Miercuri 22 Mai 2019

O degustare și un vernisaj cu înger păzitor

Clubul nostru s-a îmbogățit zilele trecute cu doi mari prieteni, Doina Mihăilescu și Oliv Mircea. Da...

Crama Histria, terroir de Dobrogea în dormitorul bunicii

După doi ani, Paul Fulea, proprietarul Cramei Histria, se întoarce în odăile bunicii pentru a prezen...

Europa versus dormitorul bunicii. Șapte vinuri pentru elite ale Cramei Elite

În două dintre cele cinci zile de desfășurare, Conferințele Dilema Veche s-au încheiat în odăile bun...

  • O degustare și un vernisaj cu înger păzitor

  • Crama Histria, terroir de Dobrogea în dormitorul bunicii

  • Europa versus dormitorul bunicii. Șapte vinuri pentru elite ale Cramei Elite

Miercuri, 02 Mai 2018 13:48

Masterclass cu Manu în dormitorul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Un eveniment sold-out cu oenologul Emanuele Reolon, Manu pentru prieteni. Noile vinuri ale noii crame MaxiMarc din Măderat și-au făcut debutul cu succes în dormitorul bunicii, iar întâmplarea s-a transformat într-un inedit workshop ori poate într-un masterclass care a avut legătură atât cu Mustoasa, cât și cu un anume Ripasso și un anume Amarone de... Măderat.

După experiența din Italia și cea de la Petro Vaselo, dar și după alte experiențe oenologice prin Ardeal, Emanuele Reolon, adică prietenul nostru Manu, a preluat noua cramă MaxiMarc din Măderat. După doi ani și multe zile și nopți de muncă în vie și în noua clădire a cramei, ridicată undeva pe dealurile acestui sat care dă unul dintre numele podgoriei, Manu este în măsură să-și prezinte vinurile și se pare că locul cel mai potrivit pentru o astfel de premieră rămâne tot dormitorul bunicii. De aceea s-or fi și umplut odăile clubului la acest al doilea eveniment al săptămânii care a precedat minivacanța de 1 Mai.

Am degustat pe rând Rosé (Pinot Noir) 2016, Pinot Noir 2016, Merlot 2016, cupajul de Merlot, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon 2017, o probă de Ripasso 2017 (Merlot) și o probă de Amarone (Merlot) 2017.

Manu a vorbit despre cramă și despre soiul preponderent Mustoasă de Măderat, soi autohton în care are mare încredere și pe care își propune să îl vinifice în diferite moduri pentru a-l pune cât mai bine în valoare. Ne-a oferit mai întâi un rosé puternic, fructat, cu priză la public. Am încercat apoi Pinot Noir-ul proaspăt îmbuteliat, ba am deschis și o sticlă din club, dintr-un mic lot îmbuteliat manual anume pentru noi cu mai multe luni în urmă. Astfel, am putut urmări evoluția vinului la sticlă, am putut polemiza asupra preferințelor proprii și am putut afla de la Manu unele detalii tehnice legate de elaborarea vinului. Și dacă unii au apreciat mai ales Merlot-ul care a urmat, eu m-am îndrăgostit de al patrulea vin servit, cupajul din trei soiuri,  Merlot, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon, care este unul clasic mai ales în... Dealu Mare.

Prezentând ultimele două vinuri, oenologul ne-a oferi ocazia extraordinară de a gusta, în evoluția lor, primele Merlot-uri de Măderat vinificate prin metodele Ripasso și Amarone. Primul dintre ele, rezultat din amestecul unui vin tânăr cu tescovina rezultată în urma stoarcerii viitorului Amarone, are aromele îmbogățite și anunță deja o licoare cu totul specială. Îl vom putea servi probabil în forma îmbuteliată începând cu sfârșitul anului viitor. Cât despre Merlot-ul Amarone, atât de tânăr acum, cu el ne vom reîntâlni la maturitate, în forma îmbuteliată, cam în cinci ani. Acest vin va fi rezultatul eforturilor de a usca opt tone de struguri vreme de mai multe săptămâni, de a fermenta la cisternă puținele tone de struguri rămase, de a învechi vinul rezultat (doar 1.500 de litri) mai mulți ani la tonneau și la sticlă.

Citit 847 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Mai 2018 14:14

Vorbe despre vin

O sticlă de vin conține mai multă filozofie în ea decât orice altă carte din lume.


Publicitate

Pivnicer

Fără să fim șefi de stat, mari maeștri de lojă ori mici somități pe scara socială, călătoria noastră din 2019 la Drăgășani, de Ziua Bunicii Maria Știrbey, a trecut fortuit prin Sibiu. Cu o lună înaintea evenimentului, nu mai erau de găsit locuri de cazare acceptabile în zona Drăgășaniului pe o rază de 50 de kilometri, așa că am avut bucuria să revedem Hermannstadt-ul și să-i savurăm bunătățile.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate