Marți 18 Iunie 2019

Secretele gourmet ale Vaticanului. Un festin divin, cu Salvo Lo Castro

Evenimentul gourmet al anului, în Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, s-a petrecut duminică, ...

Furmint și Cabernet Franc din Magyarország, în compania unui cavaler arădean al vinului

Un bun prieten a susținut recent o degustare de cinci stele în dormitorul lui Nagymama. Schmak Andrá...

O degustare și un vernisaj cu înger păzitor

Clubul nostru s-a îmbogățit zilele trecute cu doi mari prieteni, Doina Mihăilescu și Oliv Mircea. Da...

  • Secretele gourmet ale Vaticanului. Un festin divin, cu Salvo Lo Castro

  • Furmint și Cabernet Franc din Magyarország, în compania unui cavaler arădean al vinului

  • O degustare și un vernisaj cu înger păzitor

Duminică, 17 Aprilie 2016 15:33

Degustare Bauer în alb, roșu, rosé și oranj

Scris de
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Soții Bauer nu mai au nevoie de nici o prezentare. Cuplul de aur de la Prince Știrbey și Crama Bauer, el – oenolog de top, ea – îndrăgit PR și om-orchestră, a mai susținut o reprezentație cu casa închisă în Vestik Club. Locurile au fost adjudecate în cinci minute, 43 de oameni au ocupat odăile bunicii și s-au bucurat de lansarea Orange-ului marca Oliver. Restul e amintire senzorială, fotografie, cronică de pahar.

De câte ori vin în dormitorul bunicii, Oliver și Raluca fac senzație. Invitații sunt numai ochi, urechi și papile gustative, vinurile au personalitatea vulcanică, acidă, minerală a lui Herr Bauer, seara nu poate fi decât memorabilă. Așa a și fost ultima noastră întâlnire cu cei doi prieteni din Drăgășani. Și cum putea fi altfel câtă vreme am avut parte de cinci vinuri de clasă, dintre care trei au reprezentat diferite variante de vinificare a soiului Sauvignonasse, unul a fost rosé, iar ultimul – vin roșu la sticlă magnum.

Astfel, am putut servi pe rând Sauvignonasse 2014, S.V.S. (Sauvignonasse) 2013, Orange (Sauvignonasse) 2014, Rosé (Negru de Drăgășani) 2014, Petit Verdot 2010 (magnum). Hors concours, ultimii rămași s-au putut bucura și de un aproape matinal Sauvignon Blanc Bauer. 2014. Primul are o prospețime neobișnuită, l-am găsit extrem de atrăgător și pe gustul meu. Cel de-al doilea poartă amprenta baricării, fiind parcă mai cizelat, mai fin, mai complex, cu mare succes la public. Orange-ul, lansat în premieră în dormitorul bunicii, e un vin special. Vinificat din struguri albi ținuți pe boștină vreo trei luni, s-a transfomat într-o licoare plină de tanini, având consistența vinului roșu. Culoarea, mai degrabă mierie, de un oranj foarte deschis, îl face cu atât mai atrăgător. Pentru un pasionat, acesta nu poate fi decât un trofeu senzorial ce nu poate fi ratat sub nici un chip. Rosé-ul obținut din Negru atrage fără îndoială, e unul fructat, senzual, plin de personalitate. Deliciul, revelația, plăcerea au fost de partea tuturor o dată cu deschiderea magnumurilor de Petit Verdot 2010. Vinul acesta, care se numără printre preferatele mele și din care am consumat nenumărate sticle de 750 ml, parcă se simte mai confortabil în magnum. Are arome de piele și oferă împătimitului toate bucuriile inefabile ale unui vin mare.

Cei mai curajoși dintre noi s-au dus la culcare pe la trei dimineața, la ora la care singurele taxiuri care mai bântuie orașul sunt cele care știu bine unde se află clubul nostru de vin. Iar cei care au mai fost în stare să surprindă, să admire, să venereze răsăritul de soare, au putut observa că, preț de câteva secunde, acesta avea culoarea unui vin Orange marca Oliver Bauer.

 

Mai multe imagini

Citit 5607 ori Ultima modificare Marți, 11 Iunie 2019 16:36

Media

Vorbe despre vin

        It’s not from Napa. I can’t tell you whether it’s a merlot or cabernet. … I can’t say because it’s a 1947 Cheval Blanc. About half merlot, half cabernet franc.


Publicitate

Pivnicer

Fără să fim șefi de stat, mari maeștri de lojă ori mici somități pe scara socială, călătoria noastră din 2019 la Drăgășani, de Ziua Bunicii Maria Știrbey, a trecut fortuit prin Sibiu. Cu o lună înaintea evenimentului, nu mai erau de găsit locuri de cazare acceptabile în zona Drăgășaniului pe o rază de 50 de kilometri, așa că am avut bucuria să revedem Hermannstadt-ul și să-i savurăm bunătățile.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate