eram curios cum a evoluat. Ei bine, a făcut-o la modul splendid! Recomand acest vin tuturor pasionaţilor, el se află valoric imediat în apropierea, în anticamera lui Cuvée Amaury. Aurel Rotărescu, oenologul cramei, îl caracterizează astfel: miros de lămâi, grapefruit, note de sparanghel şi buxus, şi gust de fructe exotice, grapefruit, caisă, cu final de miez de pâine proaspătă, complex, echilibrat, persistent.

Al treilea vin, Chardonnay-ul 2012 din gama Terra Romana, unul cu miros de vanilie, pere, gutui, note de păducel şi cu gust onctuos, echilibrat, cu arome de miere de tei, pâine prăjită şi vanilie, cu final lung, plin şi complex, potrivit caracterizării oenologului, şi-a găsit destui fani printre vestici. Despre Rosé-ul 2012 din gama Vinul Cavalerului, nu mai spun, în ultima vreme acesta este poate cel mai de succes vin marca SERVE în clubul nostru. Dl Rotărescu a descoperit în el miros de fructe exotice şi floare de viţă şi gust de fragi, proaspăt, considerându-l uşor de băut, echilibrat, mediu ca lungime.

Primul vin roşu servit, al cincilea în ordinea degustării, a fost Feteasca Neagră 2011 Terra Romana, cu mirosul său de prune, stafide şi condimente (piper negru), cu gustul complex, având note de mură, cireaşă amară şi prună uscată, tanini puternici dar eleganţi, cu persistenţă foarte bună, aşa cum îl descrie oenologul care l-a creat. Există destui vestici care, atunci când vor vinul preferat, cer o Fetească Neagră de la SERVE. E drept, mai puţini sunt cei care iubesc al şaselea vin servit, Milenium roşu 2011 Terra Romana, având miros de fructe roşii de pădure, mure, afine, piper şi violete, cu gust de mure, zmeură, vanilie şi tanini eleganţi, aşa cum îl caracterizează Aurel Rotărescu.

Ultimul vin din degustare, cireaşa de pe tort, a fost Cuvée Charlotte 2010, favoritul meu, alături de cupajul alb. Poate că e un pic crud încă, dar mă bucur că i-am reîntâlnit parfumul inconfundabil şi aştept curios evoluţia sa în lunile şi anii care vin.

În rest, a fost o degustare plăcută, ca toate degustările. Am organizat o tombolă, oferind un Rosé Vinul Cavalerului, ne-am prostit în poze, am băut cu măsură, am stat între prieteni, am vorbit de toate. Şi vinul care mi-a rămas în minte e totodată şi primul pe care l-am încercat...

 

Citit 3927 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 22:07
Publicitate

Pivnicer

Călătorul cu ochii larg deschiși poate observa că, pentru ieșeni, trei sunt steagurile care contează: cel al României, cel al Uniunii Europene și steagul Cotnari. În ultima noastră aventură oenologică, petrecută în capitala Moldovei și la poalele Dealului Cătălina, ne-am reîndrăgostit de Iași și de cea mai mare podgorie din zonă.

Caută

Publicitate