Luni 22 Octombrie 2018

Sorbire de vin și îmbrățișare de Sequoia la Crama MaxiMarc

La exact un an de la prima noastră „vizită oficială” la Crama MaxiMarc, făcută ca membri fondatori a...

O degustare cu Răzvan Demian, omul-orchestră, și Vali Chibrit - un caricaturist scăpărător

În primul weekend al lunii octombrie, am organizat o degustare atipică din mai multe puncte de veder...

Groningen Wijnfestival 2018: an alternative type of communion with wines from all over the world

Ever heard of a wine festival that was held in a church? As a student, and as young member of the Cl...

  • Sorbire de vin și îmbrățișare de Sequoia la Crama MaxiMarc

  • O degustare cu Răzvan Demian, omul-orchestră, și Vali Chibrit - un caricaturist scăpărător

  • Groningen Wijnfestival 2018: an alternative type of communion with wines from all over the world

Duminică, 23 Martie 2014 10:19

Mari vinuri australiene, picătură cu picătură, până la plăcerea finală

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Un grup de aproximativ douăzeci de degustători neautorizaţi din Arad şi Timişoara s-a bucurat de plăcerile unei noi degustări organizate de neobositul Boris al Cramei Oprişor, pe care prietenii din club l-au botezat de acum Borişor. Preţ de câteva ore, dormitorul bunicii s-a umplut de aromele unor Shiraz-uri de top australiene marca Rosemount şi Penfolds, unele notate cu peste 90 de puncte de mari critici şi reviste consacrate.

Boris a sosit în trombă cu Octavia lui greu încercată pe drumurile transilvane, a adus vinul de socializare - Caloian Sauvignon Blanc 2013 şi a decantat tacticos vinurile roşii cu câteva ore înainte de servire. În cele şase decantoare s-au odihnit şi liniştit trei vinuri mari, unul de Europa League, după cum l-a descris Boris, şi celelalte două de Champions League. Acestea au fost: Rosemount Estate Show Reserve Shiraz 2003 McLaren Vale, Penfolds Magill Estate Shiraz 2005 (95 p Jeremy Oliver), Penfolds St. Henri Shiraz 2005 (95 p Wine Spectator) şi 2004, dintr-o plăcută scăpare a organizatorului degustării (90 p Wine Spectator).
Am asortat vinurilor nişte platouri minunate gătite de chef-ul restaurantului Karageorge din Timişoara şi ne-am şi pus pe treabă. Caloianul a trecut repede, mai mult de poftă, apoi ne-am delectat cu licorile australiene. Dacă primul vin roşu nu a fost chiar febleţea mea, celelalalte două m-au dat gata, drept pentru care mi-am şi comandat câteva sticle pentru plăcerea proprie. Cam asta au făcut însă şi majoritatea celor prezenţi cu toate cele trei vinuri roşii din degustare, care au entuziasmat anturajul.
Boris a descris inspirat fiecare vin, Magill-ul numindu-l masculin, impresionant în arome şi în intensitatea gustului şi postgustului, iar St. Henri-ul catalogându-l feminin, catifelat, cuminte în buchet. Pentru mine, acestea au fost unele dintre cele mai mari vinuri care au fost deschise vreodată în dormitorul bunicii. Le-am savurat, le-am adulmecat îndelung, mi-au creat mai vechea plăcere bizară de a nu le bea, de a degusta mai mult cu simţul văzului şi al mirosului, de a le contempla. La asta mă îndeamnă fiecare vin mare, aproape că mă împiedică să-l beau, de parcă l-aş drămui picătură cu picătură, până la plăcerea finală.

 

Citit 3695 ori Ultima modificare Vineri, 28 Martie 2014 16:35

Vorbe despre vin

Un dezavantaj al vinului este că face omul să încurce cuvintele cu gândurile


Publicitate

Pivnicer

Noi, da. Acesta este răspunsul la întrebarea din titlu. De fapt, nu am fost cu toții acolo, la Groningen Wijnfestival 2018, ci am participat mai degrabă printr-un bun reprezentant, mezinul Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați, Dan Sămînță.

Caută

Distribuie asta!