Luni 19 August 2019

Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

După evenimentul de anul trecut, a doua ediție a minifestivalului de rosé și clătite organizat de CD...

Supertoscane, superpaste, supertrufe în dormitorul bunicii!

După Tignanello și Vignaferrovia Pian delle Vigne, al treilea vin supertoscan își  dezvăluie splendo...

A sweet vacation in Austria

On the hottest days of July 2019 in Europe, we, The Club of Uncertified Wine Tasters, went on a vaca...

  • Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

  • Supertoscane, superpaste, supertrufe în dormitorul bunicii!

  • A sweet vacation in Austria

Marți, 04 Iunie 2019 15:54

Furmint și Cabernet Franc din Magyarország, în compania unui cavaler arădean al vinului

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un bun prieten a susținut recent o degustare de cinci stele în dormitorul lui Nagymama. Schmak András, Andrei Schmak pentru amicii români, iubitor de vin, connaisseur și cavaler al vinului, ne-a delectat cu opt licori din Magyarorság, mai exact cu două Furmint-uri și șase Cabernet Franc-uri absolut încântătoare.

Pe Andrei îl știu de vreo șapte-opt ani. De-a lungul timpului am petrecut multe clipe plăcute împreună, pe la borfesztivál-urile din țara vecină, în cadrul evenimentelor din dormitorul bunicii ori pe la degustările de la Tulipán, acolo unde s-a îngrijit de existența clubului de vin maghiar din Arad. În plus, nu am ratat nici o partidă de pescuit alături de el și de multe vinuri inspiratoare, pe la noi ori prin țara vecină. Destul că, dacă vreau să beau un vin unguresc de calitate, am încredere totală în alegerile lui Andrei.

Într-o zi de joi, dată aleasă atât cât să se odihnească și Zoli , destoinic membru de club, înaintea maratonului ciclist de weekend de pe ruta Békéscsaba-Arad și îndărăt, al cărui concurent este de ani buni, cavalerul Andrei Schmak ne-a oferit nu mai puțin de opt vinuri, din regiunile Somló, Tokaj și Villányi. Ba chiar nouă, dacă e să punem la socoteală și vinul de socializare. Astfel, am putut savura: Disznókő Dry Furmint 2017, Csordás Fodor Nagy-Somlói Juhfark 2017, Bodri Franci Cabernet Franc 2017, Tar Pince Cabernet Franc 2016, Vylyan Villányi Franc 2015, Ipacs Szabó Nászút Helyett Villányi Franc 2015, Jackfall Cabernet Franc 2015, Lelovits Tamás Cabernet Franc 2015. Vinul de început, servit celor dintâi prieteni sosiți în odăile lui Nagymama, a fost un Barcza Bálint Juhfark 2016.

Un anturaj entuziast, româno-italo-maghiar, a putut alege din fiecare dintre vinurile enumerate, și asta a și făcut, cu subiectivă și firească părtinire. Pentru mine, vinurile serii au fost Furmint-ul de la Disznókő, atât de plin, de corpolent și de acid, cu postgust prelung și generos, Cabernet Franc-ul de la Bodri, cu un incredibil raport preț-calitate, Franc-ul de Vylyan și cel de la Lelovits, blânde și atât de tipice, și, fără îndoială, Jackfall-ul, un vin catifelat, senzual, ascunzând parcă o poveste de dragoste fără sfârșit. Țin minte că, prin 2010, la Borfesztivál-ul budapestan de septembrie, în Budai Vár, am devorat nenumărate pahare de Jackfall, toate de Cabernet Franc din 2007. An mare, vin seducător, oraș măreț, toate iubiri la prima ori la a n-a vedere.

 

 

Citit 175 ori Ultima modificare Marți, 04 Iunie 2019 16:09
Mai multe din această categorie: « O degustare și un vernisaj cu înger păzitor

Vorbe despre vin

I can certainly see that you know your wine. Most of the guests who stay here wouldn’t know the difference between Bordeaux and Claret.


Publicitate

Pivnicer

Dacă n-ai când și cum și unde să te duci într-un concediu clasic, de două săptămâni, în august, dat cu mărinimie de corporație sau de stat, de patron ori de șef, dacă știi și alte trasee decât cele care duc la Marea Neagră ori pe Valea Prahovei, locuri altminteri binecuvântate cu o nesecată, misterioasă, piramidală energie dacică, poate că nu e lipsit de inspirație să o iei către vest.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate