Joi 17 Ianuarie 2019

“Zivijo!” în Oslavia: un festival cu 41 de crame și gastronomie cu stele Michelin

Ultima aventură externă a clubului nostru de degustători absolut neautorizați, în anul ce tocmai s-a...

O degustare cu Bruno Gaberšek, #winelover-ul suprem al Sloveniei

Una dintre cele mai interesante degustări în deplasare la care am avut privilegiul să fim părtași în...

Villa Vinèa și șapte vinuri din Ardeal, o filă sentimentală în jurnalul lui Zoli

Cu șapte vinuri de la Villa Vinèa am reinaugurat bradul de sticle, care și-a reluat locul, pentru al...

  • “Zivijo!” în Oslavia: un festival cu 41 de crame și gastronomie cu stele Michelin

  • O degustare cu Bruno Gaberšek, #winelover-ul suprem al Sloveniei

  • Villa Vinèa și șapte vinuri din Ardeal, o filă sentimentală în jurnalul lui Zoli

Sâmbătă, 10 Februarie 2018 14:01

Șase vinuri Bauer pentru prietenii mei de pretutindeni

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Dacă dai căutare după cuvântul cheie „bauer” pe cele două site-uri ale clubului, dar și pe blogul Pivnicer, care conțin aproape o mie de articole publicate din 2009 încoace, vei găsi 83 de rezultate, având în total 153.500 de vizualizări. Ele reprezintă tot atâtea scrieri dedicate oenologului cramelor Prince Știrbey și Bauer, dar și vinurilor sale, de-a lungul ultimilor nouă ani de activitate oenofilă a membrilor fondatori ai CDViN. Lor li se adaugă acum cronica unui eveniment special, petrecut în dormitorul bunicii, care a avut legătură cu șase vinuri purtând semnătura unuia dintre cei mai buni vinificatori din țară, dar și cu specialitățile gătite de o expertă thailandeză.

Mi-am spus că e bine să împărtășesc cu prietenii câteva dintre comorile propriei vinoteci. După zecile de articole scrise de-a lungul ultimului deceniu, după zeci de excursii la Drăgășani și după sute de vinuri încercate, multe de la Prince Știrbey, nu e de mirare că eticheta Bauer. a devenit una dintre mărcile mele preferate. Așa se face că am ales șase vinuri create de Oliver Bauer și le-am servit unor amici de pretutindeni, în cadrul unui adevărat festin sold out pentru împătimiți. A fost o seară cosmopolită, cu vinuri elaborate în Drăgășani de un vinificator german și cu bunătăți italiene preparate de specialistă thailandeză.

Am destupat pe rând Sauvignonasse 2014, Sauvignon Blanc 2013, S.V.S. 2013 (Sauvignonasse baricat), F.N. 2013 (Fetească Neagră), Merlot 2013 și P.V. 2010 (Petit Verdot).  Primul oferă o prospețime care se va păstra probabil multă vreme, al doilea e tipic și vivace, Sauvignonasse-ul baricat are educație teutonă și finețe latină, Feteasca e puternică și disciplinată, Merlot-ul e unul crud, cu aciditate fantastică și cu un potențial de învechire de zeci de ani. Petit Verdot-ul anului 2010, unul dintre preferatele mele, s-a învechit frumos în vinotecă într-o sticlă năpădită de păianjenii timpului. O licoare unică și o amprentă genuină a lui Oliver, un autograf inconfundabil pe una dintre cele mai reușite creații ale sale.

Cu sprijinul soțului său Giuliano Scanavino, Nissara Buntos (Ja pentru prieteni) ne-a pregătit patru feluri de mâncare, care au fost servite de-a lungul degustării. Astfel, am savurat mai întâi platourile cu prosciutto, salam italienesc, grisini şi focaccia de casă, trecând apoi la vitello tonnato - felii de rasol alb de vită, servite reci, cu maioneză şi sufleu de ton, anşoa şi capere. Ne-am delectat apoi cu flan di zucchini, o budincă sărată cu dovlecei, servită pe pat de brânză Asiago DOP, și cu ravioli, ricotta e spinaci - ravioli de casă cu umplutură de brânză ricotta de bivoliță și spanac. 

Anturajul a fost unul cât se poate de latin, incluzând și prieteni italieni stabiliți în Arad. Printre ei, un reputat vinificator care apreciază vinurile lui Oliver Bauer și care în seara cu pricina s-a arătat îndrăgostit de Sauvignonasse, de Fetească și de Petit Verdot.

Citit 665 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Februarie 2018 18:10

Vorbe despre vin

Acolo unde nu este vin, nu există dragoste.


Publicitate

Pivnicer

Numărănd toate titlurile, fotografiile, link-urile celor 365 de zile din 2018, ne dăm seama că am avut parte de un an plin-plin-plin, în care ne-au lipsit în nici un caz entuziasmul, periplurile, aventura. Au fost atât de multe evenimente, cu paste și clătite, cu emu și Tămâioase Negre, cu calamari și vițe străvechi, că unele au rămas pur și simplu fără cronică.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate