Luni 22 Aprilie 2019

Europa versus dormitorul bunicii. Șapte vinuri pentru elite ale Cramei Elite

În două dintre cele cinci zile de desfășurare, Conferințele Dilema Veche s-au încheiat în odăile bun...

Comorile Pivnițelor Birăuaș: Pinot Noir 2006, Burgund Mare 2011 și Cabernet Sauvignon 2003 și 2009

Câte Pinot Noir-uri 2006 încă în viață, cu preț accesibil și ușor de găsit cunoașteți? De câte Caber...

În cramă, de patru generații. Vinurile Ca' Rugate, în premieră în România

Am continuat seria premierelor din clubul nostru de vin, la mijlocul lunii martie, cu o degustare de...

  • Europa versus dormitorul bunicii. Șapte vinuri pentru elite ale Cramei Elite

  • Comorile Pivnițelor Birăuaș: Pinot Noir 2006, Burgund Mare 2011 și Cabernet Sauvignon 2003 și 2009

  • În cramă, de patru generații. Vinurile Ca' Rugate, în premieră în România

Duminică, 23 Martie 2014 10:19

Mari vinuri australiene, picătură cu picătură, până la plăcerea finală

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Un grup de aproximativ douăzeci de degustători neautorizaţi din Arad şi Timişoara s-a bucurat de plăcerile unei noi degustări organizate de neobositul Boris al Cramei Oprişor, pe care prietenii din club l-au botezat de acum Borişor. Preţ de câteva ore, dormitorul bunicii s-a umplut de aromele unor Shiraz-uri de top australiene marca Rosemount şi Penfolds, unele notate cu peste 90 de puncte de mari critici şi reviste consacrate.

Boris a sosit în trombă cu Octavia lui greu încercată pe drumurile transilvane, a adus vinul de socializare - Caloian Sauvignon Blanc 2013 şi a decantat tacticos vinurile roşii cu câteva ore înainte de servire. În cele şase decantoare s-au odihnit şi liniştit trei vinuri mari, unul de Europa League, după cum l-a descris Boris, şi celelalte două de Champions League. Acestea au fost: Rosemount Estate Show Reserve Shiraz 2003 McLaren Vale, Penfolds Magill Estate Shiraz 2005 (95 p Jeremy Oliver), Penfolds St. Henri Shiraz 2005 (95 p Wine Spectator) şi 2004, dintr-o plăcută scăpare a organizatorului degustării (90 p Wine Spectator).
Am asortat vinurilor nişte platouri minunate gătite de chef-ul restaurantului Karageorge din Timişoara şi ne-am şi pus pe treabă. Caloianul a trecut repede, mai mult de poftă, apoi ne-am delectat cu licorile australiene. Dacă primul vin roşu nu a fost chiar febleţea mea, celelalalte două m-au dat gata, drept pentru care mi-am şi comandat câteva sticle pentru plăcerea proprie. Cam asta au făcut însă şi majoritatea celor prezenţi cu toate cele trei vinuri roşii din degustare, care au entuziasmat anturajul.
Boris a descris inspirat fiecare vin, Magill-ul numindu-l masculin, impresionant în arome şi în intensitatea gustului şi postgustului, iar St. Henri-ul catalogându-l feminin, catifelat, cuminte în buchet. Pentru mine, acestea au fost unele dintre cele mai mari vinuri care au fost deschise vreodată în dormitorul bunicii. Le-am savurat, le-am adulmecat îndelung, mi-au creat mai vechea plăcere bizară de a nu le bea, de a degusta mai mult cu simţul văzului şi al mirosului, de a le contempla. La asta mă îndeamnă fiecare vin mare, aproape că mă împiedică să-l beau, de parcă l-aş drămui picătură cu picătură, până la plăcerea finală.

 

Citit 3830 ori Ultima modificare Vineri, 28 Martie 2014 16:35

Vorbe despre vin

Mai dați-mi vin să mi se-nvartă capul, să simt în trup focul arzând așa… Sătul de minciuni, să curgă vinul! Repede,...


Publicitate

Pivnicer

Probabil că, în lipsa autostrăzilor, cea mai bună cale de a ajunge din Arad sau Timișoara la Iași rămâne avionul. Am zburat cu escală, împreună cu Dan, străbătând și cercetând din cer trei foste capitale, de dragul vinului de Cotnari, al unor anume hrube și mai ales al unor oameni cu care am legat prietenii în anii din urmă.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate