Luni 19 August 2019

Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

După evenimentul de anul trecut, a doua ediție a minifestivalului de rosé și clătite organizat de CD...

Supertoscane, superpaste, supertrufe în dormitorul bunicii!

După Tignanello și Vignaferrovia Pian delle Vigne, al treilea vin supertoscan își  dezvăluie splendo...

A sweet vacation in Austria

On the hottest days of July 2019 in Europe, we, The Club of Uncertified Wine Tasters, went on a vaca...

  • Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

  • Supertoscane, superpaste, supertrufe în dormitorul bunicii!

  • A sweet vacation in Austria

Luni, 07 Iulie 2014 00:00

De mai multe ori Sauvignon Blanc şi o singură dată baclavale

Scris de
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Mai întâi am ales cinci sticle de Sauvignon Blanc, vinuri create de nişte prieteni în Mehedinţi şi Drăgăşani. Pe urmă am cumpărat un munte de gheaţă, am învelit sticlele în folie neagră şi le-am cufundat în frapiere. Apoi ne-am adunat în clubul bunicii şi am săvârşit încă un ritual al degustării, dând note şi făcând mofturi. Ca nişte mici robertparkeri care s-au născut cu paharul Spiegelau în mână şi cu Barolo în cupe.


În afara concursului, câteva fete entuziaste din club au ţinut să ne gratuleze cu alte baclavale după minunata ieşire de la Sâmbăteni. Şi să servească alături un proaspăt cupaj de Muscat şi Sauvignon Blanc de la Avincis. Lor, sărutările mele de mâini!
Vinurile din blind au fost servite în următoarea ordine: Crama Oprişor Sauvignon Blanc Caloian 2013; Prince Ştirbey Sauvignon Blanc Vitis Vetus 2010; Crama Bauer. Sauvignon Blanc 2012; Avincis Sauvignon Blanc Borangic 2011; Avincis Cuvee Petit 2011. Am notat conştiincioşi fiecare probă, punctajul final dând drept câştigător vinul marca Bauer. Punct. În timpul degustării am fotografiat totul din orice poziţie: de jos, de la şold, din genunchi, de pe masă, de pe scară. Nu am ratat nici un detaliu şi nici un ansamblu; nici un vin, nici un cub de gheaţă, nici un chip, nici un pahar. O poză de grup a reuşit să strângă înlăuntrul eternităţii sale virtuale o parte dintre cei prezenţi, postaţi pe scările de la intrarea în dormitorul bunicii. Iar una cu zoom a surprins de nenumărate ori o insectă imensă, care şi-a pierdut cândva una dintre antenele cu care receptează semnalele lumii exterioare. Goanga, gândacul, a aterizat pe cămaşa imaculată a lui Dan, îngrozindu-le pe cele mai nevricoase dintre degustătoare. Apoi s-a răsturnat pe parchet, ca un Gregor de ocazie ieşit dintr-o carte pe care n-o mai citeşte nimeni de la o vreme. Gângania răsturnată a dat frumos din picioruşe în luminile rampei şi ale bliţului, apoi a fost eliberată în siguranţă în aerul provincial al Aradului, transportată într-un şerveţel cu aromă de Sauvignon Blanc.
Urmărindu-i zborul uşor împleticit, n-am putut să nu mă gândesc la propria noastră metamorfoză după atâţia ani de pasiune oenologică. Sper din inimă să nu ne-o luăm în cap vreodată şi să nu ne transformăm în vreun gândac ori în vreo mare goangă dispreţuitoare la adresa vinului din pahar. De aceea nu pot decât să le mulţumesc aici oenologilor Veronica Gheorghiu, Liviu Grigorică, Ghislain Moritz şi Oliver Bauer, creatorii vinurilor din blind şi ai cupajului asociat baclavalelor. Graţie lor şi producătorilor pe care-i reprezintă, într-o seară blândă de iulie, nu am uitat să fim critici, entuziaşti, sceptici, contemplativi, categorici în privinţa vinului nelipsit din pahare.

Citit 1910 ori Ultima modificare Marți, 08 Iulie 2014 12:41

Vorbe despre vin

It’s a bold wine with a hint of sophistication and lacking in pretension.  Actually, I was just talking about myself


Publicitate

Pivnicer

Dacă n-ai când și cum și unde să te duci într-un concediu clasic, de două săptămâni, în august, dat cu mărinimie de corporație sau de stat, de patron ori de șef, dacă știi și alte trasee decât cele care duc la Marea Neagră ori pe Valea Prahovei, locuri altminteri binecuvântate cu o nesecată, misterioasă, piramidală energie dacică, poate că nu e lipsit de inspirație să o iei către vest.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate