Joi 4 Martie 2021

Aniversare în dormitorul bunicii cu Herbert Sold Out

Când toată lumea de pe Pământ se ascunde de virus fugind pe fața nevăzută a Lunii, amicul Herbert Sz...

Delectare cu mousse și Avincis, ca-n vremurile bune

La ultima degustare cu vinurile Avincis, desfășurată în bula temporală fragilă numită scenariu verde...

Călătorie în Bordeaux cu ajutorul unui prieten virtual

Prima degustare din 2021 a fost una cu totul și cu totul specială, câtă vreme promotorul vinurilor s...

  • Aniversare în dormitorul bunicii cu Herbert Sold Out

  • Delectare cu mousse și Avincis, ca-n vremurile bune

  • Călătorie în Bordeaux cu ajutorul unui prieten virtual

Luni, 23 Martie 2015 16:38

Cum am sărbătorit Ziua Mondială a Fericirii alături de vinurile maestrului Fiorenzo Rista

Scris de
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

În urmă cu nici nu mai știu cu câte ediții ale VinCE, făceam cunoștință la Budapesta, în saloanele elegante ale Corinthia Grand Hotel, cu Fiorenzo Rista, oenologul italian care elaborează vinuri premium de 17 ani în România. Pe atunci și pe acolo, adică la acea ediție a festivalului budapestan, actualul vinificator și coproprietar al afacerii Antinori în România mă îmbia la stand cu un extraordinar Cabernet Sauvignon, cu promisiunea că odată și odată va veni și la Arad să-l prezinte.

 S-a ținut de cuvânt câțiva ani mai târziu, adică zilele trecute, când a pășit în dormitorul bunicii însoțit de prietenul Alfred Binder și de câteva dintre cele mai frumoase vinuri purtând marca Viile Metamorfosis. Dincolo de faptul că toată lumea poate observa că signore Rista e un simpatico, ceea ce descoperim în pahar atunci când vine vorba de vinurile sale ne arată că avem de-a face cu unul dintre cei mai buni oenologi din țară. Și cine a vizitat crama de 100 de milioane de euro de la Bargino și l-a cunoscut pe marchizul Piero Antinori nici nu are de ce să se mire de calitatea vinurilor Viile Metamorfosis: Fiorenzo Rista e alegerea sa, e o alegere nobilă. Iar dacă nu ați fost la Bargino, lucru pe care îl înțelegem, putem spera că măcar ați savurat niște Prince Matei din 2000 și 2001 la sticlă magnum purtând eticheta Vinarte. Aceste valori oenologice sunt tot creația lui Fiorenzo Rista, de pe vremea când acesta se îngrijea de via și vinurile Vinarte.

Așa că e de înțeles de ce clubul Vestik s-a umplut iar până la refuz cu prilejul acestui eveniment și de ce unii au fost nevoiți din nou să-și aducă scaune de acasă. Am degustat, în ordine și în prezentarea celui care le-a creat, Sauvignon Blanc 2013 Via Colțul Pietrei, Cabernet Sauvignon 2012 Viile Metamorfosis, Syrah 2013 Via Colțul Pietrei, Negru de Drăgășani 2013 Via Marchizului și Cabernet Sauvignon 2009 Cantus Primus. Și nu numai că ne-am delectat cu aceste vinuri de primă ligă, ci am și lansat lampioane pe cerul Aradului alături de invitați și de însuși maestrul Rista, care avea bucurii de copil în privire.

Sauvignonul Blanc e unul mai mult decât ales, e unul de aur marca Merano, așa că eu o să mi-l tot comand de acum încolo; Cabernet-ul din gama de început are schepsis și vino-ncoace, e bun de chef și de friptură; Syrah-ul s-a cizelat, a devenit de un amar, de un amaro plăcut; Negrul e senzațional, vorbim aici de un vin măreț, care va face carieră dincolo de hotare drept brand de țară pentru soiul roșu autohton; iar Cabernet-ul final, acela cu care Fiorenzo mă îmbiase cândva la Budapesta, a fost cireașa de pe tort – e fin, cizelat, catifelat, de talia acelor vinuri create la începutul anilor 2000 pentru Vinarte.

Nu mai e nimic de zis, ci poate doar de aplaudat, așa cum de altfel au făcut-o aproape spontan cei patruzeci de oameni prezenți în dormitorul bunicii. Au aplaudat vinurile și oenologul și fericirea de a fi atunci și acolo, de Ziua Mondială a Fericirii, de echinocțiul de primăvară, de eclipsă și de lansarea în premieră națională a Cabernet-ului 2012 și Negrului 2013 din via românească a marchizului Antinori.

 

Mai multe imagini

Citit 2065 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2019 12:59
Publicitate

Pivnicer

Dacă privim înapoi, de-a lungul anului care a trecut, ne dăm seama că 2020 confirmă zicala romană că un an bisect este un an funest. Cu toată tristețea care a cuprins lumea și care ne-a cuprins și pe noi, o mică dar activă comunitate de iubitori de vin care a pierdut recent multe ființe dragi, am consemnat totuși în anul care a trecut și câteva evenimente fericite.

Caută

Publicitate