Vineri 5 Martie 2021

Aniversare în dormitorul bunicii cu Herbert Sold Out

Când toată lumea de pe Pământ se ascunde de virus fugind pe fața nevăzută a Lunii, amicul Herbert Sz...

Delectare cu mousse și Avincis, ca-n vremurile bune

La ultima degustare cu vinurile Avincis, desfășurată în bula temporală fragilă numită scenariu verde...

Călătorie în Bordeaux cu ajutorul unui prieten virtual

Prima degustare din 2021 a fost una cu totul și cu totul specială, câtă vreme promotorul vinurilor s...

  • Aniversare în dormitorul bunicii cu Herbert Sold Out

  • Delectare cu mousse și Avincis, ca-n vremurile bune

  • Călătorie în Bordeaux cu ajutorul unui prieten virtual

Miercuri, 07 Octombrie 2015 12:57

Blind în pahare negre: Domeniul Vlădoi – Clos des Colombes

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

O degustare de vin în pahare negre este o încercare teribilă pentru orice degustător, fie el și unul experimentat. Și cum să fie altfel câtă vreme îi este greu să ghicească și culoarea vinului, darămite soiul, anul, producătorul. Oricine se poate socoti un norocos connaisseur dacă e în stare să recunoască măcar 40% din licorile servite în blind. În aceste condiții, să punem alături, în orb, vinurile Domeniului Vlădoi și pe cele ale Clos des Colombes, două vinării apropiate din terroir-ul dobrogean, nu putea fi decât un interesant exercițiu de (re)cunoaștere pentru membrii CDViN.

Ideea ne-a venit chiar acolo, în județul Constanța, în mica noastră vacanță de septembrie. Cum încercasem zeci de vinuri de la Domeniul Vlădoi, cramă ale cărei plantații se află în Murfatlar, și de la Clos des Colombes, un mic domeniu situat mai la sud cu câteva zeci de kilometri, în apropierea stațiunii Olimp, am zis să facem comparația între aceste vinuri chiar în dormitorul bunicii, dar în orb. Stilul, tehnologia, gustul patronilor celor două crame ni s-au părut atât de diferite, în ciuda apropierii geografice, încât am zis că blind-ul nu poate fi decât un serios examen pentru noi toți, mai ales că unii chiar degustasem o parte din vinurile servite.

Într-o seară de vineri, în odăile bunicii, am turnat pe rând în paharele negre: Clos des Colombes Terra Alba 2014 (Fetească Albă, Riesling și „ câțiva litri de Pinot Gris și Muscat-Ottonel”), Domeniul Vlădoi Rosé (Cabernet Sauvignon) Anca Maria 2014, Clos des Colombes Cuvée Gourmand 2014 (Pinot Noir), Domeniul Vlădoi Sauvignon Blanc Anca Maria 2014, Clos des Colombes Viognier 2013, Domeniul Vlădoi Syrah 2013, Clos des Colombes Bouquet Rosé (Fetească Neagră) 2014, Domeniul Vlădoi Chardonnay (baric) 2013. Ghicitul a fost greu de tot, înregistrându-se totuși câteva succese mai ales în cazul Sauvignon Blanc-ului și al Pinot Noir-ului. Terra Alba a fost confundată în multe cazuri cu Cuvée X de la LacertA, ceea ce fără îndoială nu poate fi decât un compliment.

Viognier-ul și Sauvignon Blanc-ul au avut cel mai mare succes printre degustători. Eu am rămas însă și fanul rosé-ului doamnei Rosenberg, ca și al Syrah-ului domnului Vlădoi. Doar trăim într-un club liber!

Citit 3233 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Octombrie 2015 13:04
Publicitate

Pivnicer

Dacă privim înapoi, de-a lungul anului care a trecut, ne dăm seama că 2020 confirmă zicala romană că un an bisect este un an funest. Cu toată tristețea care a cuprins lumea și care ne-a cuprins și pe noi, o mică dar activă comunitate de iubitori de vin care a pierdut recent multe ființe dragi, am consemnat totuși în anul care a trecut și câteva evenimente fericite.

Caută

Publicitate