Miercuri 24 Aprilie 2019

Crama Histria, terroir de Dobrogea în dormitorul bunicii

După doi ani, Paul Fulea, proprietarul Cramei Histria, se întoarce în odăile bunicii pentru a prezen...

Europa versus dormitorul bunicii. Șapte vinuri pentru elite ale Cramei Elite

În două dintre cele cinci zile de desfășurare, Conferințele Dilema Veche s-au încheiat în odăile bun...

Comorile Pivnițelor Birăuaș: Pinot Noir 2006, Burgund Mare 2011 și Cabernet Sauvignon 2003 și 2009

Câte Pinot Noir-uri 2006 încă în viață, cu preț accesibil și ușor de găsit cunoașteți? De câte Caber...

  • Crama Histria, terroir de Dobrogea în dormitorul bunicii

  • Europa versus dormitorul bunicii. Șapte vinuri pentru elite ale Cramei Elite

  • Comorile Pivnițelor Birăuaș: Pinot Noir 2006, Burgund Mare 2011 și Cabernet Sauvignon 2003 și 2009

Luni, 12 Mai 2014 16:52

Degustare Avincis cu casa închisă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Patruzeci de oameni s-au înghesuit în cele două odăi ale bunicii pentru a se bucura de noile vinuri de la Avincis şi de prezenţa unuia dintre cele mai frumoase cupluri din lumea oenologică românească, Ghislain Moritz - Angela Prado. Cei doi au venit însoţiţi de cinci vinuri, între care şi doi Domni, de Rouă, în Alb şi Roşu, 2013, de un Cuvée 2012, pe numele său Petit, de un elegant Rosé 2013 şi de un Merlot 2011 plin de personalitate.

Cu prietenii noştri Ghislain şi Angela ne revăzusem oricum, noi, vesticii, dar şi o bună parte din membrii clubului, cu prilejul Zilei Bunicii la Crama Ştirbey, la început de mai. Am savurat împreună vinurile lui Oliver Bauer şi ale lui Cornel Sandu, am degustat o zi însorită pe terasa cu vedere la Olt, ne-am bucurat de viaţă şi de această părticică selectă de Românie. Şi-atunci cum să nu-ţi doreşti să repeţi întâlnirea acasă, pe malul Mureşului?
O bună parte dintre invitaţi au venit de la Timişoara, însă cel mai îndepărtat oaspete a fost un româno-canadian care va avea ce povesti acasă după trecerea oceanului. Cum ni s-au terminat scaunele, am stat fiecare pe unde a nimerit, pe scări, prin unghere, pe podiumul barului.
Vinurile servite mi-au confirmat părerile exprimate cu prilejul unui material anterior, când cu şedinţa foto cu noile vinuri Avincis. Domnul de Rouă în Alb se dovedeşte un vin de mare succes, un best seller, Cuvée Pétit a crescut el însuşi, Rosé-ul e minunat, Domnul de Rouă în Roşu trebuie musai servit la 14 grade Celsius iar Merlot-ul oferă o explozie de condimente şi toţi nutrim speranţa că trecerea anilor va înnobila acest vin, domolindu-i vigoarea şi integrându-i mai bine alcoolul.
Privind fotografiile, îmi dau seama că am avut parte de o seara splendidă, cu multe chipuri noi şi fericite, cu oameni gata să înceapă aventura senzorială şi spirituală oferită de vinul cel bun. Cumva căliţi şi ajunşi mai departe pe poteca acestui fel de a cunoaşte lumea, îi aşteptăm, ne dorim să ne ajungă din urmă. Ca unii care chiar au vâslit cândva cu ajutorul unei sticle de rosé pe valurile unui fluviu, ca unii care chiar au inaugurat o autostradă cu mai multe pahare de vin pe asfaltul proaspăt turnat, le spunem noilor veniţi că această uşă a cunoaşterii a meritat să fie deschisă. Cu atât mai mult cu cât asta s-a întâmplat cu ajutorul vinului marca Avincis.

Citit 1907 ori Ultima modificare Luni, 12 Mai 2014 17:05

Vorbe despre vin

Să fie dragostea noastră ca un vin bun, sa crească mai puternic odată cu vârsta.


Publicitate

Pivnicer

Probabil că, în lipsa autostrăzilor, cea mai bună cale de a ajunge din Arad sau Timișoara la Iași rămâne avionul. Am zburat cu escală, împreună cu Dan, străbătând și cercetând din cer trei foste capitale, de dragul vinului de Cotnari, al unor anume hrube și mai ales al unor oameni cu care am legat prietenii în anii din urmă.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate