Marți 2 Martie 2021

Aniversare în dormitorul bunicii cu Herbert Sold Out

Când toată lumea de pe Pământ se ascunde de virus fugind pe fața nevăzută a Lunii, amicul Herbert Sz...

Delectare cu mousse și Avincis, ca-n vremurile bune

La ultima degustare cu vinurile Avincis, desfășurată în bula temporală fragilă numită scenariu verde...

Călătorie în Bordeaux cu ajutorul unui prieten virtual

Prima degustare din 2021 a fost una cu totul și cu totul specială, câtă vreme promotorul vinurilor s...

  • Aniversare în dormitorul bunicii cu Herbert Sold Out

  • Delectare cu mousse și Avincis, ca-n vremurile bune

  • Călătorie în Bordeaux cu ajutorul unui prieten virtual

Marți, 21 Iulie 2015 10:11

Giusti pe larg, o degustare ca un bolero celebru

Scris de
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

După degustarea pilot din luna mai, care ea însăși fusese un festin oenologic pentru o parte dintre membrii CDViN, producătorul italian Giusti se întoarce în dormitorul bunicii pentru o degustare pe larg. Răzvan Demian a adus cu sine alte vinuri superbe purtând aceeași marcă, iar noi purtăm încă în memoria papilelor gustul acestui eveniment unic, susținut în ritm crescendo, precum un bolero celebru, irezistibil.

Giusti Winery, a cărei istorie o puteți găsi aici, produce vinuri de înaltă calitate. S-au putut convinge de asta toți degustătorii neautorizați care au umplut odăile bunicii într-o seară caniculară de iulie. De la spumantele Prosecco superiore și până la cupajul cu nume regal Umberto I, de la vinul purtând numele profesorului Manzoni și până la Amarone della Valpolicella, ne-am bucurat de emoții, fioruri, extaze în fiecare pahar. Răzvan a fost extrem de profesional, de elegant, de vorbăreț, că nu degeaba se află la a nu știu câta degustare în Vestik Club.

Lista a cuprins nu mai puțin de 9 (nouă) vinuri, frapierele au fost pline ochi cu gheață și cu etichete marca Giusti, noi am ascultat muzica de jazz pregătită de DJ Andrei și explicațiile lui Răzvan, dar mai ales am ascultat vinul și frumusețea perfecționistă din spatele lui. Pe rând au fost servite: Rosalia Prosecco DOC Extra Dry, Giusti Asolo Prosecco Superiore DOCG Brut, Giusti Cuvée (spumant produs din Chardonnay și Pinot Noir), Longheri Pinot Grigio 2014 IGT Venezie, Case Paolin Costa degli Angeli Manzoni Bianco delle Venezie 2013 IGT, Giusti Merlot IGT Veneto 2014, Case Paolin San Carlo Montello e Colli Asolani Rosso (cupaj de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc și Merlot) 2014, Umberto I Rosso Veneto IGT (cupaj de Merlot și Cabernet Sauvignon) 2008, Giusti Amarone della Valpolicella Classico 2010 DOC.

Mă veți ierta dacă, dintre toate aceste vinuri minunate, am ales pentru mine câteva anume, mai mult din capriciu decât după cine știe ce criterii rigide. Vinul serii – Rosalia, spumantul prietenos, de o simplitate cuceritoare, cu preț excepțional de cuminte. Umberto și Amarone, aproape pe aceeași treaptă extatică, decât că pe primul l-am încercat întâia dată, și cu câtă plăcere! Două vinuri cu care nu te întâlnești în mod obișnuit dacă ești zgârcit ori dacă nu faci parte din CDViN. Toate spumantele sunt superbe, cel brut alungă canicula iar cuvée-ul e un potrivit dar de nuntă și de mari aniversări din viața celor mai apropiate ființe. Manzoni Bianco are corp și complexitate și unicitatea soiului creat de un mare oenolog, iar Pinot Grigio se simte foarte bine în Veneto, e o bucurie la pahar. Cupajul Case Paolin, care conține și Cabernet Franc, are omogenitate și integritate, e perfect rotunjit în jurul marilor soiuri care compun, căutați-l, încercați-l, iubiți-l! Merlot-ul e simpatic, nu cu cine știe ce corp, dar cu savoare și stil.

Toate aceste vinuri ne îndeamnă să căutăm și viile din care au fost create. De aceea nici nu ne gândim să ocolim Giusti Winery în cursul viitoarelor peregrinări prin Italia. Nu veniți și voi?

 

Mai multe fotografii

 

 

Citit 1908 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2019 12:43

Media

Publicitate

Pivnicer

Dacă privim înapoi, de-a lungul anului care a trecut, ne dăm seama că 2020 confirmă zicala romană că un an bisect este un an funest. Cu toată tristețea care a cuprins lumea și care ne-a cuprins și pe noi, o mică dar activă comunitate de iubitori de vin care a pierdut recent multe ființe dragi, am consemnat totuși în anul care a trecut și câteva evenimente fericite.

Caută

Publicitate