Luni 23 Aprilie 2018

Ziua Adinei și a Malbecului în Vestik Club

În 12 aprilie am trăit o dublă sărbătoare în dormitorul bunicii. Prietenul nostru vânător de vinuri ...

VINVEST 2018: Premiere, cu ochii la 2021

În acest an, la a cinsprezecea ediție, VINVEST s-a desfăşurat sub motto-ul „Identitatea vinului româ...

Cum am atins Apogeum, cu Dolette și Indiana Jones, în dormitorul bunicii

Atât Dan Bundur, cât și vinurile de la Tohani România s-au aflat pentru a doua oară în dormitorul bu...

  • Ziua Adinei și a Malbecului în Vestik Club

  • VINVEST 2018: Premiere, cu ochii la 2021

  • Cum am atins Apogeum, cu Dolette și Indiana Jones, în dormitorul bunicii

Luni, 04 August 2014 00:00

Ping-pong cu nouă vinuri, în întunericul unor superbe pahare negre

Scris de
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Să vă spun cum a fost. Într-o bună zi ne-am apucat să ghicim culoarea, soiul şi chiar creatorul vinurilor cu ajutorul unor superbe pahare negre. E distractiv dar şi umilitor un asemenea exerciţiu pentru cineva care se crede connaisseur, ba şi pentru cineva mai modest care abia dacă aspiră la o asemenea onorantă condiţie.


Blind-ul de vineri seara cu pahare absolut negre, desfăşurat într-o discreţie absolută în privinţa vinurilor servite, a constituit o premieră pentru Vestik Club. Ne-am strâns vreo 23 în dormitorul bunicii şi am deschis nouă vinuri, într-o ordine absolut întâmplătoare: 1. LacertA Pink; 2. Murfatlar Leat 6500 Sauvignon Blanc 2013; 3. Avincis Pinot Noir 2011; 4. Prince Ştirbey Fetească Regală 2011; 5. Crama Oprişor Caloian Cabernet Sauvignon în alb 2013; 6. Crama Bauer. Rosé 2013; 7. Crama Oprişor Rusalcă Albă 2012; 8. Prince Şirbey Novac 2010; 9. Avincis Fetească Regală&Pinot Gris 2012.
Cumva, pentru membrii Vestik a fost un examen posibil de trecut, câtă vreme tot băuseră vinurile respective în anii din urmă. Pentru oaspeţii de o seară însă şi pentru prietenii cu care nu ne văzusem de multişor, examenul s-a dovedit mai dificil. Şi doar aşa ne-am putut da seama cât de important e simţul văzului în recunoaşterea soiului vinului, fiindcă la urma urmei suntem cu toţii nişte fiinţe vizuale, înainte de a fi tactile, olfactive ori adulmecătoare. Un blind cu pahare negre e ca un joc de ping-pong desfăşurat în întuneric; unele mingi le mai şi nimereşti, după auz ori întâmplător.
Unii, nu puţini, au ghicit oenologul şi producătorul, iar alţii, vreo doi, chiar şi vinul anume. În rest, reuşite relative şi rateuri pline de candoare. După fiecare dezvelire de sticlă, râsete şi încruntări, distracţie de club. Fana noastră, o veche şi împătimită membră a CDViN, a găsit de cuviinţă să ne delecteze cu un imens şi irezistibil tiramisu, de ziua ei.
Şi fiindcă Mihai nu fusese prezent la eveniment, aflându-se cu un picior pe scara avionului spre New Delhi, ne-am dat seama că el, inginerul globetrotter cu râs inconfundabil, de care ne este dor tuturor, nu mai este mezinul Vestik Club. Ca atare, am ciocnit un pahar negru cu Novac într-însul cu Dani, un student la Hanze University din Groningen, aflat şi el în club cu prilejul blind-ului. Noul titular al funcţiei de mezin vestic, care a servit la mese şi s-a ocupat şi de debarasare, a ţinut să se întrebe retoric: "Cum am putut rata asta (degustările, călătoriile, vinul cel bun, viaţa de club, fotografiile, scrisul - nota Pivnicerului) atâta amar de vreme?"

Citit 2205 ori Ultima modificare Marți, 05 August 2014 10:32

Vorbe despre vin

Acesta este unul din dezavantajele vinului; îl face pe om să-și confunde cuvintele cu gândurile.


Publicitate

Pivnicer

Iar link-urile duc iute și sigur către tot atâtea articole publicate pe blogul de față și pe cele două site-uri ale clubului, dovezile care oglindesc munca jurnalistică și oenofilă a unui an întreg.

Caută

Distribuie asta!