Marți 19 Martie 2019

Șapte ani, șapte vinuri, șapte amintiri. La mulți ani, CDViN!

Într-o seară de sfârșit de februarie, ne-am întors în timp cu ajutorul vinurilor, de-a lungul ultimi...

Lechburg: terroir-ul albelor care l-au îmblânzit pe Nikita Hrușciov

Al treilea eveniment oficial al anului desfășurat în clubul nostru de degustători de vin absolut nea...

Aniversare specială cu Ionu, Moutai, Syrah și Suiram

Cum orice întâlnire, cum orice degustare poate deveni o călătorie, de ziua lui Ionu ne-am călătorit ...

  • Șapte ani, șapte vinuri, șapte amintiri. La mulți ani, CDViN!

  • Lechburg: terroir-ul albelor care l-au îmblânzit pe Nikita Hrușciov

  • Aniversare specială cu Ionu, Moutai, Syrah și Suiram

Miercuri, 07 Februarie 2018 21:02

Duminică, șonk’n’wine festival cu Anca&Mihai

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

De trei ani încoace, o tradiție simpatică își face loc în odăile clubului. De vină sunt Anca&Mihai, unul dintre cele mai solide și nonconformiste cupluri ale CDViN, dar și Fox, amicul nostru vânător/pescar/iubitor de vin și de viață, al cărui nume se află pe eticheta unor șunci fabuloase, made in Hungary, din porc românesc, pe care obișnuim să le degustăm în fiecare an prin februarie, la momentul potrivit.

A fost o idee minunată și, cumva, avocățească, să organizăm acest tip de eveniment, cu vin și șoncă/șuncă, un mini-festival șonk’n’wine desfășurat în dormitorul bunicii. Pe scurt, fiecare dintre participanți - și nu e vorba de prea mulți, nici de foarte puțini – aduce de drag niște vinuri mari care se prăfuiesc prin colecțiile proprii, de casă ori bloc, neîmpărtășite. Iar ei, Mihai și Anca, aduc și niște șunci fabuloase, alături de alte produse tradiționale din carne de porc, spre plăcută servire, savurare, înfulecare.

La ultimul eveniment, am fost de față treisprezece persoane hedoniste, de felul lor din Arad, Timișoara, dar și din Alba/Piemont/Italia și chiar din Thailanda. Și am degustat, în afară de jumările, cârnații, caltaboșii și șunca de cinci stele, nu mai puțin de 12 (doisprezece) vinuri, din 5 (cinci) țări ale lumii, de pe 3 (trei) continente. Astfel, am servit pe rând: Tommasi Soave Classico Le Volpare 2016 (Italia), Colinas de São Lourenço Brut Nature 2010 (Chardonnay, Arinto - Portugalia), Gelso d’Oro Nero di Troia Puglia IGT 2014 (Italia), Prunotto Barolo DOCG 2013 (Italia), Bodegas Castaño  Solanera Vinas Viejas Yecla 2012 (Spania), Giusti Valpolicella Ripasso Superiore 2012 (Italia), Crama Bauer P.V. 2010 (România), SERVE Terrra Romana Fetească Neagră 2009 (România), Rosemount Estate 2006 Shiraz, Grenache, Mataro (Australia), Rosemount Estate Traditional 2004 McLaren Vale (Australia), Argiano Solengo  IGT 2012 Rosso Toscana (Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Merlot, Syrah - Italia), Crama Bauer Crâmpoșie Selecționată 2012 demidulce (România).

În ce privește vinurile, cu o vechime cuprinsă între doi și paisprezece ani, am fost norocoși să degustăm niște licori superbe, vii, cu bună evoluție în vinoteca lor de casă ori bloc. Iar preparatele tradiționale din carne de porc, cât se poate de tinere, au fost apreciate de toată lumea. Pentru mine, Soave e perfect ca vin de început, Colinas e șampanie portugheză, Nero di Troia e în top, Barolo pare încă tânăr, Solanera face toate punctele Parker, Giusti e de marcă, PV-ul de la Bauer e unul dintre vinurile mele românești preferate, Feteasca domnului Rotărescu, dar mai ales a contelui Guy, are nouă ani de acum și se dovedește spendiiiidă, australienele au viață în ele după 12-14 ani, în Argiano regăsești spiritul vinului, Crâmpoșia e și nu e desert, dar cumva intraductibil, nu e un nume pe care să îl iei în deșert.

Până la următorul festival, nu trăim așadar decât regretul unei prea lungi așteptări!

Citit 1022 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Februarie 2018 21:42

Vorbe despre vin

Mâhnirea poate fi atenuată cu un somn bun, o baie și un pahar de vin.


Publicitate

Pivnicer

Probabil că, în lipsa autostrăzilor, cea mai bună cale de a ajunge din Arad sau Timișoara la Iași rămâne avionul. Am zburat cu escală, împreună cu Dan, străbătând și cercetând din cer trei foste capitale, de dragul vinului de Cotnari, al unor anume hrube și mai ales al unor oameni cu care am legat prietenii în anii din urmă.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate