Marți 23 Aprilie 2019

Crama Histria, terroir de Dobrogea în dormitorul bunicii

După doi ani, Paul Fulea, proprietarul Cramei Histria, se întoarce în odăile bunicii pentru a prezen...

Europa versus dormitorul bunicii. Șapte vinuri pentru elite ale Cramei Elite

În două dintre cele cinci zile de desfășurare, Conferințele Dilema Veche s-au încheiat în odăile bun...

Comorile Pivnițelor Birăuaș: Pinot Noir 2006, Burgund Mare 2011 și Cabernet Sauvignon 2003 și 2009

Câte Pinot Noir-uri 2006 încă în viață, cu preț accesibil și ușor de găsit cunoașteți? De câte Caber...

  • Crama Histria, terroir de Dobrogea în dormitorul bunicii

  • Europa versus dormitorul bunicii. Șapte vinuri pentru elite ale Cramei Elite

  • Comorile Pivnițelor Birăuaș: Pinot Noir 2006, Burgund Mare 2011 și Cabernet Sauvignon 2003 și 2009

Vineri, 09 Decembrie 2016 17:46

Vinurile Casei Silva - din crama chiliană a secolului XXI, în dormitorul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Cu câteva luni în urmă, când proiectam această degustare împreună cu unul dintre prietenii noștri clujeni, negociantul de vinuri Herbert Szasz, ne-a venit greu să credem că evenimentul s-ar putea petrece prea curând. Spuneți și voi: ce șanse erau ca un francez reprezentant al unei crame din Chile să aterizeze intempestiv în România, pentru întâia oară, iar apoi să vină ață în clubul nostru arădean de degustători absolut neautorizați, pentru a ne prezenta niște vinuri surprinzătoare, într-o degustare al cărei postgust ne dă, încă, târcoale, la o săptămână după eveniment?

De această dată, Herbert a reușit să transforme o promisiune într-o nouă premieră, oenologul francez Benoît Grim fiind primul reprezentant al unei crame sudamericane în clubul nostru de oenofili.

Un personaj interesant, acest oenolog  francez care vorbește o engleză impecabilă, reprezentantul cramei chiliene Casa Silva în Europa și Asia.  Născut şi crescut în Bordeaux, Monsieur Grim trăieşte în Bourgogne şi promovează o cramă chiliană care se poate lăuda cu vii plantate în urmă cu peste un veac, în 1912. Proprietate, de la 1892, a unei familii franceze originare din Saint Emilion, stabilită în Chile la sfârșit de veac XIX, Casa Silva este, în acest început de secol, cea mai premiată cramă din Chile, conform Vitis Magazine. Sigur e vorba de mai mult decât de o întâmplare, iar firele nevăzute ale poveștii s-au urzit în alte sfere: numeroasa familie proprietară a cramei s-a numit, în urmă cu 130 de ani, Bouchon - dop, în traducere - un nume evident predestinat.

Viña Casa Silva este așezată în Valle de Colchagua, o zonă cu un potențial imens în peisajul oenologic al statului Chile. Majoritatea cramelor construite aici dispun de facilități viniviticole excepționale și sunt recunoscute pentru promovarea turismului oenologic, ceea ce face din Colchagua o Napa Valley chiliană. Din regiune, unde sunt plantate soiuri precum Syrah, Cabernet Sauvignon, Carmenere provin câteva dintre cele mai faimoase vinuri chiliene: Clos Apalta de la Casa Lapostolle,  Folly Syrah de la Montes și Altura de la Viña Casa Silva - pe acesta din urmă având șansa să-l savurăm la finalul unei degustări memorabile, probabil cea mai interesantă din acest an.

Maître Benoît, reprezentantul Casei Silva pentru Europa și Asia, ne-a propus să să degustăm șase vinuri. Am început cu Sauvignon Blanc, Cool Coast Paredones Viña Casa Silva, 2015, unul dintre cele mai apreciate vinuri albe din Valle de Colchagua, pentru ca apoi să trecem la Carmenere, Reserva, Colchagua Vina Casa Silva, 2014 - urmat de Cabernet Sauvignon, Reserva, Colchagua, Vina Casa Silva, 2014.
A doua jumătate a degustării a început cu Quinta Generation, Red Blend, Colchagua, Viña Casa Silva, 2011. Evenimentul a continuat în crescendo, având în pahare Camenere, Microterroir, Viña Casa Silva, 2008. Finalul a fost o încununare a întregii seri, cei care au avut inspirația să își rezerve loc la acest adevărat regal senzorial făcând cunoștință cu Altura, Red Blend, Viña Casa Silva, 2008 (92 de puncte Parker, conform lui James Suckling).

De prisos să mai spunem că, de acum încolo, vinurile chiliene de la Viña Casa Silva vor putea fi degustate constant în clubul nostru și, de ce nu, luate acasă, pentru o degustare privată, aprofundată.

Prezentarea oaspetelui francez s-a terminat în aplauzele audienței, așa că i-am oferit acestuia și un bonus: o incursiune în tainița Pivnicerului, unde am pus la cale, printre altele, o nouă degustare cu vinuri chiliene, în noul an ce stă să înceapă. Am primit, la rându-ne, o onorantă invitație de a vizita Viña Casa Silva, atunci când expedițiile noastre oenologice ne vor purta prin America de Sud. Pe fază, ca întotdeauna, nici prietenul Herbert nu s-a lăsat mai prejos, promițându-ne o degustare-surpriză pentru membrii clubului în primele luni ale lui 2017; ați ghicit, tot cu vinuri sudamericane! Putem oare să spunem nu la asemenea provocări extraordinare?

Citit 1498 ori Ultima modificare Duminică, 11 Decembrie 2016 08:26

Vorbe despre vin

It’s a bold wine with a hint of sophistication and lacking in pretension.  Actually, I was just talking about myself


Publicitate

Pivnicer

Probabil că, în lipsa autostrăzilor, cea mai bună cale de a ajunge din Arad sau Timișoara la Iași rămâne avionul. Am zburat cu escală, împreună cu Dan, străbătând și cercetând din cer trei foste capitale, de dragul vinului de Cotnari, al unor anume hrube și mai ales al unor oameni cu care am legat prietenii în anii din urmă.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate