Miercuri 29 Ianuarie 2020

O seară scânteietoare în compania creatorului Davino

Nu știu cum se face că, în cei zece ani de existență a Asociației Vestik și în cei opt ani de când f...

Degustare de șapte vinuri latine, de lume veche ori nouă, oficiată de Herbert

Penultima degustare a anului 2019 a fost oficiată, în templul oenologic al bunicii, de Herr Herbert ...

O verticală cu Elias Macovela: Moscatel de Setúbal, de la José Maria da Fonseca

În cei aproape opt ani de existență a clubului nostru de degustători neautorizați, nu ni s-a ivit oc...

  • O seară scânteietoare în compania creatorului Davino

  • Degustare de șapte vinuri latine, de lume veche ori nouă, oficiată de Herbert

  • O verticală cu Elias Macovela: Moscatel de Setúbal, de la José Maria da Fonseca

Miercuri, 02 Martie 2016 16:03

Opt vinuri bisecte pentru cei mai entuziaști membri CDViN

Scris de
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Există câteva mari evenimente care nu se succed decât o dată la patru ani, cum ar fi olimpiadele și campionatele mondiale de fotbal. Și tot o dată la patru ani, cei care au norocul (sau ghinionul) de a se fi născut în ani divizibili cu patru pot să-și serbeze ziua de naștere. Și atunci, dată fiind toată această febrilă așteptare, de ce nu am organiza din când în când, o dată la patru ani, și o degustare de vinuri create în ani bisecți?

Norocoșii, pasionalii, entuziaștii, cunoscătorii membri ai CDViN care au participat la degustarea de luni, 29 februarie 2016, au avut parte fără îndoială de o experiență oenogastronomică de neuitat. O dată fiindcă prin părțile noastre sunt foarte puține, dacă nu unice prilejurile în care ți se oferă șansa să deguști opt mari vinuri născute în anii 2000, 2004, 2008 ori 2012. Apoi, fiindcă acest tip de participare la un eveniment din viața clubului denotă o pasiune autentică pentru vin, răsplătită cu satisfacții senzoriale și sufletești pe măsură. Și nu în cele din urmă, fiindcă toate aceste licori bisecte au fost însoțite de bunătăți pregătite de chef Tina, una dintre cele mai inimoase membre de club.

După o idee originală CDViN, am reușit să strângem opt vinuri din ani bisecți, câte două pentru fiecare an începând din 2000, pe care le-am servit însă în sens invers, începând cu cele din 2012. Astfel, am început cu Avincis Crâmpoșie Selecționată 2012 și LacertA Muscat Ottonel 2012, am continuat cu Prince Ştirbey Ordinul Cavalerilor de Malta Merlot 2008 și Crama Oprișor Cutia Paleologu 2008 (Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Fetească Neagră, Shiraz), trecând apoi la Vinarte Prince Matei (Merlot) 2004 și Prince Știrbey Cabernet Sauvignon 2004. Ultimele două vinuri servite au fost, la sticlă magnum, magnificele Vinarte Prince Mircea (Merlot) 2000 și Vinarte Soare (Cabernet Sauvignon) 2000.

Vinurile la magnum au fost turnate în decantor cu două ore înaintea începerii evenimentului, celelalte fiind deschise cu mai bine de o oră înainte.

La final, după ce am încercat Crâmpoșia atrăgătoare și contrariantă și Muscatul cu postgust amplu, generoasa Cruce de Malta, Cutia Ciocan cu dop având depuneri lucitoare, Mateiul de piele și tabac al anului 2004 și primul Cabernet de Drăgășani al lui Oliver Bauer, dar și indescriptibilul Mircea și magnificul Soare din urmă cu 16 ani, am putut concluziona fără tăgadă: există vinuri românești excepționale care au trecut cu brio proba învechirii! Toate, dar absolut toate licorile servite s-au aflat în cea mai bună formă în seara lor aniversară de 29 februarie.

Le datorăm mulțumiri celor care au înființat ori reînființat cramele în care au fost concepute vinurile, ca și oenologilor care s-au ocupat de crearea lor: Ghislain Moritz, Mihai Baniță, Oliver Bauer, Liviu Grigorică, Veronica Gheorghiu, Iustin Urucu, Attilio Pagli, Fiorenzo Rista. Iar noi, consumatorii hedoniști din dormitorul bunicii, ne revedem în 2020 pentru următoarea degustare... bisectă!

Citit 3531 ori Ultima modificare Luni, 14 Martie 2016 10:54

Vorbe despre vin

Stick your nose in it. Don't be shy, really get your nose in there.  A little citrus, maybe some strawberry, passion fruit and there's the faintest soupçon of like asparagus and just a flutter of a nutty Edam cheese


Publicitate

Pivnicer

Poate părea neobișnuit să scrii un reportaj la un an și mai bine de la întâmplare. Cum nu a mai fost timp atunci, în primăvara lui 2018, pe când colindam Novi Sadul ca pe un alt acasă, am zis să înșir cuvintele acum, în anul tuenti-tuenti, cum se spune la noi la Bruxelles, vorbă de prim-ministru corigent la toate.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate