Vineri 18 Octombrie 2019

Amsterdam Wijnfestival: how to dive into this wonderful experience

When you think of Amsterdam, your mind will probably race towards canals, bikes, coffee shops, museu...

O degustare de comori găsite în vinotecă

Un căutător de comori nu trebuie să fie neapărat unul care poartă detectoare de metal pe coclaurile ...

Ca nisipul vinurile Cramei Histria sunt...

A treia degustare cu vinurile Cramei Histria petrecută în dormitorul bunicii ne-a oferit o dublă sur...

  • Amsterdam Wijnfestival: how to dive into this wonderful experience

  • O degustare de comori găsite în vinotecă

  • Ca nisipul vinurile Cramei Histria sunt...

Vineri, 09 Decembrie 2016 17:46

Vinurile Casei Silva - din crama chiliană a secolului XXI, în dormitorul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Cu câteva luni în urmă, când proiectam această degustare împreună cu unul dintre prietenii noștri clujeni, negociantul de vinuri Herbert Szasz, ne-a venit greu să credem că evenimentul s-ar putea petrece prea curând. Spuneți și voi: ce șanse erau ca un francez reprezentant al unei crame din Chile să aterizeze intempestiv în România, pentru întâia oară, iar apoi să vină ață în clubul nostru arădean de degustători absolut neautorizați, pentru a ne prezenta niște vinuri surprinzătoare, într-o degustare al cărei postgust ne dă, încă, târcoale, la o săptămână după eveniment?

De această dată, Herbert a reușit să transforme o promisiune într-o nouă premieră, oenologul francez Benoît Grim fiind primul reprezentant al unei crame sudamericane în clubul nostru de oenofili.

Un personaj interesant, acest oenolog  francez care vorbește o engleză impecabilă, reprezentantul cramei chiliene Casa Silva în Europa și Asia.  Născut şi crescut în Bordeaux, Monsieur Grim trăieşte în Bourgogne şi promovează o cramă chiliană care se poate lăuda cu vii plantate în urmă cu peste un veac, în 1912. Proprietate, de la 1892, a unei familii franceze originare din Saint Emilion, stabilită în Chile la sfârșit de veac XIX, Casa Silva este, în acest început de secol, cea mai premiată cramă din Chile, conform Vitis Magazine. Sigur e vorba de mai mult decât de o întâmplare, iar firele nevăzute ale poveștii s-au urzit în alte sfere: numeroasa familie proprietară a cramei s-a numit, în urmă cu 130 de ani, Bouchon - dop, în traducere - un nume evident predestinat.

Viña Casa Silva este așezată în Valle de Colchagua, o zonă cu un potențial imens în peisajul oenologic al statului Chile. Majoritatea cramelor construite aici dispun de facilități viniviticole excepționale și sunt recunoscute pentru promovarea turismului oenologic, ceea ce face din Colchagua o Napa Valley chiliană. Din regiune, unde sunt plantate soiuri precum Syrah, Cabernet Sauvignon, Carmenere provin câteva dintre cele mai faimoase vinuri chiliene: Clos Apalta de la Casa Lapostolle,  Folly Syrah de la Montes și Altura de la Viña Casa Silva - pe acesta din urmă având șansa să-l savurăm la finalul unei degustări memorabile, probabil cea mai interesantă din acest an.

Maître Benoît, reprezentantul Casei Silva pentru Europa și Asia, ne-a propus să să degustăm șase vinuri. Am început cu Sauvignon Blanc, Cool Coast Paredones Viña Casa Silva, 2015, unul dintre cele mai apreciate vinuri albe din Valle de Colchagua, pentru ca apoi să trecem la Carmenere, Reserva, Colchagua Vina Casa Silva, 2014 - urmat de Cabernet Sauvignon, Reserva, Colchagua, Vina Casa Silva, 2014.
A doua jumătate a degustării a început cu Quinta Generation, Red Blend, Colchagua, Viña Casa Silva, 2011. Evenimentul a continuat în crescendo, având în pahare Camenere, Microterroir, Viña Casa Silva, 2008. Finalul a fost o încununare a întregii seri, cei care au avut inspirația să își rezerve loc la acest adevărat regal senzorial făcând cunoștință cu Altura, Red Blend, Viña Casa Silva, 2008 (92 de puncte Parker, conform lui James Suckling).

De prisos să mai spunem că, de acum încolo, vinurile chiliene de la Viña Casa Silva vor putea fi degustate constant în clubul nostru și, de ce nu, luate acasă, pentru o degustare privată, aprofundată.

Prezentarea oaspetelui francez s-a terminat în aplauzele audienței, așa că i-am oferit acestuia și un bonus: o incursiune în tainița Pivnicerului, unde am pus la cale, printre altele, o nouă degustare cu vinuri chiliene, în noul an ce stă să înceapă. Am primit, la rându-ne, o onorantă invitație de a vizita Viña Casa Silva, atunci când expedițiile noastre oenologice ne vor purta prin America de Sud. Pe fază, ca întotdeauna, nici prietenul Herbert nu s-a lăsat mai prejos, promițându-ne o degustare-surpriză pentru membrii clubului în primele luni ale lui 2017; ați ghicit, tot cu vinuri sudamericane! Putem oare să spunem nu la asemenea provocări extraordinare?

Citit 1668 ori Ultima modificare Duminică, 11 Decembrie 2016 08:26

Vorbe despre vin

Publicitate

Pivnicer

Dacă n-ai când și cum și unde să te duci într-un concediu clasic, de două săptămâni, în august, dat cu mărinimie de corporație sau de stat, de patron ori de șef, dacă știi și alte trasee decât cele care duc la Marea Neagră ori pe Valea Prahovei, locuri altminteri binecuvântate cu o nesecată, misterioasă, piramidală energie dacică, poate că nu e lipsit de inspirație să o iei către vest.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate