Miercuri 24 Aprilie 2019

Crama Histria, terroir de Dobrogea în dormitorul bunicii

După doi ani, Paul Fulea, proprietarul Cramei Histria, se întoarce în odăile bunicii pentru a prezen...

Europa versus dormitorul bunicii. Șapte vinuri pentru elite ale Cramei Elite

În două dintre cele cinci zile de desfășurare, Conferințele Dilema Veche s-au încheiat în odăile bun...

Comorile Pivnițelor Birăuaș: Pinot Noir 2006, Burgund Mare 2011 și Cabernet Sauvignon 2003 și 2009

Câte Pinot Noir-uri 2006 încă în viață, cu preț accesibil și ușor de găsit cunoașteți? De câte Caber...

  • Crama Histria, terroir de Dobrogea în dormitorul bunicii

  • Europa versus dormitorul bunicii. Șapte vinuri pentru elite ale Cramei Elite

  • Comorile Pivnițelor Birăuaș: Pinot Noir 2006, Burgund Mare 2011 și Cabernet Sauvignon 2003 și 2009

Marți, 25 Septembrie 2018 15:33

„Mai multe degustări cu pahare negre!”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Un pahar negru ascunde în sine ceva metafizic. Opacitatea lui confiscă lumina, culorile, tot ceea ce percepem cu ajutorul ochilor și tot ceea ce identificăm cu ajutorul celui mai important dintre simțuri. De aceea o degustare de vin în pahare negre reprezintă o provocare maximă pentru împătimit, cimilitura al cărei tâlc se dezvăluie greu ori deloc, un exercițiu de umilință la care numai cei curajoși sunt în stare să se supună.

La blind-ul de vineri sau, dacă vreți, de... winery, susținut în pahare negre pentru douăzeci dintre cei mai îndrăzneți degustători neautorizați, am avut parte de opt vinuri produse în patru țări, pe șapte terroir-uri diferite. Printre participanți am avut degustători și oenologi cât se poate de autorizați, ghicitori entuziaști într-un pahar opac. Secretul a fost deplin, sticlele au avut și ele culoarea paharelor grație unui ambalaj de un negru profund.

Am servit pe rând: Avincis Pinot Noir 2013 (Drăgășani), Villa Vinèa Gewürztraminer 2016 (Târnave), Casa de Vinuri Cotnari Colocviu la Paris Busuioacă de Bohotin 2017 (Cotnari), Vinarija Mikić Crna Tamjanika 2017 (Negotin, Serbia), Bodega Mauricio Lorca Opalo Malbec 2011 (Mendoza, Argentina), Prince Știrbey Fetească Regală 2015 (Drăgășani), Tormaresca Neprica 2015 (Negroamaro&Primitivo&Cabernet Sauvignon, Puglia, Italia), Liliac Rosé (Pinot Noir) 2017 (Lechința).

Probabil că vinul cel mai ușor de ghicit a fost Gewürztraminerul de Târnave, pentru inconfundabilul său parfum de trandafiri. Au pus dificultăți Pinot Noir-ul lui Ghislain, pentru unii foarte tipic în buchet, nu neapărat și în gust. Busuioaca și Malbec-ul i-au încurcat pe toți, numai Manu, prietenul nostru oenolog, recunoscând parfumul de violete din proba numărul 5, care este specific soiului național argentinian. Crna Tamjanika a fost identificat de câțiva participanți, inclusiv de prietenul nostru Claudiu, unul dintre performerii serii. Regala acidă și puternică, plină de caracter, elaborată de Oliver Bauer pentru Casa Știrbey a fost asimilată unui vin austriac, probabil din pricina stilului de vinificare. Tormaresca a plăcut foarte mult prietenilor italieni prezenți la eveniment, dovadă că sângele apă nu se face, ci poate doar invers... Rosé-ul de Lechința a fost ghicit cu brio de prietena noastră Ella Heizer, degustător autorizat și profesionist autentic din lumea vinului românesc.

Prin numărul mare de soiuri prezentate și prin dificultate, acest eveniment ar fi putut fi un examen serios pentru cele mai alese și autorizate nasuri și papile gustative din oenologia de la noi și de pretutindeni.

Dacă gândiți cumva că e ușor un asemenea exercițiu de cunoaștere senzorială, vă poftim cu încredere la următoarea provocare de acest fel, căci avem de gând să urmăm cât mai curând îndemnul lui Manu, scris pe fișa blind-ului: „Mai multe degustări cu pahare negre!”

 

Citit 475 ori Ultima modificare Marți, 25 Septembrie 2018 15:47

Vorbe despre vin

        Maggie: But it could be vinegar! I mean, old wine often turns to vinegar.Oliver: Well then, we either have a wonderful glass of wine, or a really expensive salad.


Publicitate

Pivnicer

Probabil că, în lipsa autostrăzilor, cea mai bună cale de a ajunge din Arad sau Timișoara la Iași rămâne avionul. Am zburat cu escală, împreună cu Dan, străbătând și cercetând din cer trei foste capitale, de dragul vinului de Cotnari, al unor anume hrube și mai ales al unor oameni cu care am legat prietenii în anii din urmă.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate