Luni 23 Aprilie 2018

Ziua Adinei și a Malbecului în Vestik Club

În 12 aprilie am trăit o dublă sărbătoare în dormitorul bunicii. Prietenul nostru vânător de vinuri ...

VINVEST 2018: Premiere, cu ochii la 2021

În acest an, la a cinsprezecea ediție, VINVEST s-a desfăşurat sub motto-ul „Identitatea vinului româ...

Cum am atins Apogeum, cu Dolette și Indiana Jones, în dormitorul bunicii

Atât Dan Bundur, cât și vinurile de la Tohani România s-au aflat pentru a doua oară în dormitorul bu...

  • Ziua Adinei și a Malbecului în Vestik Club

  • VINVEST 2018: Premiere, cu ochii la 2021

  • Cum am atins Apogeum, cu Dolette și Indiana Jones, în dormitorul bunicii

Vineri, 28 Aprilie 2017 11:11

Degustare de cinci stele, până la ultima linguriță de mousse au chocolat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Fu o plăcere, fu o savoare să le putem oferi șase vinuri de cinci stele unora dintre cei mai entuziaști membri ai clubului, ca o avanpremieră la lansarea în dormitorul bunicii a celei de-a doua ediții a ghidului The Wine Book of Romania. A fost din nou, în mod tradițional, un eveniment sold out, full, completo, oricum am vrea să-i spunem, și asta poate fi și un compliment pentru bucatele de cinci stele, încă necuprinse în vreun  ghid, cu care Pivnicera&Co ne răsfață în ultima vreme.

Până să ajungă toată lumea, ne-am dedat la vinul casei cu primii invitați, dar și la o apetisantă și petiantă Friza Rosé, unul dintre cele mai de succes produse ale Cramei Carastelec, cel puțin în clubul nostru. Când toate locurile au fost ocupate, am trecut la degustarea propriu-zisă, a șase vinuri de cinci stele, punctaj maxim obținut de fiecare în cadrul jurizării de vara trecută de la Valea Verde.

Lista a cuprins: Carastelec Vinca Rhein Riesling 2015, Casa de Vinuri Cotnari Colocviu la Moscova Grasă de Cotnari 2015, Cramele Recaș Solo Quinta 2015 (Negru de Drăgășani, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Chardonnay), Prince Știrbey Novac 2007 Art Deco, Avincis Negru de Drăgășani 2013, LacertA Cuvée IX 2014 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră, Shiraz). Vinurile au fost însoțite de platouri cu brânzeturi, de tocăniță de mistreț și de mousse au chocolat, elaborate de/sau sub stricta supraveghere a Pivnicerei, care mai este cunoscută și sub numele de Adina.

Trebuie să știți că dincolo de punctaje ori de lipsa lor, toate vinurile și toate bunătățile au avut un mare succes. Rieslingul de Rin e tipic și se simte grozav prin părțile Transilvaniei, devenind parcă și mai nemțesc decât la el acasă. Dar de fapt și aici este la el acasă, precum un sas ori un șvab întors pe meleagurile natale. Și asta înseamnă aciditate crescută și capacitate de învechire și o subtilitate a gustului care îl cucerește pe cunoscător. Grasa vinificată în sec la Cotnari de către noua, dinamica, creativa casă de vinuri care dă altă dimensiune, una modernă, unui străvechi și prestigios brand românesc, rămâne unul dintre vinurile mele favorite. Toate calitățile acestui soi autohton, altminteri vinificat tradițional în dulce ori demidulce, se regăsesc sublimate în acest vin sec, acid, puternic și reținut în același timp, ca un boier devenit domn, ca o boieroaică devenită lady. Solo Quinta aduce în pahar filosofia Lumii Noi a vinului și cucerește prin armonie și printr-o blândețe atrăgătoare câștigată din contactul cu lemnul. Novacul Art Deco din 2007 este fără îndoială unul dintre cele mai mari vinuri create de Oliver Bauer, după cum este unul dintre cele mai mari vinuri elaborate vreodată în România. Cu ce să-l compari, așa tânăr cum este după zece ani de viață, poate doar cu el însuși, poate că va fi devenit el însuși un termen de comparație, dacă nu un superlativ de Drăgășani, Oltenia, România. Cu Negrul de Drăgășani de la Avincis nu dai greș niciodată, de vrei să-l deschizi pentru tine, să-l împărtășești cu prietenii, să-l faci cadou cuiva la care ții foarte mult. O să-l mai dorești, o să-l mai dorească, îl vor mai cere. Are acele reflexe de indigo în lumina potrivită, indigoul e de fapt lumina acestui vin, aura lui, care îi anunță splendoarea din gust și postgust. La urmă, Cuvée IX, și el un vin superb, clasic, un produs premium, emblematic, al cramei austro-române din Dealu Mare, un vin obligatoriu pentru colecționari, restaurante cu ștaif, evenimente de excepție. Știu că mulți s-au îndrăgostit de acest cuvée, pe care îl cumpără invariabil de câte ori pătrund în odăile bunicii, alegându-l, extrăgându-l, recunoscându-l ca fiind pentru ei alesul, dintre atâtea și atâtea licori cu multe stele de pe rafturile clubului.

De amintit că, pe lângă vinurile stelate și stelare de care s-a făcut vorbire până aici, am mai deschis și altele, potrivit topurilor personale ale fiecăruia ori pentru câte o comparație între ani și soiuri. Astfel, în cursul unei nopți speciale care s-a încheiat pentru unii dintre noi când se crăpa de ziuă, au mai fost destupate mai multe sticle de Novac 2013 și Merlot Rezerva 2013 Crucea de Malta de la Prince Știrbey, dar și de Negru de Drăgășani 2015 Via Marchizului de la Viiile Metamorfosis. În plus, la câteva ore după degustare, cineva și-a mai însușit și niște magnumuri de Prince Matei 2000 de la Vinarte, spre bună și completă savurare.

Toate au fost minunate, și vinurile, și tocănița, și ultima linguriță de mousse au chocolat pe care cei mai gurmanzi dintre noi au devorat-o cu o plăcere nestinsă. În aceste condiții, e obligatoriu să repetăm acest tip de eveniment, să-l împărtășim și celor care nu au putut fi alături de noi.

Citit 1218 ori Ultima modificare Vineri, 28 Aprilie 2017 11:19

Vorbe despre vin

I can certainly see that you know your wine. Most of the guests who stay here wouldn’t know the difference between Bordeaux and Claret.


Publicitate

Pivnicer

Iar link-urile duc iute și sigur către tot atâtea articole publicate pe blogul de față și pe cele două site-uri ale clubului, dovezile care oglindesc munca jurnalistică și oenofilă a unui an întreg.

Caută

Distribuie asta!