Joi 4 Martie 2021

Aniversare în dormitorul bunicii cu Herbert Sold Out

Când toată lumea de pe Pământ se ascunde de virus fugind pe fața nevăzută a Lunii, amicul Herbert Sz...

Delectare cu mousse și Avincis, ca-n vremurile bune

La ultima degustare cu vinurile Avincis, desfășurată în bula temporală fragilă numită scenariu verde...

Călătorie în Bordeaux cu ajutorul unui prieten virtual

Prima degustare din 2021 a fost una cu totul și cu totul specială, câtă vreme promotorul vinurilor s...

  • Aniversare în dormitorul bunicii cu Herbert Sold Out

  • Delectare cu mousse și Avincis, ca-n vremurile bune

  • Călătorie în Bordeaux cu ajutorul unui prieten virtual

Luni, 25 Mai 2015 22:02

Châteauneuf-du-Recaş, ambrozie şi alte oeno-plăceri pentru membrii CDViN

Scris de
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Cramele Recaş se întorc în dormitorul bunicii cu o echipă vastă şi cu vinuri superpremium. Staff-ul echipei de vânzări, un somelier de top şi nişte vinuri de peste 90 de puncte au contribuit la unul dintre cele mai reuşite evenimente din Vestik club. De această degustare s-au bucurat şi motanul casei, şi studentul groningenez cu care acesta împarte una dintre odăile vecine cu spaţiul clubului.

Nu a fost să fie chiar aşa cum ne-am dorit, anume să-i avem printre noi şi pe soţii Cox la o nouă degustare cu vinuri de Recaş în dormitorul bunicii, după cum plănuisem împreună la VinCE Budapesta 2015. În schimb, ne-am bucurat să-l revedem pe Stelian Ştefan, unul dintre somelierii noştri preferaţi, şi să-l avem în premieră în club pe Ciprian Roşca, directorul naţional de vânzări, însoţit de doi membri ai echipei locale de vânzări. Cei patru au adus cu sine nişte vinuri cu care, dacă nu eşti pasionat, connaisseur, norocos ori membru CDViN, nu te întâlneşti de multe ori într-o viaţă. Şi au mai adus o interesantă prezentare comparativă a vinurilor. Astfel au fost servite pe rând: Sole Spumant Roze 2014, Sole Sauvignon Blanc 2013, Solo Quinta 2014/Châteauneuf-du-Pape Blanc Domaine du Vieux Lazaret 2011, Cuvée Uberland 2011/Brunello di Montalcino 2009 Piccini Villa al Cortile, Conacul Ambrozy 2013.
Cum aveam de transportat un student de Olanda de pe Aeroportul Timişoara, am sărit în maşină, am luat şi bunica dânsului cu mine, pentru o emoţionantă revedere, lăsând degustarea în seama celor doi vestici rămaşi în club. După două ceasuri, cam pe când se turna în pahare Cuvée Uberland, m-am întors în club cu tot cu student şi am efectuat o degustare rapidă a vinurilor deja servite. Rosé-ul e fresh, bun pentru a potoli setea pe vreo terasă, Sauvignon-ul Sole e pe linia ştiută, de calitatea ştiută, un soi care se simte foarte bine la Recaş. Solo Quinta, vin mare, complex, cupaj de patru vinuri albe şi de unul roşu vinificat în alb (Fetească Regală, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Franc) A fost servit pentru comparaţie alături de Châteauneuf-du-Pape, preferatul meu din această seară. Cupajele albe franţuzeşti reprezintă dovezi ale măiestriei vinificatorilor. Aceste vinuri se deschid treptat, îşi dezvăluie încet toate nuanţele, toate bucuriile pe măsură ce creşte temperatura în pahar. Treci astfel parcă prin toate anotimpurile, prin toate parfumurile, e un spectacol senzorial şi nu e bine să împarţi vinul cu cine ştie ce alese preparate gastronomice. E mai înţelept să-l deguşti pentru el însuşi, e hrană pentru trup, suflet şi spirit. Cuvée Uberland, un vin de referinţă în oenologia autohtonă, are complexitatea marilor licori şi pentru mine reprezintă un superlativ atunci când vine vorba de Cramele Recaş. Comparativ, Brunello de Montalcino aduce în pahar un alt soi şi o altă filozofie oenologică. Nu neapărat complex, însă puternic, echilibrat, armonios. Ultimul vin, un Sauvignon Blanc Late Harvest din noua gamă Conacul Ambrozy, e o licoare suavă, cu vino-ncoace, mai puţin dulce decât cunoscutul şi mai vechiul Nectar de Liliac. Nu am nici o îndoială că acest vin se va dovedi un mare succes comercial, având deopotrivă eleganţa care-l atrage pe connaisseur, dar şi dulceaţa uşor de înţeles pentru neiniţiat.

Citit 2426 ori Ultima modificare Luni, 25 Mai 2015 22:15
Publicitate

Pivnicer

Dacă privim înapoi, de-a lungul anului care a trecut, ne dăm seama că 2020 confirmă zicala romană că un an bisect este un an funest. Cu toată tristețea care a cuprins lumea și care ne-a cuprins și pe noi, o mică dar activă comunitate de iubitori de vin care a pierdut recent multe ființe dragi, am consemnat totuși în anul care a trecut și câteva evenimente fericite.

Caută

Publicitate