Joi 27 Iunie 2019

Cum am legat, la ziua Cramei Avincis, o strânsă prietenie cu Cuvée Grandiflora 2013

În ultimii opt ani, pentru entuziaștii degustători neautorizați din dormitorul bunicii, celebrarea R...

Secretele gourmet ale Vaticanului. Un festin divin, cu Salvo Lo Castro

Evenimentul gourmet al anului, în Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, s-a petrecut duminică, ...

Furmint și Cabernet Franc din Magyarország, în compania unui cavaler arădean al vinului

Un bun prieten a susținut recent o degustare de cinci stele în dormitorul lui Nagymama. Schmak Andrá...

  • Cum am legat, la ziua Cramei Avincis, o strânsă prietenie cu Cuvée Grandiflora 2013

  • Secretele gourmet ale Vaticanului. Un festin divin, cu Salvo Lo Castro

  • Furmint și Cabernet Franc din Magyarország, în compania unui cavaler arădean al vinului

Luni, 25 Martie 2019 16:59

Comorile Pivnițelor Birăuaș: Pinot Noir 2006, Burgund Mare 2011 și Cabernet Sauvignon 2003 și 2009

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Câte Pinot Noir-uri 2006 încă în viață, cu preț accesibil și ușor de găsit cunoașteți? De câte Cabernet Sauvignon-uri din 2003 ori din 2009 având aceleași calități aveți cunoștință? Dacă nu aveți idee nici de unele, nici de altele, Pivnițele Birăuaș vă oferă câteva răspunsuri interesante.

După opt ani, m-am reîntâlnit cu vinurile de Ghioroc (Gyorok) purtând marca Pivnițele Birăuaș în cadrul unei degustări de top petrecute în dormitorul bunicii. Noul proprietar, Mirian Mircov, un om cu studii în Austria și practică în domeniul viniviticol în Italia, a păstrat numele cramei și gestionează o comoară oenologică dacă ne referim la vinurile din deceniul trecut preluate o dată cu crama. În plus, el vinifică într-un stil propriu mai noile licori, cărora le pregătește și o etichetă ușor modificată.

Nu știu cum or fi perceput alții evenimentul, dar pentru mine, ca împătimit al vinului, degustarea de vineri seara a fost o adevărată încântare. Licori din anii 2003, 2006, 2009, 2011, 2012, 2015, 2017 și 2018 s-au perindat în fața, în nasurile și în papilele tuturor, oferind un spectacol oenologic cu care nu te întâlnești de multe ori într-un an. Am degustat în ordine: Burgund Mare 2011, Pinot Noir 2012, Pinot Noir 2006, Cabernet Sauvignon 2017 (probă de baric), Cabernet Sauvignon 2018 (probă de tanc), Cabernet Sauvignon 2015, Cabernet Sauvignon 2003, Cabernet Sauvignon 2009. Destul că pentru mine am comandat cu baxul fiecare dintre vinurile primilor șase ani enumerați.

Vinurile sunt obținute de pe cinci hectare de vie proprie situate pe vechile domenii Domány de pe care se obținea pe la sfârșitul veacului al XIX-lea așa-zisul „vin de stâncă”. După un secol și ceva, degustând noile vinuri de stâncă în dormitorul bunicii, găsesc că Burgundul este unul splendid. Și asta nu atât fiindcă aș fi descoperit în el cine știe ce arome de fructe negre și coapte, cât pentru corpolența și aciditatea sa, pentru plinătatea și deplinătatea cu care copleșește simțurile. Îl recomand cu entuziast tuturor iubitorilor de Blaufränkisch, Kékfrankos, Modra Frankinja, Frankovka, Franconia Nera, Blauer Lemberger, Burgund Mare...

Și dacă Pinot Noir-ul din 2012 încântă prin gust și postgust, prin aceeași aciditate deosebită, cel din 2006 oferă un buchet neașteptat de proaspăt, de viu, lăsând totuși în gust impresia că e bine să-l bei cât mai repede în anul curent și în cel ce vine, până nu apucă să moară.

Toate Cabernet-uri sunt atipice în privința culorii, ce aduce mai degrabă cu cea de Pinot Noir. În schimb, excelează în tipicitate, cel din 2015 oferind, pe lângă parfumul de fructe negre, de vișine supracoapte, și arome de verde, de ardei verde. 2003 e incredibil de proaspăt, te derutează, te face să te întrebi dacă nu cumva producătorul a încurcat niște etichete. 2009 e cel mai complex dintre toate, îl mai vrei, creează dependență, emană o forță vitală nealterată în ciuda celor zece ani ai săi. 2015 rămâne totuși crud, eu pariez pe marele său potențial de învechire. Toate au o bună aciditate și poți recunoaște în fiecare pahar gustul de terroir, care se păstrează în ciuda anilor diferiți. Proba de baric din 2017 anunță un vin mai blând, aproape catifelat, de urmărit în devenirea sa. Cât despre tânara probă de tanc din 2018 cu notele sale dulcege, obținută din struguri stafidiți de Cabernet, să spunem că trebuie să avem răbdare cu ea, să așteptăm să crească, să evolueze, înainte de a formula o părere.

La degustare ne-am bucurat de mulți oameni noi, de prezența unei întregi comunități maghiare, o componentă importantă a clubului din odăile bunicii, de compania unui nou prieten italian și, bineînțeles, de compania pisicuței din vecini, pe numele ei Mișa, ușor impropriu pentru o Norvegiană de pădure.

Citit 505 ori Ultima modificare Luni, 25 Martie 2019 20:25

Vorbe despre vin

I can certainly see that you know your wine. Most of the guests who stay here wouldn’t know the difference between Bordeaux and Claret.


Publicitate

Pivnicer

Fără să fim șefi de stat, mari maeștri de lojă ori mici somități pe scara socială, călătoria noastră din 2019 la Drăgășani, de Ziua Bunicii Maria Știrbey, a trecut fortuit prin Sibiu. Cu o lună înaintea evenimentului, nu mai erau de găsit locuri de cazare acceptabile în zona Drăgășaniului pe o rază de 50 de kilometri, așa că am avut bucuria să revedem Hermannstadt-ul și să-i savurăm bunătățile.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate