Marți 23 Aprilie 2019

Crama Histria, terroir de Dobrogea în dormitorul bunicii

După doi ani, Paul Fulea, proprietarul Cramei Histria, se întoarce în odăile bunicii pentru a prezen...

Europa versus dormitorul bunicii. Șapte vinuri pentru elite ale Cramei Elite

În două dintre cele cinci zile de desfășurare, Conferințele Dilema Veche s-au încheiat în odăile bun...

Comorile Pivnițelor Birăuaș: Pinot Noir 2006, Burgund Mare 2011 și Cabernet Sauvignon 2003 și 2009

Câte Pinot Noir-uri 2006 încă în viață, cu preț accesibil și ușor de găsit cunoașteți? De câte Caber...

  • Crama Histria, terroir de Dobrogea în dormitorul bunicii

  • Europa versus dormitorul bunicii. Șapte vinuri pentru elite ale Cramei Elite

  • Comorile Pivnițelor Birăuaș: Pinot Noir 2006, Burgund Mare 2011 și Cabernet Sauvignon 2003 și 2009

Luni, 12 Iunie 2017 10:07

O seară de-a dreptul spumantă cu Casa de Vinuri Cotnari

Scris de
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Casa de Vinuri Cotnari ne-a oferit în premieră o degustare care a cuprins și noile sale vinuri neliniștite, în prag de anotimp estival. Plăcerea a fost de partea tuturor și mai ales a acelora dintre membrii clubului care știu bine că șampania, un produs cultural inspirat de măiestria oenologilor din Champagne, înseamnă rafinament, finețe, inteligență afectivă, șarm, hedonism.

O degustare care include și spumante seamănă bine cu o expoziție, cu o lansare de carte, cu lectura unei poezii. E un act de cultură, la care ne bucurăm de fiecare dată să fim părtași.

Și dacă Victor Deleanu a lipsit, George Măluțan, care este unul dintre cei mai buni oenologi din țară și care și din pricina calităților sale oratorice poate fi confundat cu unul dintre cei mai buni promotori ai vinurilor și soiurilor românești, a avut grijă, la rându-i, ca serata să fie una interactivă. De fapt, în odăile bunicii toate întâlnirile sunt calde, se petrec între prieteni, la noi nu își au locul acei snobi înțepați și cu nasul pe sus, colecționari de titluri și diplome, de care domeniul vitivinicol nu duce lipsă, din păcate.

Am putut savura, în ordine, următoarele vinuri: Colocviu la Moscova Grasă de Cotnari 2015, Colocviu la Roma Tămâioasă Românească 2015, Colocviu la Viena Frâncușă 2014 (spumant), Colocviu la Praga Tămâioasă Românească 2014 (spumant), Colocviu la Veneția Busuioacă de Bohotin 2014 (spumant), Domenii Fetească Neagră 2015.

În ce privește Grasa liniștită, vinificată în sec, am fost fanul ei de la prima apariție și am aplaudat curajul înnoirii pe care l-au avut tinerii întreprinzători de la Cotnari. Un vin de cinci stele pentru cei împătimiți, urmat de Tămâioasă, cu aromele sale discrete, estompate, sublimate într-o licoare cu personalitate blândă. Spumantul de Frâncușă a avut mare succes de public, soiului i se potrivește șampanizarea. Tămâioasa neliniștită rămâne preferata mea, și oenologul știe bine că pentru mine întâlnirea cu acest vin, petrecută anul trecut la un festival de la Mamaia, a însemnat o dragoste la prima vedere/degustare/savurare. Busuioaca e simpatică, o știu și de mai multă vreme, m-am dat și dedat la ea în pivnița casei încă de la prima destupare, petrecută în primăvara anului trecut. La urmă, Feteasca Neagră, cu bună priză la public, a dovedit că plantarea acestui soi roșu la Cotnari, în mod tradițional o zonă de soiuri albe, a fost cea mai inspirată alegere.

Să mai spun că ne-am bucurat să-i numărăm printre oaspeții clubului și pe doi soți din Würzburg care au serioase rădăcini ardelenești.

Pot să pariez că noile spumante ale Casei de Vinuri Cotnari, cu prețuri prietenoase, având și calitate și pe vino-ncoace, se vor impune lejer pe piața românească și nu numai. Chiar acum mă duc să deschid o Tămâioasă Românească neliniștită, și nu pentru un colocviu la Praga (pentru care totuși sunt pregătit oricând), ci pentru unul petrecut în răcoarea și tihna curții unei case arădene.

Citit 874 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2017 12:14

Vorbe despre vin

Să fie dragostea noastră ca un vin bun, sa crească mai puternic odată cu vârsta.


Publicitate

Pivnicer

Probabil că, în lipsa autostrăzilor, cea mai bună cale de a ajunge din Arad sau Timișoara la Iași rămâne avionul. Am zburat cu escală, împreună cu Dan, străbătând și cercetând din cer trei foste capitale, de dragul vinului de Cotnari, al unor anume hrube și mai ales al unor oameni cu care am legat prietenii în anii din urmă.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate