Vineri 23 August 2019

Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

După evenimentul de anul trecut, a doua ediție a minifestivalului de rosé și clătite organizat de CD...

Supertoscane, superpaste, supertrufe în dormitorul bunicii!

După Tignanello și Vignaferrovia Pian delle Vigne, al treilea vin supertoscan își  dezvăluie splendo...

A sweet vacation in Austria

On the hottest days of July 2019 in Europe, we, The Club of Uncertified Wine Tasters, went on a vaca...

  • Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

  • Supertoscane, superpaste, supertrufe în dormitorul bunicii!

  • A sweet vacation in Austria

Luni, 08 Iunie 2015 11:06

Coincidențe, verticale, cinefilie și-un nou prieten în club

Scris de
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Vestik Club a câștigat un prieten de seamă, un simpatizant care vine de departe pentru a respira același aer, pentru a adulmeca aceleași arome, pentru a călători cultural împreună cu noi în împărăția vinului. S-a întâmplat să ne revedem la ultima degustare, una cu verticale, cu tort și cu premii aparte. Și, printr-o coincidență stranie, un alt prieten al clubului a descoperit o legătură neașteptată cu oaspetele pomenit mai sus.

După întâlnirea cu Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici și întregul anturaj cultural care și-a încheiat călătoria arădeană printr-o serată în Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, Teodor Baconschi ne-a promis că va reveni în dormitorul bunicii. Cum simpatia a fost reciprocă, nu au trecut decât niște săptămâni până să ne revedem la Arad printre vinuri și autografe. Întâlnirea a fost cu atât mai plăcută cu cât s-a petrecut cu prilejul unei degustări marca SERVE susținută de inconfundabilul, inegalabilul și inoxidabilul domn Dan Săvulescu, cel căruia numai apropiații îi mai spun Genosse, Tovarășul.

Istoria întâlnirilor noastre cu vinurile cunoscutului producător din Dealu Mare este una îndelungată și spectaculoasă, dacă ar fi să pomenim numai câteva acțiuni cum au fost verticala de Cuvée Charlotte, primul skypetasting ori flashtating-urile în peșteră, cu brotăcei și la botul calului. Și de data aceasta era normal să vorbim de toate și să degustăm de toate; în plus, am făcut și politică, ba chiar ne-am dezvăluit și afinitățile cinefile.

Directorul de vânzări de la SERVE a adus cu sine opt vinuri, punând la cale o inedită verticală cu gama Millenium. Ca de obicei, am început cu un rosé de socializare, cu excelentul Rosé Terra Romana 2014. Verticala de albe Millenium a cuprins anii 2013, 2012 și 2011, iar cea de roșii, anii 2012, 2011 și 2009. În final ne-a fost servit Cuvée Charlotte 2011, cireașa de pe tort. Sau poate că a mai fost o cireașă, și chiar un tort, dacă ținem seamă că Bogdan, un membru mai nou al CDViN, câștigat pe cale virtuală, a ținut să sărbătorească vreo trei aniversări deodată cu ajutorul a ceva dulce. Ne-a dăruit un tort de ciocolată amăruie cu vișine și a ținut un discurs emoționant. O tombolă cinefilă organizată în premieră a făcut apoi fericiți trei iubitori de film care scriseseră asta pe bilețelele extrase din frapieră: Maestrul și Margareta, Dead Poets Society, A Good Year.

Să mai spunem că seara a fost cu totul specială nu neapărat fiindcă am avut printre noi un fost ministru de externe, fost ambasador și totodată o personalitate culturală și politică de primă mână a României – deși acest lucru este unul remarcabil și cât se poate de onorant, ci mai ales fiindcă Teodor Baconschi este un companion care se potrivește de minune cu spiritul clubului nostru. O simplă documentare asupra carierei sale politice arată un lung șir de posturi diplomatice importante, alături de calitatea sa ministerială. De asta și-o fi dat seama, deși nu întru totul, și Marco Ridolfi, un fost carabinier italian care acum locuiește la Arad. Nou venit în club, Marco s-a îndrăgostit de Millenium Alb 2012 și, bineînțeles, fără nici un dubiu, de Cuvée Charlotte. Un dubiu avea totuși și o frământare, legate de Teodor Baconschi, fiindcă era sigur că îl mai văzuse cu multe alte prilejuri, dar nu în România. Când i-am spus că, între altele, acesta ocupase și postul de ambasador pe lângă Sfântul Scaun între anii 1997 și 2001, Marco a exclamat: „Asta e! Se potrivește perioada, eram atunci la Roma în corpul care asigura protecția reprezentanților diplomatici. Acuma știu de unde îl cunosc!”

În seara cu pricina, n-am mai apucat să-i povestim despre revelația lui Marco Excelenței Sale și excelentului nostru oaspete și călător întru vin. O facem via CDViN și via Facebook, dat fiind că nici o prietenie nu mai este de acum cu adevărat reală dacă nu își are și dimensiunea virtuală.

 

Mai multe imagini

Citit 2845 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2019 12:52

Vorbe despre vin

Oamenii sunt ca vinurile. Cu timpul, fie devin din ce în ce mai buni, fie se transforma în oțet.


Publicitate

Pivnicer

Dacă n-ai când și cum și unde să te duci într-un concediu clasic, de două săptămâni, în august, dat cu mărinimie de corporație sau de stat, de patron ori de șef, dacă știi și alte trasee decât cele care duc la Marea Neagră ori pe Valea Prahovei, locuri altminteri binecuvântate cu o nesecată, misterioasă, piramidală energie dacică, poate că nu e lipsit de inspirație să o iei către vest.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate