Joi 9 Iulie 2020

Seară cu Olaszrizling, Irsai Olivér și mai ales Juhfark sub bradul bunicii

După ce ultima oară, prin toamna anului 2019, ne-a invitat la o degustare de stele, prietenul Andrei...

Cineva iubește, acolo sus și în curtea bunicii, Mustoasa lui Emanuele Reolon

Prin decret al guvernului CDViN, clubul nostru a intrat în stare de oeno-urgență. Avem nevoie cu toț...

Un nou început oenofil cu Herbert, când felinarele solare se aprind...

După o prea îndelungată așteptare, dormitorul și curtea bunicii s-au umplut din nou de prieteni și d...

  • Seară cu Olaszrizling, Irsai Olivér și mai ales Juhfark sub bradul bunicii

  • Cineva iubește, acolo sus și în curtea bunicii, Mustoasa lui Emanuele Reolon

  • Un nou început oenofil cu Herbert, când felinarele solare se aprind...

Luni, 25 Martie 2019 16:59

Comorile Pivnițelor Birăuaș: Pinot Noir 2006, Burgund Mare 2011 și Cabernet Sauvignon 2003 și 2009

Scris de
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Câte Pinot Noir-uri 2006 încă în viață, cu preț accesibil și ușor de găsit cunoașteți? De câte Cabernet Sauvignon-uri din 2003 ori din 2009 având aceleași calități aveți cunoștință? Dacă nu aveți idee nici de unele, nici de altele, Pivnițele Birăuaș vă oferă câteva răspunsuri interesante.

După opt ani, m-am reîntâlnit cu vinurile de Ghioroc (Gyorok) purtând marca Pivnițele Birăuaș în cadrul unei degustări de top petrecute în dormitorul bunicii. Noul proprietar, Mirian Mircov, un om cu studii în Austria și practică în domeniul viniviticol în Italia, a păstrat numele cramei și gestionează o comoară oenologică dacă ne referim la vinurile din deceniul trecut preluate o dată cu crama. În plus, el vinifică într-un stil propriu mai noile licori, cărora le pregătește și o etichetă ușor modificată.

Nu știu cum or fi perceput alții evenimentul, dar pentru mine, ca împătimit al vinului, degustarea de vineri seara a fost o adevărată încântare. Licori din anii 2003, 2006, 2009, 2011, 2012, 2015, 2017 și 2018 s-au perindat în fața, în nasurile și în papilele tuturor, oferind un spectacol oenologic cu care nu te întâlnești de multe ori într-un an. Am degustat în ordine: Burgund Mare 2011, Pinot Noir 2012, Pinot Noir 2006, Cabernet Sauvignon 2017 (probă de baric), Cabernet Sauvignon 2018 (probă de tanc), Cabernet Sauvignon 2015, Cabernet Sauvignon 2003, Cabernet Sauvignon 2009. Destul că pentru mine am comandat cu baxul fiecare dintre vinurile primilor șase ani enumerați.

Vinurile sunt obținute de pe cinci hectare de vie proprie situate pe vechile domenii Domány de pe care se obținea pe la sfârșitul veacului al XIX-lea așa-zisul „vin de stâncă”. După un secol și ceva, degustând noile vinuri de stâncă în dormitorul bunicii, găsesc că Burgundul este unul splendid. Și asta nu atât fiindcă aș fi descoperit în el cine știe ce arome de fructe negre și coapte, cât pentru corpolența și aciditatea sa, pentru plinătatea și deplinătatea cu care copleșește simțurile. Îl recomand cu entuziast tuturor iubitorilor de Blaufränkisch, Kékfrankos, Modra Frankinja, Frankovka, Franconia Nera, Blauer Lemberger, Burgund Mare...

Și dacă Pinot Noir-ul din 2012 încântă prin gust și postgust, prin aceeași aciditate deosebită, cel din 2006 oferă un buchet neașteptat de proaspăt, de viu, lăsând totuși în gust impresia că e bine să-l bei cât mai repede în anul curent și în cel ce vine, până nu apucă să moară.

Toate Cabernet-uri sunt atipice în privința culorii, ce aduce mai degrabă cu cea de Pinot Noir. În schimb, excelează în tipicitate, cel din 2015 oferind, pe lângă parfumul de fructe negre, de vișine supracoapte, și arome de verde, de ardei verde. 2003 e incredibil de proaspăt, te derutează, te face să te întrebi dacă nu cumva producătorul a încurcat niște etichete. 2009 e cel mai complex dintre toate, îl mai vrei, creează dependență, emană o forță vitală nealterată în ciuda celor zece ani ai săi. 2015 rămâne totuși crud, eu pariez pe marele său potențial de învechire. Toate au o bună aciditate și poți recunoaște în fiecare pahar gustul de terroir, care se păstrează în ciuda anilor diferiți. Proba de baric din 2017 anunță un vin mai blând, aproape catifelat, de urmărit în devenirea sa. Cât despre tânara probă de tanc din 2018 cu notele sale dulcege, obținută din struguri stafidiți de Cabernet, să spunem că trebuie să avem răbdare cu ea, să așteptăm să crească, să evolueze, înainte de a formula o părere.

La degustare ne-am bucurat de mulți oameni noi, de prezența unei întregi comunități maghiare, o componentă importantă a clubului din odăile bunicii, de compania unui nou prieten italian și, bineînțeles, de compania pisicuței din vecini, pe numele ei Mișa, ușor impropriu pentru o Norvegiană de pădure.

Citit 1357 ori Ultima modificare Luni, 25 Martie 2019 20:25
Publicitate

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Caută

Publicitate