Luni 23 Septembrie 2019

Început de toamnă cu mangaliță și vin, printre zimbri, lame și cerbi

Peste șaizeci de membri și simpatizanți ai Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați au venit, din...

În odăile bunicii, MaxiMarc face istorie într-o companie selectă

În felul lor, Conferințele Historia au început în dormitorul bunicii. În cuibul oenofil CDViN, aflat...

Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

După evenimentul de anul trecut, a doua ediție a minifestivalului de rosé și clătite organizat de CD...

  • Început de toamnă cu mangaliță și vin, printre zimbri, lame și cerbi

  • În odăile bunicii, MaxiMarc face istorie într-o companie selectă

  • Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

Miercuri, 23 Ianuarie 2019 13:10

Seară cu licorile vinotecii și pisicul fără nume

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Prima degustare a anului a fost una specială, cu câteva dintre vinurile care locuiesc în vinoteca unui oarecare domn care își spune Pivnicer. Am putut regăsi pe rând gustul anilor 2015, 2014, 2013, 2012 și 2010, iar ca desert ne-am delectat cu o bellissimă și dulce  Cadarissimă.  

O bună parte din vinurile mele preferate dispar ca prin farmec de pe rafturile clubului. Cei care doresc să le mai guste o dată în viață, dat fiind că multe dintre ele intră deja în categoria „este, dar s-a terminat”, o mai pot face din când în când. Atunci când, scotocind prin arcadele din underground, mai găsesc câte un vin de trei-patru ori șapte-opt ani, cu eticheta marcată de cariile trecerii.

Pentru degustarea din weekend-ul trecut am ales așa: Villa Vinèa Premium Fetească Neagră 2015, Tormaresca Neprica 2014, Viile Metamorfosis Cantus Primus Cabernet Sauvignon 2013, Giusti Valpolicella Ripasso Superiore 2012, Avincis Cuvée Andrei 2010, Balla Géza Cadarissima 2015. Ne-am bucurat de toate aceste vinuri în douăzeci și ceva de prieteni, ba am avut și un participant supriză, un pisic fără nume care sfios a pătruns pe ușa clubului pentru a savura alături de noi bunătățile pregătite de Pivniceră după rețetele lui Nagymama: papricaș de vită cu crochete de cartofi (marha paprikás, burgonyakrokett), cornuri cu magiun și nucă (lekváros kelt kifli).

Cât despre vinuri, vă mărturisesc că sunt un fan al vinurilor roșii de pe terroir ardelean. Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră sunt câteva dintre soiurile nobile care se simt foarte bine prin părțile noastre. Feteasca de la Villa Vinèa nu face excepție și s-a dovedit foarte potrivit ca vin de început. Neprica (Negroamaro, Primitivo, Cabernet) din  2014 de la Tormaresca, cramă din Puglia care face parte din grupul Antinori, a fost unul dintre cele mai de succes vinuri în club în anul 2018, iar acum, că nu mai este de găsit, a fost perfect să-l reîntâlnim. Pentru Cabernet-ul din 2013 al maestrului Fiorenzo Rista de la Viile Metamorfosis eu am o adevărată slăbiciune. Dacă puteam, aș fi cumpărat tot lotul, dar și așa, tot mai păstrez câteva din zecile de sticle pe care le-am ascuns o vreme numai pentru mine prin cotloanele vinotecii.

Ripasso de la Giusti se ține minunat, cu ani în urmă am avut grijă să rețin câteva baxuri după degustarea oficiată pe atunci de somelierul-orchestră Răzvan Demian. Poate că minunatul Cuvée Andrei 2010, primul creat de maître Ghislain Moritz, a fost pentru mulți vinul serii. Nu numai că intră de-acum în al nouălea an de existență, dar cred că acest vin mai are în față cel puțin cinci ani de bună devenire. Motiv să mă felicit că, la vremea respectivă, când ne-am bucurat de prezența lui Ghislain și a Angelei în odăile bunicii, l-am cumpărat pentru mine cu baxul. Din banca mea de vinuri am mai scos un vin special, Cadarca dulce a lui Balla Géza, vinificată așa fiindcă soiului i se potrivește și fiindcă în urmă cu câteva veacuri o anume împărăteasă se prăpădea după acest vin de Miniș.

 

 

Citit 252 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Ianuarie 2019 13:19

Vorbe despre vin

Un dezavantaj al vinului este că face omul să încurce cuvintele cu gândurile


Publicitate

Pivnicer

Dacă n-ai când și cum și unde să te duci într-un concediu clasic, de două săptămâni, în august, dat cu mărinimie de corporație sau de stat, de patron ori de șef, dacă știi și alte trasee decât cele care duc la Marea Neagră ori pe Valea Prahovei, locuri altminteri binecuvântate cu o nesecată, misterioasă, piramidală energie dacică, poate că nu e lipsit de inspirație să o iei către vest.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate