Luni 22 Iulie 2019

Dejan Mikič susține în premieră o verticală de Crna Tamjanika

După un an și după o recoltă, prietenul nostru de la Negotin Dejan Mikič revine în dormitorul bunici...

Seară cu Fetești și Băbești din Delta Dunării

Prietenul Răzvan Demian, somelier care promovează mai multe crame de la noi și de pretutindeni, ne a...

Primul oenolog sudamerican în club! O seară cu argentinianul Mauricio Lorca

O degustare pe care am proiectat-o cu mai bine de doi ani în urmă a devenit posibilă, iată, de abia ...

  • Dejan Mikič susține în premieră o verticală de Crna Tamjanika

  • Seară cu Fetești și Băbești din Delta Dunării

  • Primul oenolog sudamerican în club! O seară cu argentinianul Mauricio Lorca

Marți, 05 Februarie 2019 13:45

Aniversare specială cu Ionu, Moutai, Syrah și Suiram

Scris de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cum orice întâlnire, cum orice degustare poate deveni o călătorie, de ziua lui Ionu ne-am călătorit pe unde n-am mai fost nicicând. Căci el nu pierde nici un prilej de a-i duce pe neofiți, pe un covor zburător, tocmai în Extremul Orient, în Țara Ceaiului ori în Țara Soarelui Răsare, în virtutea unei pasiuni fără granițe. Și, în goana zborului, călătorul trebuie să aibă grijă să nu-și verse vinul ori Moutaiul din pahar...

Lui Ioan Paul Colta, dascăl, restaurator, curator și colecționar de artă asiatică, totodată liderul unui cerc cultural pe care l-a desenat în Arad dar care depășește cu mult limitele acestui burg, prietenii îi spun Ionu. Cei care au fost prezenți la ultimul eveniment din odăile bunicii pentru a-l sărbători de ziua sa de naștere au fost întâmpinați cu sushi, cu Moutai și cu vinuri de Lume Veche. Dacă primele și ultimele ispite pomenite mai sus sunt destul de cunoscute tuturor, Moutai reprezenta pentru toți un mare mister. De la Ionu am aflat că bem o tărie de top chinezească, obținută din sorg, primită de la un important colecționar de artă care a fondat un muzeu într-un mare oraș de lângă Shanghai. Recipientul, care conținea o băutură foarte bună și foarte scumpă, marca Kweichow Moutai, purta pe dop cunoscutul simbol stelar comunist, înconjurat de o reprezentare circulară a Marelui Zid Chinezesc.

După sushi-ul japonez și Moutaiul chinezesc, în periplul nostru culinar și oenologic am mai putut savura un strop de Puglia, de Valahia, de Languedoc și de Măderat, grație următoarelor vinuri servite: Tormaresca Neprica 2014, Valahorum Fetească Neagră 2016, Valahorum Merlot 2016, Viile Metamorfosis Colțul Pietrei Syrah 2016, Château Paul Mas Vignes de Nicole Chardonnay/Viognier 2017, MaxiMarc Castel Sofia Suiram 2016 (cupaj de Merlot, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon).

Cu postgustul acestei minunate experiențe aniversare, îi spunem lui Ionu La mulți ani! încă o dată, mărturisind candid că suntem pregătiți să reluăm oricând călătoria...

Citit 431 ori Ultima modificare Marți, 05 Februarie 2019 13:51

Vorbe despre vin

O sticlă de vin conține mai multă filozofie în ea decât orice altă carte din lume.


Publicitate

Pivnicer

Fără să fim șefi de stat, mari maeștri de lojă ori mici somități pe scara socială, călătoria noastră din 2019 la Drăgășani, de Ziua Bunicii Maria Știrbey, a trecut fortuit prin Sibiu. Cu o lună înaintea evenimentului, nu mai erau de găsit locuri de cazare acceptabile în zona Drăgășaniului pe o rază de 50 de kilometri, așa că am avut bucuria să revedem Hermannstadt-ul și să-i savurăm bunătățile.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate