Luni 23 Aprilie 2018

Ziua Adinei și a Malbecului în Vestik Club

În 12 aprilie am trăit o dublă sărbătoare în dormitorul bunicii. Prietenul nostru vânător de vinuri ...

VINVEST 2018: Premiere, cu ochii la 2021

În acest an, la a cinsprezecea ediție, VINVEST s-a desfăşurat sub motto-ul „Identitatea vinului româ...

Cum am atins Apogeum, cu Dolette și Indiana Jones, în dormitorul bunicii

Atât Dan Bundur, cât și vinurile de la Tohani România s-au aflat pentru a doua oară în dormitorul bu...

  • Ziua Adinei și a Malbecului în Vestik Club

  • VINVEST 2018: Premiere, cu ochii la 2021

  • Cum am atins Apogeum, cu Dolette și Indiana Jones, în dormitorul bunicii

Duminică, 12 Februarie 2017 11:33

O Cadarissimă de la Balla Géza, pentru CDViN și pentru împărăteasa Maria Tereza

Scris de
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

La cea mai recentă degustare din dormitorul lui Nagymama, Balla Géza a adus cu sine cam tot ce are mai bun dintre vinurile proaspete, alături de câteva vinuri superbe din ani binecuvântați. Cel mai important producător din Podgoria Miniș-Măderat a susținut un adevărat curs de oenologie pentru membrii clubului, care l-au răsplătit și de această dată cu aplauze.

Între două manifestații de protest care ne-au purtat de-a lungul a mulți kilometri prin trezitul târg al Aradului, am zis că e vremea și de o degustare. Și nu de una oarecare, ci de un adevărat eveniment oenologic, așa cum se întâmplă de fiecare dată când clubul se umple în jurul unor invitați speciali. Balla Géza este fără îndoială numele emblematic al Minișului, tot așa cum Walter Szikler reprezintă tot ce are mai bun Măderatul. Și dacă pe cel de-al doilea l-am întâlnit cu prilejul degustării magnificilor, primul ne-a onorat acum cu prezența, însoțit de nu mai puțin de opt vinuri.

Fiecare dintre licori s-a bucurat de o prezentare cu charismatică, Balla Géza ținând în priză pe toată lumea. Am putut afla extrem de multe despre anii de recoltă, cu toate toanele lor, despre soiurile și terroir-ul de pe care provin, despre bucurile și dificultățile meseriei de vinificator pe care invitatul nostru o practică de 33 de ani.

Lista a cuprins următoarele vinuri servite: Mustoasă de Măderat 2016, Sauvignon Blanc 2016, Cuvée Perla Minișului 2016 (Pinot Gris, Traminer, Sauvignon Blanc) , Rosé Cuvée 2016 (Fetească Neagră&Pinot Noir), Rozzy 2016 (rosé de tip frizzante), Fetească Neagră 2015, Stonewine Cabernet Franc 2011, Cadarissima 2015 (vin dulce obținut din struguri parțial stafidiți). Mustoasa e un vin ușor, simplu, fără veleități și complexitate, și ca atare accesibil pentru toți, căci nu cere să fie înțeles, ci are marea calitate că se vrea cât mai repede băut. Pentru mine, Sauvignon-ul e deja o feblețe, l-am tot savurat ba la Budapesta, ba la Cluj, ba în odăile bunicii, iar Balla Géza spune că foarte multă lume îl apreciază, deși a apărut recent pe piață, numindu-l un Sauvignon Blanc - școală. Al treilea vin, un cuvée alb, e o ființă delicată ce ne oferă arome extrem de discrete și o finețe blândă, care nu ține neapărat să se dezvăluie. Cuvée-ul rosé din Fetească și Pinot suprinde prin culoarea deschisă și printr-o fructuozitate bine dozată. Rozzy e vinul puțin neliniștit al serii, cu mulți fani printre doamnele și domnițele  clubului. Și dacă Feteasca Neagră următoare a cucerit pe toată lumea, Cabernet Franc-ul vechi de cinci ani și un pic poate fi mândria podgoriei. La urmă, un vin roșu dulce a contrariat în mod plăcut anturajul. De tip szamorodni, elaborat din struguri parțial stafidiți, această licoare s-a aflat pentru mine în topul serii, o recomand cu căldură pasionaților de pretutindeni. Amănuntul că acest tip de vin a fost cândva și preferatul împărătesei Maria Tereza e la fel de savuros ca și vinul însuși.

Citit 1260 ori Ultima modificare Duminică, 12 Februarie 2017 11:41

Vorbe despre vin

Oamenii sunt ca vinurile. Cu timpul, fie devin din ce în ce mai buni, fie se transforma în oțet.


Publicitate

Pivnicer

Iar link-urile duc iute și sigur către tot atâtea articole publicate pe blogul de față și pe cele două site-uri ale clubului, dovezile care oglindesc munca jurnalistică și oenofilă a unui an întreg.

Caută

Distribuie asta!