Imprimă această pagină
Vineri, 17 Ianuarie 2014 18:05

O seară de Merlot, de ciocolată, de mentă!

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Părea să fie o seară ca oricare alta. Rita dormea oftând în pătuţul ei, Lucky Motanul torcea pe un fotoliu, Pivnicerul, adică eu însumi, abia ce coborâse în pivniţă după un vin. Toate se aflau la locul lor, în tihna unei seri blânde de ianuarie. Dintr-odată, în acest peisaj domestic amplasat undeva în centrul nu ştiu cât de burghez al burgului arădean se insinuă intriga unei întâmplări care merită povestită.

De fapt, tocmai deschisesem o sticlă de Merlot, de Merlot La Cetate Crama Oprişor, 2010. Am o slăbiciune pentru gama asta a producătorului mehedinţean şi, din când în când, mai destup câte un vin, Shiraz, Cabernet ori Merlot, pentru propria şi egoista plăcere. Şi cum degustam două degete de vin, cu ochii la o emisiune de ştiri, m-am trezit în miezul unei poveşti cu gust inconfundabil. De vină pentru asta sunt Pivnicera şi Adriana, una dintre membrele CDViN, care şi-au propus să organizeze cândva în club o degustare de vin şi ciocolată. Şi ce poţi să mai zici la o asemenea propunere de nerefuzat?
Aşa că, în seara cu pricina, Adriana a sunat la poartă şi ne-am adunat în trei în odaia cu Lucky, Rita şi alte accesorii domestice, chitiţi să pregătim viitoarea degustare apetisantă. Eu am dat fuga în club să aduc cele trei sticle de Merlot purtând marca Rotenberg, care aşteptau de un amar de vreme, încă de la sfârşitul lui 2013, puţină afecţiune din partea noastră.
Am deschis pe rând Menestrel 2009, Primus 2008, Emeritus 2008 şi trei table de ciocolată, una de cacao pur, alta cu aromă de ceai negru, una cu aromă de mentă; pe cea de-a patra, cu gust de curry şi scorţişoară, am exclus-o în mod unilateral, abuziv, în stilu-mi caracteristic, dat fiind că urăsc ultimul condiment pomenit, că îl consider invaziv şi total nepotrivit în context. Ca să nu mai spun că-mi aminteşte de greţosul vin fiert pe care majoritatea muritorilor chiar îl adoră. După ce mi-am făcut această dambla, am putut să ne exercităm liniştiţi degustarea, savurarea, asocierile.
Despre vinuri, ce să zic. Merlot-urile Rotenberg sunt foarte diferite de cel din gama La Cetate. Să nu înţelegeţi de aici altceva decât că mi-au plăcut toate. Oprişorul e mai simplu, mi-e familiar, un vechi cunoscut care locuieşte în pivniţa mea. Am găsit de cuviinţă că se potriveşte foarte bine cu ciocolata Blanxart de cacao (conţinut de 85% cacao, cu pepite).
În schimb, vinurile producătorului din Dealu Mare sunt aproape noi cunoştinţe pentru mine. Nu mă întrebaţi de ce este aşa. Cu o parte din ele m-am întâlnit cu trei ani în urmă, la Enoteca de Savoya, acolo unde proprietarul cramei le-a făcut o prezentare memorabilă, cucerindu-mă mai mult decât vinurile sale. Un prieten de-al meu, acum întors în Canada, s-a bucurat la rândul lui de o seară cu vinuri Rotenberg la restaurantul Graf din Oradea. Au trecut câţiva ani fără să degust nimic din creaţiile lui Mihail Rotenberg. Le reîntâlnesc acum, cu aceleaşi etichete superbe, şi parcă ele, vinurile, sunt cu totul altele. Au evoluat minunat, sunt pentru mine tipice, au şi nobleţe, au şi pe vino-ncoace, ba într-unul dintr-însele, în Primus, am şi descoperit parfumul acela de piele care identifică un vin mare.
Şi afară de asta, sunt perfecte pentru o degustare duo, de ciocolată şi vin. Tot fărâmiţând tablele şi turnând vinul în pahare, am căzut de acord asupra următoarelor potriviri:
Rotenberg Menestrel Merlot 2009 - Dolfin cu aromă de ceai negru (Earl Grey), Dolfin neagră cu mentă
Rotenberg Primus 2008 - Dolfin neagră cu mentă,
Rotenberg Emeritus 2008 - Dolfin neagră cu mentă.
Cu aceste minunate concluzii în minte, în suflet şi mai ales pe papilele simţurilor, repetiţia pentru o degustare de Merlot şi ciocolată a luat sfârşit. Puţin ameţit de explozia aromelor de vin şi cacao, mi-am putut totuşi aminti, graţie fişierelor memoriei virtuale, că mai degustasem cu ceva timp în urmă alte soiuri de vin în compania ciocolatei. Atunci am notat că la Cabernet Sauvignon 2011 Avincis merge de minune o ciocolată Sampaka neagră cu mure, că Novacului 2009 de la Prince Ştirbey i s-ar potrivi o Sampaka neagră cu zmeură, iar pentru Pinot Noir 2011 Avincis e de recomandat ciocolata Dolfin neagra cu ghimbir.
Tot ce ne rămâne de făcut de acum e să împărtăşim aceste experienţe hedoniste celor care se încumetă să vină alături de noi în clubul care şi-a ales drept simbol un motan norocos dar neautorizat.

 

Citit 9037 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 20:43