Miercuri 15 August 2018

Minifestival de rosé și clătite în curtea bunicii

În prima sâmbătă a lunii august am organizat un minifestival de clătite și rosé în curtea bunicii. Ș...

Chardonnay-uri din trei țări pentru comunitatea CDViN

De șapte ori Chardonnay pentru membrii clubului! Chiar dacă în cursul unui an întreg sunt destule se...

Unsprezece etichete sârbești și un soi de legendă din țara vecină

O premieră în dormitorul bunicii: vinuri din Serbia, de la o cramă de top din Negotin, al cărei prop...

  • Minifestival de rosé și clătite în curtea bunicii

  • Chardonnay-uri din trei țări pentru comunitatea CDViN

  • Unsprezece etichete sârbești și un soi de legendă din țara vecină

Duminică, 23 Martie 2014 10:19

Mari vinuri australiene, picătură cu picătură, până la plăcerea finală

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Un grup de aproximativ douăzeci de degustători neautorizaţi din Arad şi Timişoara s-a bucurat de plăcerile unei noi degustări organizate de neobositul Boris al Cramei Oprişor, pe care prietenii din club l-au botezat de acum Borişor. Preţ de câteva ore, dormitorul bunicii s-a umplut de aromele unor Shiraz-uri de top australiene marca Rosemount şi Penfolds, unele notate cu peste 90 de puncte de mari critici şi reviste consacrate.

Boris a sosit în trombă cu Octavia lui greu încercată pe drumurile transilvane, a adus vinul de socializare - Caloian Sauvignon Blanc 2013 şi a decantat tacticos vinurile roşii cu câteva ore înainte de servire. În cele şase decantoare s-au odihnit şi liniştit trei vinuri mari, unul de Europa League, după cum l-a descris Boris, şi celelalte două de Champions League. Acestea au fost: Rosemount Estate Show Reserve Shiraz 2003 McLaren Vale, Penfolds Magill Estate Shiraz 2005 (95 p Jeremy Oliver), Penfolds St. Henri Shiraz 2005 (95 p Wine Spectator) şi 2004, dintr-o plăcută scăpare a organizatorului degustării (90 p Wine Spectator).
Am asortat vinurilor nişte platouri minunate gătite de chef-ul restaurantului Karageorge din Timişoara şi ne-am şi pus pe treabă. Caloianul a trecut repede, mai mult de poftă, apoi ne-am delectat cu licorile australiene. Dacă primul vin roşu nu a fost chiar febleţea mea, celelalalte două m-au dat gata, drept pentru care mi-am şi comandat câteva sticle pentru plăcerea proprie. Cam asta au făcut însă şi majoritatea celor prezenţi cu toate cele trei vinuri roşii din degustare, care au entuziasmat anturajul.
Boris a descris inspirat fiecare vin, Magill-ul numindu-l masculin, impresionant în arome şi în intensitatea gustului şi postgustului, iar St. Henri-ul catalogându-l feminin, catifelat, cuminte în buchet. Pentru mine, acestea au fost unele dintre cele mai mari vinuri care au fost deschise vreodată în dormitorul bunicii. Le-am savurat, le-am adulmecat îndelung, mi-au creat mai vechea plăcere bizară de a nu le bea, de a degusta mai mult cu simţul văzului şi al mirosului, de a le contempla. La asta mă îndeamnă fiecare vin mare, aproape că mă împiedică să-l beau, de parcă l-aş drămui picătură cu picătură, până la plăcerea finală.

 

Citit 3635 ori Ultima modificare Vineri, 28 Martie 2014 16:35

Vorbe despre vin

Tu, cel ce iubești vinul, nu lăsa niciodată via să sufere.


Publicitate

Pivnicer

Pentru noi, fiecare weekend poate deveni un festival de vin. În virtutea acestei plăcute realități, între 9 și 11 iunie ne-am aflat în capitala Austriei și totodată în capitala străbunicilor ori bunicilor noștri, pentru a participa la VieVinum 2018, prestigios festival de vin aflat la a X-a ediție, care se desfășoară în Palatul Hofburg.

Caută

Distribuie asta!