Sâmbătă 21 Octombrie 2017

Câteva ore cu Valeriu Stoica în amfiteatrul bunicii

Odăile bunicii s-au transformat, pentru a treia oară, în amfiteatru,  iar degustătorii neautorizați ...

Pe dealurile Măderatului se află în curs de realizare un proiect vitivinicol și oenoturistic de cinci stele

Pe dealurile Măderatului, mai aproape de sat decât de culmea pe care se află ruinele inconfundabile ...

La taifas cu Herbert și cu șapte vinuri de dincolo și de dincoace de Ocean

De la o vreme, Herbert este performerul absolut al degustărilor din dormitorul bunicii, prin prezenț...

  • Câteva ore cu Valeriu Stoica în amfiteatrul bunicii

  • Pe dealurile Măderatului se află în curs de realizare un proiect vitivinicol și oenoturistic de cinc...

  • La taifas cu Herbert și cu șapte vinuri de dincolo și de dincoace de Ocean

Luni, 11 Aprilie 2016 21:47

Delicii lusitane la linguriță și la pahar de la Senhor Adi Butuc de Aveiro

Scris de
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Degustările lui Adi Butuc, politehnistul oenofil cu accent portughez de Oradea Mare, reprezintă tot atâtea spectacole pentru nu puținii prieteni pe care și i-a făcut la Arad. Ultima reprezentație s-a desfășurat în odăile bunicii și a cuprins o inedită degustare de ulei de măsline, dar și savurarea unor vinuri minunate pentru și after party, totul fiind asortat cu niște ton de sorginte cât se poate de portugheză.

Adi Butuc de Aveiro vine de fiecare dată în SUV-urile sale impresionante, pline de cutii cu vinuri și alte bunătăți. Și pare că e un cavaler rătăcitor pe meandrele hedonismului. Are stil și șarm când vine vorba de (re)prezentări, știe să se facă plăcut și emană ceva absolut pozitiv care vine din străfundurile ființei. Iară vinurile, vinurile sale amintesc de ceva exotic, îndepărtat, de ținut cu cețuri și curenți oceanici, în care niște picioare goale frământă struguri la nesfârșit. Și dacă mai destupă Adi și câte un Porto vechi de nu știu câți ani, aproape de pe vremea lui Salazar, cum să nu ți se pară că dormitorul bunicii se transformă într-un templu al lui Dionis?

Din start, lista lui Adi ne oferea în ordine, în felul ei englezesc de exprimare, următoarele comori: Olive Tasting - 1. Olive Oil - Casa Santo Amaro - Selection; 2. Olive Oil - Casa Santo Amaro - Clássico; 3. Olive Oil - Casa Santo Amaro - Grande Escolha; 4. Olive Oil - Casa Santo Amaro – Praemium; Wine Tasting - 1. Magnum Wines - Espumante - Ribeiro Santo Brut; 2. Anselmo Mendes - Muros Antigos 2015; 3. Magnum Wines - Ribeiro Santo Encruzado 2015; 4. Quinta da Alameda - Reserva Especial 2012; 5. Martha's Porto - Fine White Port; Bonus Surprises for after tasting party - 1. Madeira Blandy's - Malmsey 2006; 2. Quinta do Crasto - Late Bottle Vintage 2011; 3. Magnum Wines - Ribeiro Santo-Blanc de Noirs 2011; 4. Ataíde Semedo - Millésime Brut 2013 (the best sparkling of Portugal in 2015 by Concurso Vinhos de Portugal). During the tasting we ate Tuna fish - Portuguese Hand made.

Și chiar a fost respectată întocmai, inginerește, spre bucuria unui club plin de entuziaști. Pivnicera și promotorul au servit uleiul la linguriță pentru fiecare participant, iar vinurile m-au dat gata, atâta cât am ajuns să le degust. O gleznă rebelă, umflată de ghinionul ultimei accidentări la fotbal, m-a trimis la culcare devreme. Totuși am apucat să apreciez extraordinarele uleiuri de măsline, primele două mai light, al treilea condimentat și încărcat de premii, al patrulea ușor spicy și foarte subtil în toate ale sale. Și spumantul răcoritor de început, și Vinho verde Muros Antigos, și cupajul alb Ribeiro Santo Encruzado pe care o să mi-l comand cu baxul pentru el însuși și mai puțin pentru faptul că e listat la un celebru restaurant londonez, și cupajul roșu extraordinar Quinta da Alameda, evocându-mi în mod ciudat vreun Ripasso de top pe care l-am degustat cândva.

Despre toate celelalte, despre ziua lui Iulian pentru care Anca a elaborat cel mai apetisant tort din lume, despre cele două Porto-uri de final, despre vinul de Madeira cu arome de nuci verzi și despre spumantul de pe urmă nu vă pot povesti nimic, am lipsit motivat și îndurerat de la festin. Doar că mă întreb de ce nu trece mai des pe strada noastră doctorul Adi, cu leacurile sale elaborate din măsline și struguri, numai bune de vindecat glezne și suflete...

Notă discretă. Unii, mai nonconformiști, au apucat să servească, înainte de toate, un lichior de toporași (!) și o răchie de gutui. Plăcerea a fost cu atât mai mare, date fiind toate cele care au urmat și despre care, cu jind dar și cu plăcută amintire, s-a făcut vorbire mai sus.

Citit 4178 ori Ultima modificare Joi, 28 Aprilie 2016 14:28

Media

Vorbe despre vin

Îi multumesc lui Dumnezeu pentru că m-a lăsat să beau vin. Mă simt mult mai bine, îmi gândesc afacerile mai eficient, cheltui mai puțini bani și îmi petrec puțin timp cu oameni inactivi.

Pivnicer

Ce poți face într-o singură (bună) zi, dacă ești bănățean ori ardelean, mare iubitor de vin și de călătorii? De exemplu, să vizitezi o cramă din Sălaj, să încerci acolo un Chardonnay de top, iar apoi să pornești către Cluj, pentru a onora o invitație de nerefuzat, care are legătură cu alte vinuri mari.

Caută

Distribuie asta!

0.png0.png0.png5.png0.png6.png2.png7.png7.png