Luni 22 Octombrie 2018

Sorbire de vin și îmbrățișare de Sequoia la Crama MaxiMarc

La exact un an de la prima noastră „vizită oficială” la Crama MaxiMarc, făcută ca membri fondatori a...

O degustare cu Răzvan Demian, omul-orchestră, și Vali Chibrit - un caricaturist scăpărător

În primul weekend al lunii octombrie, am organizat o degustare atipică din mai multe puncte de veder...

Groningen Wijnfestival 2018: an alternative type of communion with wines from all over the world

Ever heard of a wine festival that was held in a church? As a student, and as young member of the Cl...

  • Sorbire de vin și îmbrățișare de Sequoia la Crama MaxiMarc

  • O degustare cu Răzvan Demian, omul-orchestră, și Vali Chibrit - un caricaturist scăpărător

  • Groningen Wijnfestival 2018: an alternative type of communion with wines from all over the world

Luni, 04 August 2014 00:00

Ping-pong cu nouă vinuri, în întunericul unor superbe pahare negre

Scris de
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Să vă spun cum a fost. Într-o bună zi ne-am apucat să ghicim culoarea, soiul şi chiar creatorul vinurilor cu ajutorul unor superbe pahare negre. E distractiv dar şi umilitor un asemenea exerciţiu pentru cineva care se crede connaisseur, ba şi pentru cineva mai modest care abia dacă aspiră la o asemenea onorantă condiţie.


Blind-ul de vineri seara cu pahare absolut negre, desfăşurat într-o discreţie absolută în privinţa vinurilor servite, a constituit o premieră pentru Vestik Club. Ne-am strâns vreo 23 în dormitorul bunicii şi am deschis nouă vinuri, într-o ordine absolut întâmplătoare: 1. LacertA Pink; 2. Murfatlar Leat 6500 Sauvignon Blanc 2013; 3. Avincis Pinot Noir 2011; 4. Prince Ştirbey Fetească Regală 2011; 5. Crama Oprişor Caloian Cabernet Sauvignon în alb 2013; 6. Crama Bauer. Rosé 2013; 7. Crama Oprişor Rusalcă Albă 2012; 8. Prince Şirbey Novac 2010; 9. Avincis Fetească Regală&Pinot Gris 2012.
Cumva, pentru membrii Vestik a fost un examen posibil de trecut, câtă vreme tot băuseră vinurile respective în anii din urmă. Pentru oaspeţii de o seară însă şi pentru prietenii cu care nu ne văzusem de multişor, examenul s-a dovedit mai dificil. Şi doar aşa ne-am putut da seama cât de important e simţul văzului în recunoaşterea soiului vinului, fiindcă la urma urmei suntem cu toţii nişte fiinţe vizuale, înainte de a fi tactile, olfactive ori adulmecătoare. Un blind cu pahare negre e ca un joc de ping-pong desfăşurat în întuneric; unele mingi le mai şi nimereşti, după auz ori întâmplător.
Unii, nu puţini, au ghicit oenologul şi producătorul, iar alţii, vreo doi, chiar şi vinul anume. În rest, reuşite relative şi rateuri pline de candoare. După fiecare dezvelire de sticlă, râsete şi încruntări, distracţie de club. Fana noastră, o veche şi împătimită membră a CDViN, a găsit de cuviinţă să ne delecteze cu un imens şi irezistibil tiramisu, de ziua ei.
Şi fiindcă Mihai nu fusese prezent la eveniment, aflându-se cu un picior pe scara avionului spre New Delhi, ne-am dat seama că el, inginerul globetrotter cu râs inconfundabil, de care ne este dor tuturor, nu mai este mezinul Vestik Club. Ca atare, am ciocnit un pahar negru cu Novac într-însul cu Dani, un student la Hanze University din Groningen, aflat şi el în club cu prilejul blind-ului. Noul titular al funcţiei de mezin vestic, care a servit la mese şi s-a ocupat şi de debarasare, a ţinut să se întrebe retoric: "Cum am putut rata asta (degustările, călătoriile, vinul cel bun, viaţa de club, fotografiile, scrisul - nota Pivnicerului) atâta amar de vreme?"

Citit 2533 ori Ultima modificare Marți, 05 August 2014 10:32

Vorbe despre vin

I never drink... wine


Publicitate

Pivnicer

Noi, da. Acesta este răspunsul la întrebarea din titlu. De fapt, nu am fost cu toții acolo, la Groningen Wijnfestival 2018, ci am participat mai degrabă printr-un bun reprezentant, mezinul Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați, Dan Sămînță.

Caută

Distribuie asta!