Luni 23 Septembrie 2019

Început de toamnă cu mangaliță și vin, printre zimbri, lame și cerbi

Peste șaizeci de membri și simpatizanți ai Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați au venit, din...

În odăile bunicii, MaxiMarc face istorie într-o companie selectă

În felul lor, Conferințele Historia au început în dormitorul bunicii. În cuibul oenofil CDViN, aflat...

Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

După evenimentul de anul trecut, a doua ediție a minifestivalului de rosé și clătite organizat de CD...

  • Început de toamnă cu mangaliță și vin, printre zimbri, lame și cerbi

  • În odăile bunicii, MaxiMarc face istorie într-o companie selectă

  • Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

Joi, 20 August 2015 16:35

Binecuvântați vinul, animalele și copiii de la Drăgășani!

Scris de
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Jurnalul ultimei noastre călătorii la Drăgășani ar putea avea legătură cu tot ceea ce nu vă imaginați. De pildă, cu niște mistreți melomani, cu vocea șoadă a premierului Victor Viorel Ponta și cu niște obiceiuri spartane aplicate în societatea strugurilor și a viței-de-vie. Totul s-a întâmplat aievea, la 38 de grade Celsius și nici o legătură cu epocile și persoanele enumerate mai jos nu este deloc întâmplătoare.

 

Grupul degustătorilor neautorizați a cuprins optsprezece persoane, venite ca de obicei din cele mai bizare direcții: din Schweinfurt, Germania, și de pe la noi, din Arad, Timișoara, Craiova, Novaci și București. Ca de obicei, ne-am cazat în paradisul de flori, de piatră și de giruete de la Dobrușa, savurând trei degustări în două zile, la cramele Avincis, Bauer și Prince Știrbey. S-a vorbit în trei limbi, chiar patru, dacă ținem cont de felul în care Ghislain Moritz și Angela Prado, cuplul de aur de la Avincis, se adresează cățeilor domeniului. Germana a fost pentru Dieter, oaspete venit de departe, și pentru Mara, fetița sa care înțelege bine însă și accentele oltenești. Ea, Mara, a regăsit cu bucurie maximă locul de joacă de acum trei ani, muchiile de travertin ale piramidei pe care le-a măsurat în jos și în sus, cu părul blond răsfirat de vântul blând de august. În engleză tot Dieter a vorbit, cu cei mai corporatiști dintre oaspeți. Iar noi ceilalți, cei care mai cunoaștem limba română, am folosit-o pentru tot felul de efuziuni și pentru a-l asculta pe domnul profesor Valeriu Stoica, care ne-a povestit despre facerea acestui Tărâm al Făgăduinței care este Domeniul Dobrușa. Am revăzut crama-piramidă incașă, conacul în stil neoromânesc și point view-ul în care Angela stârnește ploaia pentru noi. Oenologului său francez, Valeriu Stoica îi spune pe numele de alint, Ghiluș. Și ni l-a descris drept un necruțător administrator de regat al viei, ce aplică în tot ce face străvechile obiceiuri spartane, o eugenie aproape nazistă, căci nu degeaba taie strugurii nereușiți, rărind specia și păstrând doar cele mai reușite roade. Ne-am convins de asta, de cruzimea lui Ghiluș, privind strugurii risipiți printre rânduri de foarfecele satrapului oenolog și ale supușilor săi. În cursul plimbării, domnul profesor Stoica ne-a ținut un curs fascinant de istorie a domeniului dar și de istorie universală, ne-a introdus, prin intermediul lui Ghislain, în știința facerii vinului și ne-a spus multe despre viticultură, ba ne-a plimbat și pilduit cu ajutorul unor capitole biblice, amintind de aventura lui Noe, de replantarea viței-de-vie și de pericolele la care ne supunem atunci când excesul ia locul cumpătării.

 

Tot gazda noastră ne-a povestit cum a reușit și reușește în continuare să alunge mistreții din vie cu ajutorul vocii neplăcute a premierului Victor Viorel Ponta, voce care răsună printre rândurile de Muscat și Crâmpoșie grație unei boxe de putere și a unui radio național care, iată, i-a găsit plagiatorului o minimă utilitate.

 

După festinul de seară cu vinuri și bunătăți de la Crama Avincis și după ce ne-am jucat precum niște copii cu cățelușele Hebe și Suki ale domeniului și cu labradorul Bernie al soților Stoica, a doua zi am avut parte de reîntâlnirea cu Oliver și Raluca Bauer, care ne-au delectat cu minunate aperitive și cu vinurile proprii, dar și cu o prețioasă apă naturală extrasă de la 210 metri adâncime, ce face cât greutatea ei în aur. Mai apoi, am revizitat Domeniul Știrbey, primiți cu aceeași căldură de baronul Jakob Kripp și de soția sa Ileana Kripp, moștenitoarea familiei Știrbey. Am fost răsfățați cu struguri și cu ied la ceaun, cu spumante și cu peisajul toscan completat cu Olt și sate risipite în zare, la poalele dealurilor. Ba am și sărbătorit o ființă dragă, cu tort și lumânări și cadouri și Mulți ani trăiască!

 

Nu pot să uit, după toată nebunia asta oenofilă, Negrul de Drăgășani de la Avincis, condimentat și plin de stranii arome de cuișoare și piperuri premium, orange-ul lui Oliver din Sauvignonasse, cu taninii săi și corpolența sa de vin roșu, și Feteasca Regală Genius Loci de la Știrbey, esența și spiritul acelor locuri binecuvântate. Așa ne-am simțit și noi, binecuvântați, dat fiind că am putut să ne ospătăm cu lumina, cu înțelepciunea, cu vinul și cu bunătățile celor care au creat ori recreat o lume în spiritul celei care a fost cândva. O lume pe placul lui Dumnezeu.

 

Mai multe imagini

 

 

Citit 3038 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2019 12:39

Vorbe despre vin

It’s a bold wine with a hint of sophistication and lacking in pretension.  Actually, I was just talking about myself


Publicitate

Pivnicer

Dacă n-ai când și cum și unde să te duci într-un concediu clasic, de două săptămâni, în august, dat cu mărinimie de corporație sau de stat, de patron ori de șef, dacă știi și alte trasee decât cele care duc la Marea Neagră ori pe Valea Prahovei, locuri altminteri binecuvântate cu o nesecată, misterioasă, piramidală energie dacică, poate că nu e lipsit de inspirație să o iei către vest.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate