Miercuri 16 Ianuarie 2019

O degustare cu Bruno Gaberšek, #winelover-ul suprem al Sloveniei

Una dintre cele mai interesante degustări în deplasare la care am avut privilegiul să fim părtași în...

Villa Vinèa și șapte vinuri din Ardeal, o filă sentimentală în jurnalul lui Zoli

Cu șapte vinuri de la Villa Vinèa am reinaugurat bradul de sticle, care și-a reluat locul, pentru al...

Tignanello, un Supertoscan în dormitorul bunicii

Așa cum orice împătimit știe, Tignanello este un cuvânt cheie în oenogalaxia Antinori. De aceea, o î...

  • O degustare cu Bruno Gaberšek, #winelover-ul suprem al Sloveniei

  • Villa Vinèa și șapte vinuri din Ardeal, o filă sentimentală în jurnalul lui Zoli

  • Tignanello, un Supertoscan în dormitorul bunicii

Duminică, 21 August 2016 21:36

Șase vinuri aproape toscane pentru zece negri mititei din Vestik Club

Scris de
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

O parte dintre prietenii cei mai fideli ai clubului s-au bucurat de o degustare-surpriză. Ademeniți cu un blind în pahare negre, zece dintre cei mai entuziaști degustători neautorizați au avut parte de o întâlnire specială cu vinurile toscane aduse chiar de la ele de acasă de un student care a făcut practica la una dintre cele mai frumoase crame din lume, Crama Antinori din Bargino.

Dani, mezin în Vestik Club, student de Olanda care a petrecut un an Erasmus în Italia, și-a susținut prima degustare în dormitorul bunicii. Vinurile au fost alese și cumpărate de el în cursul practicii de jumătate de an susținute la Crama Antinori de la Bargino, Toscana. Inițial, am anunțat un eveniment cu degustare în orb, în pahare negre; cei care au răspuns chemării s-au bucurat însă, gratuit, de o degustare specială, cu vinuri produse într-una dintre cele mai cunoscute și rafinate regiuni oenologice ale lumii. Astfel, în zece, am putut degusta pe rând: Marchesi Antinori Castello della Sala Cervaro della Sala 2014, Marchesi Antinori Peppoli Chianti Classico 2014, Poggerino Chianti Classico Vendemmia 2013, Marchesi Antinori Villa Antinori Chianti Classico Riserva 2012, Marchesi Antinori Bolgheri Cont' Ugo Tenuta Guado al Tasso 2013, Marchesi Antinori La Braccesca Vino Nobile di Montepulciano 2013. Hors concours, chef Alex, venit tocmai de la Timișoara, ne-a oferit un vin vin de 93 puncte Parker care se odihnește de mult timp în tainița Pivnicerului.

Dincolo de prețul său aparte, primul vin, un cupaj alb de Chardonnay cu Grechetto, provenit de la o cramă din Umbria situată nu foarte departe de Montepulciano, oferă plăceri nemaiîntâlnite prin părțile și cramele noastre. Rodul mai multor încercări de baricare a cunoscutului soi internațional și al unei aparente greșeli originare de vinificare, Cervaro della Sala 2014 este unul dintre cele mai bune vinuri cu care vă puteți întâlni într-o viață de degustător. Peppoli oferă un onorabil Sangiovese, unul etrusc; Poggerino și mai mult decât atât; Villa Antinori – un Chianti Classico Riserva ce înseamnă Sangiovese și un strop de Cabernet, e rafinament pur, cu arome de piele și tabac învechit; Merlot-ul din Cont' Ugo e puternic, impresionant, masculin, copleșit de condimente și arome virile, iar La Braccesca aduce cu sine finețea soiului Prugnolo Gentile, cum se numește Sangiovese într-una dintre cele mai faimoase regiuni viticole ale lumii, Montepulciano.

Partea cea mai simpatică a acestei povești ar fi că e puțin probabil să mai savurăm aceste vinuri în Vestik Club, că seara a fost unică, asemenea degustării cu cei șapte magnifici, înfăptuită pentru plăcerea pură a întâlnirii cu unele vinuri mari, pentru cei mai entuziaști și inspirați membri ai clubului. Și cum plăcerea irepetabilului a fost de partea noastră, ne-am gândit totuși să le oferim câte ceva și celor mai puțin norocoși dintre noi, aceste cuvinte cu parfum de Chianti Classico cumpărat din banii săi, pentru prieteni, de un generos student oenofil.

 

Citit 1574 ori Ultima modificare Luni, 22 August 2016 09:50

Vorbe despre vin

I can certainly see that you know your wine. Most of the guests who stay here wouldn’t know the difference between Bordeaux and Claret.


Publicitate

Pivnicer

Numărănd toate titlurile, fotografiile, link-urile celor 365 de zile din 2018, ne dăm seama că am avut parte de un an plin-plin-plin, în care ne-au lipsit în nici un caz entuziasmul, periplurile, aventura. Au fost atât de multe evenimente, cu paste și clătite, cu emu și Tămâioase Negre, cu calamari și vițe străvechi, că unele au rămas pur și simplu fără cronică.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate