Sâmbătă 29 Aprilie 2017

Degustare de cinci stele, până la ultima linguriță de mousse au chocolat

Fu o plăcere, fu o savoare să le putem oferi șase vinuri de cinci stele unora dintre cei mai ent...

Preparatele lui chef Alex și vinurile Casei Ochean, cu casa închisă, în dormitorul bunicii

Dacă pui laolaltă câteva vinuri bune alături de niște bunătăți gătite de chef Alex, așa cum am f...

Fostul vicepreședinte al Asociației Somelierilor britanici a prezentat șase vinuri din Champagne în dormitorul bunicii

Pentru cei privilegiați care au reușit să participe la ultimul eveniment din clubul nostru, seara ...

  • Degustare de cinci stele, până la ultima linguriță de mousse au chocolat

  • Preparatele lui chef Alex și vinurile Casei Ochean, cu casa închisă, în dormitorul bunicii

  • Fostul vicepreședinte al Asociației Somelierilor britanici a prezentat șase vinuri din Champagne în ...

Sâmbătă, 08 Octombrie 2016 14:57

O degustare în stil Privo în dormitorul bunicii Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Pentru inițiați, pentru cei care au călătorit îndeajuns prin lume, Hotel Privo reprezintă fără îndoială un punct de reper. Iar pentru cei care izbutesc să treacă dincolo de aparențele, minunate de altfel, ale luxului oferit de acest brand hotelier târgumureșean, răsplata este una princiară. Căci Privo ascunde înlăuntrul său o adevărată comoară, o vinotecă conținând câteva mii de sticle, alese cu mare pricepere. Câteva piese ale acestei comori, purtând etichete de Franța, de Italia, de Austria, de Chile, au putut fi admirate, adulmecate, savurate de câteva zeci de norocoși degustători neautorizați prezenți la reprezentația susținută de Marius Danciu în dormitorul bunicii.

Pe Marius l-am cunoscut la Cluj, într-o hrubă de restaurant de top, cu prilejul unui WineUp trecut. Eram în compania plăcută a lui Herbert Szasz, Bogdan Raul Todor, Adrian Butuc și a câtorva vinuri de contemplat într-o viață. Profesionist clasic, somelier adevărat, umblat prin lume, cam așa l-am aproximat atunci pe Marius Danciu. Ne-am reîntâlnit apoi cu prilejul jurizării pentru The Winebook of Romania de la Valea Verde. Îndrăgostiți de tot ce ne-a oferit acea călătorie, de cazarea de la Privo, ne-am gândit să organizăm, cu ajutorul lui, o acțiune de promovare a hotelului și a vinurilor sale în Vestik Club.

Pe fișa de degustare virtuală care ne-a parvenit, Marius a scris așa:

1. Château Langlois Crémant de Loire Brut, Valea Loirei, Franța. Chenin Blanc, Chardonnay, Cabernet Franc. Aceiaşi proprietari cu Bollinger Champagne. Methode Traditionelle după reguli şi tehnici asemănătoare cu Champagne.

2. Willi Opitz Grüner Veltliner Limited, Burgenland, Austria. Cel mai plantat strugure al Austriei. Willi Opitz a câştigat titlul de „Late Harvest Winemaker of the Year” în 2007.

3. Viña Tarapacá Chardonnay Gran Reserva, Leyda, Chile. Una dintre cele mai vechi crame din Chile. Un Chardonnay de „Lume Nouă”.

4. Hecht & Bannier, Languedoc, Franța. Syrah, Grenache Noir, Carignan. O cramă boutique relativ nouă – 2002.

5. San Giorgio Pausania Malvasia Nera, Puglia, Italia. Una dintre „interpretările” Malvasiei, un vin generos în arome de fruct – cireşe, prune.

6. Château Roumieu, Sauternes, Franța. Un Sauternes classic, o cramă de familie din secolul 18.

Mi-am permis să savurez toate vinurile, alături de cei care au umplut până la refuz clubul. Să apreciez prestanța somelierului, filmat de altminteri și transpus live pe vastul ocean facebook. Șampania fost intro-ul perfect, a fost interesant să degustăm apoi o creație din 2012 de-a lui Willi Opitz de la el de acasă, din Burgenland, de vreme ce am făcut cunoștințpă mai întâi cu licorile acestui mare oenolog grație Nectarurilor de la crama autohtonă Liliac. Chardonnay-ul chilian din 2011, de Lume Nouă, de lângă Pacific, oferă un corp și o prospețime aparte acestui soi rafinat, iar cupajul de Languedoc din 2012 ne-a extaziat. Totuși, eu m-am îndrăgostit în acea seară de vinul de Puglia, leat 2010, cu aromele sale mediteraneene, de fruct supracopt bătut de vânturile pe care le-a înfruntat și Odiseu. Ultimul vin, licoros, de an 2009, a pus punct la superlativ unei seri minunate, pe care ne dorim s-o repetăm cât de curând și cât mai des. Mulțumim, Marius, mulțumim, Privo!

Citit 382 ori Ultima modificare Duminică, 09 Octombrie 2016 20:02

Vorbe despre vin

Un dezavantaj al vinului este că face omul să încurce cuvintele cu gândurile

Pivnicer

  • Vinvest cu Adrian Zmed și Mircea Mihăieș

    Pivnicer Apr 8, 2017 | 17:08 pm

    Vinvest cu Adrian Zmed și Mircea Mihăieș M-am luat cu multe altele și încă n-am apucat să fac cronica de har și pahar a ultimului festival de pe la noi, Vinvest. Mă achit acum de sarcină, lăsând cuvintele să povestească totul. Le torn dintr-un decantor în care[…]

    Read more...

Distribuie asta!

0.png0.png0.png2.png8.png5.png0.png0.png7.png