Sâmbătă 4 Iulie 2020

Seară cu Olaszrizling, Irsai Olivér și mai ales Juhfark sub bradul bunicii

După ce ultima oară, prin toamna anului 2019, ne-a invitat la o degustare de stele, prietenul Andrei...

Cineva iubește, acolo sus și în curtea bunicii, Mustoasa lui Emanuele Reolon

Prin decret al guvernului CDViN, clubul nostru a intrat în stare de oeno-urgență. Avem nevoie cu toț...

Un nou început oenofil cu Herbert, când felinarele solare se aprind...

După o prea îndelungată așteptare, dormitorul și curtea bunicii s-au umplut din nou de prieteni și d...

  • Seară cu Olaszrizling, Irsai Olivér și mai ales Juhfark sub bradul bunicii

  • Cineva iubește, acolo sus și în curtea bunicii, Mustoasa lui Emanuele Reolon

  • Un nou început oenofil cu Herbert, când felinarele solare se aprind...

Duminică, 12 Februarie 2017 11:33

O Cadarissimă de la Balla Géza, pentru CDViN și pentru împărăteasa Maria Tereza

Scris de
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

La cea mai recentă degustare din dormitorul lui Nagymama, Balla Géza a adus cu sine cam tot ce are mai bun dintre vinurile proaspete, alături de câteva vinuri superbe din ani binecuvântați. Cel mai important producător din Podgoria Miniș-Măderat a susținut un adevărat curs de oenologie pentru membrii clubului, care l-au răsplătit și de această dată cu aplauze.

Între două manifestații de protest care ne-au purtat de-a lungul a mulți kilometri prin trezitul târg al Aradului, am zis că e vremea și de o degustare. Și nu de una oarecare, ci de un adevărat eveniment oenologic, așa cum se întâmplă de fiecare dată când clubul se umple în jurul unor invitați speciali. Balla Géza este fără îndoială numele emblematic al Minișului, tot așa cum Walter Szikler reprezintă tot ce are mai bun Măderatul. Și dacă pe cel de-al doilea l-am întâlnit cu prilejul degustării magnificilor, primul ne-a onorat acum cu prezența, însoțit de nu mai puțin de opt vinuri.

Fiecare dintre licori s-a bucurat de o prezentare cu charismatică, Balla Géza ținând în priză pe toată lumea. Am putut afla extrem de multe despre anii de recoltă, cu toate toanele lor, despre soiurile și terroir-ul de pe care provin, despre bucurile și dificultățile meseriei de vinificator pe care invitatul nostru o practică de 33 de ani.

Lista a cuprins următoarele vinuri servite: Mustoasă de Măderat 2016, Sauvignon Blanc 2016, Cuvée Perla Minișului 2016 (Pinot Gris, Traminer, Sauvignon Blanc) , Rosé Cuvée 2016 (Fetească Neagră&Pinot Noir), Rozzy 2016 (rosé de tip frizzante), Fetească Neagră 2015, Stonewine Cabernet Franc 2011, Cadarissima 2015 (vin dulce obținut din struguri parțial stafidiți). Mustoasa e un vin ușor, simplu, fără veleități și complexitate, și ca atare accesibil pentru toți, căci nu cere să fie înțeles, ci are marea calitate că se vrea cât mai repede băut. Pentru mine, Sauvignon-ul e deja o feblețe, l-am tot savurat ba la Budapesta, ba la Cluj, ba în odăile bunicii, iar Balla Géza spune că foarte multă lume îl apreciază, deși a apărut recent pe piață, numindu-l un Sauvignon Blanc - școală. Al treilea vin, un cuvée alb, e o ființă delicată ce ne oferă arome extrem de discrete și o finețe blândă, care nu ține neapărat să se dezvăluie. Cuvée-ul rosé din Fetească și Pinot suprinde prin culoarea deschisă și printr-o fructuozitate bine dozată. Rozzy e vinul puțin neliniștit al serii, cu mulți fani printre doamnele și domnițele  clubului. Și dacă Feteasca Neagră următoare a cucerit pe toată lumea, Cabernet Franc-ul vechi de cinci ani și un pic poate fi mândria podgoriei. La urmă, un vin roșu dulce a contrariat în mod plăcut anturajul. De tip szamorodni, elaborat din struguri parțial stafidiți, această licoare s-a aflat pentru mine în topul serii, o recomand cu căldură pasionaților de pretutindeni. Amănuntul că acest tip de vin a fost cândva și preferatul împărătesei Maria Tereza e la fel de savuros ca și vinul însuși.

Citit 2466 ori Ultima modificare Duminică, 12 Februarie 2017 11:41
Publicitate

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Caută

Publicitate