Duminică 25 Februarie 2018

Spectacol oenologic și culinar cu Herbert și Ja

De câte ori vine în club, Herbert umple cele două odăi ale bunicii cu degustători entuziaști și abso...

Șase vinuri Bauer pentru prietenii mei de pretutindeni

Dacă dai căutare după cuvântul cheie „bauer” pe cele două site-uri ale clubului, dar și pe blogul Pi...

Duminică, șonk’n’wine festival cu Anca&Mihai

De trei ani încoace, o tradiție simpatică își face loc în odăile clubului. De vină sunt Anca&Mih...

  • Spectacol oenologic și culinar cu Herbert și Ja

  • Șase vinuri Bauer pentru prietenii mei de pretutindeni

  • Duminică, șonk’n’wine festival cu Anca&Mihai

Miercuri, 05 Aprilie 2017 14:00

Fostul vicepreședinte al Asociației Somelierilor britanici a prezentat șase vinuri din Champagne în dormitorul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Pentru cei privilegiați care au reușit să participe la ultimul eveniment din clubul nostru, seara de sâmbătă a fost una  memorabilă. Prima degustare de Champagne din dormitorul bunicii a fost susținută de Ronan Lieugard, o somitate în domeniul promovării celei mai cunoscute regiuni viticole a Franței. Și totul a pornit de la o impolitețe săvârșită în cadrul unui festival local de vin...

Poate că nu am fi avut norocul să ne întâlnim cu vinuri din Champagne dacă nu ne-am fi înfuriat în timpul unui master class organizat în cadrul Salonului Vinvest de la Timișoara. Pentru cei puțini care știu că Champagne nu înseamnă șampanie, după cum Parisul nu fu niciodată Găești, evenimentul a fost, poate, cea mai selectă acțiune organizată de Lucia Pârvu, de când există festivalul Vinvest. Îi datorăm sărutări de mâini pentru oportunitatea de a fi acolo și o felicităm pentru că a reușit să pună în scenă un eveniment oenologic atât de distins.

Și când eram mai încântați de ceea ce regăseam în cele șapte pahare cu tot atâtea vinuri neliniștite provenind din cea mai celebră regiune viticolă franceză, am auzit de la unii participanți tot felul de grozăvii. Ba că nu știu care „șampanie” ar fi „oxidată”, ba că alta ar fi „plată”. Punctul culminant a fost atins atunci când un invitat din lumea vinului românesc a luat microfonul și l-a întrebat pe Monsieur Lieugard, care tocmai prezenta cifrele regiunii, dacă, vai, sunt reprezentative aceste vinuri pentru Champagne, sau dacă nu cumva vrea să le bage pe gât românilor ne-connaisseurs cine știe ce poșirci scumpe. Ne-a supărat teribil această impolitețe și am găsit de cuviință, pe dată, să organizăm a doua zi o degustare în club cu o parte din vinurile prezentate în cadrul acelui master class.

Am putut să ne bucurăm, într-un cerc restrâns și select, alcătuit din avocați cunoscuți și din corporatiști de top, dar și din băutori și iubitori de Champagne de pretutindeni, cum ar fi nepotul celui care în urmă cu mulți ani era personalitatea numărul unu a Aradului industrial, de una dintre cele mai frumoase întâlniri cu vinul. Monsieur Lieugard s-a dedat și la un profesional act de magie, după ce ne-a cerut permisiunea să distrugă un pahar, scrijelind pe suprafața lui inițiatice spirale, care au intensificat spectaculos efervescența vinurilor. Întâlnirea a fost entuziasmant de interactivă, în ciuda/ori poate și din cauza accentului extrem de franțuzesc cu care promotorul Champagne vorbea limba engleză.

Am avut plăcerea să degustăm împreună: Champagne Piot-Sévillano Provocante Brut (100% Meunier), Champagne G.F. Duntze Légende Blanc de  Noirs Brut (Pinot Noir), Champagne Gaidoz-Forget Ludes Premier Cru Cuvée de Réserve Brut (50% Pinot Meunier, 25% Pinot Noir, 25% Chardonnay), Champagne Xavier Leconte Prestige Brut (70% Pinot Noir, 30% Meunier), Champagne Veuve Marie Blanche Delescaut Blanc de Blanc Brut Nature (Chardonnay) și Champagne Xavier Leconte Le charme d’Anaïs Brut (Chardonnay).

Promotorul Champagne prezent la Vinvest, Ronan Lieugard, și-a început cariera ca somelier, în Franța, apoi s-a mutat în Anglia, lucrând în domeniul hotelurilor de lux, ca director al Champagnes Comte Audoin de Dampierre. S-a specializat apoi în analiza și dezvoltarea domeniilor viticole, iar în prezent participă cu expertiza sa privitoare la casele, domeniile și terroir-urile Champagne în programul Mastering Champagne, dezvoltat împreună de Université de Reims și Lycée Viticole d’Avize. Are zece ani de experiență în dezvoltarea internațională și crearea brandului Champagne și a Managementului Operațional al Podgoriei, dar și ca somelier internațional. A fost somelier-șef și wine buyer pentru  International Hotel Group, Le Meridien Hotels&Resorts London, dar și vicepreședinte al Asociației Somelierilor din Marea Britanie în perioada 1999-2002.

Regiunea Champagne are 33.000 ha în producție, reprezentând 0,44% din totalul mondial al podgoriilor și 4% din totalul podgoriilor franceze. Cuprinde 279.000 de parcele, 319 sate și 5 subregiuni, oferind 30.000 locuri de muncă permanente și 120.000 temporare, pentru zilieri angajați în sezonul de recoltare. În Champagne vin 500.000 turiști în fiecare an, regiunea având 314 milioane de sticle vândute (media ultimilor zece ani) și peste 4 miliarde de euro încasări. Cele trei A.O.C. (Appellation d'Origine Contrôlée) din regiunea Champagne-Ardenne sunt: Champagne, Coteaux champenois, Rosé des Riceys. Din cele 312 comune ce produc Champagne 17 sunt clasificate ca «Grand Cru», 44 ca «Premier Cru» și 255 ca «Autre Cru».

În regiunea Champagne, 90% din plantații au, în medie, 2 hectare. Există 16.000 de cultivatori de viță-de-vie, dintre care 4.651 vând Champagne. Soiurile cultivate sunt: Pinot Noir (pe 38% din suprafața viticolă), Meunier (32%) și Chardonnay (28%). Prețul unui hectar în 2014 era de 1.123.100 euro, reflectând o creștere de 519% pentru perioada 1991-2014. Vânzările de Champagne în Franța sunt de 172.500.000 sticle, reprezentând 56% din total, iar la export revin 137.000.000 sticle, adică 44% din total. Cifra de afaceri a regiunii este de 4,4 milliarde de euro, 2,3 milliarde de euro provenind din export, care se face în peste 190 țări.

Pentru conformitate și pentru știința celor care se indignează patriotic pe la festivaluri, în vreme ce Franța, o țară cu vreo 900.000 ha de vie, face exporturi de vin de 6-7 miliarde de euro anual și numai de pe cele 33.000 ha din Champagne - de 2,3 miliarde de euro anual, exporturile României, țară care deține peste 200.000 de hectare de viță-de-vie, sunt cu DOUĂ ordine de mărime mai mici decât ale Hexagonului și chiar mai mici decât cele ale Republicii Moldova. O fi asta și rodul/roada atitudinii pe care „profesioniștii” de pe la noi o au față de cei care au dus la rang de artă vinificarea, transformând totul apoi într-o afacere mondială?...

Citit 650 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Aprilie 2017 11:00

Vorbe despre vin

Mai dați-mi vin să mi se-nvartă capul, să simt în trup focul arzând așa… Sătul de minciuni, să curgă vinul! Repede,...


Publicitate

Pivnicer

Iar link-urile duc iute și sigur către tot atâtea articole publicate pe blogul de față și pe cele două site-uri ale clubului, dovezile care oglindesc munca jurnalistică și oenofilă a unui an întreg.

Caută

Distribuie asta!