Miercuri 22 Ianuarie 2020

O seară scânteietoare în compania creatorului Davino

Nu știu cum se face că, în cei zece ani de existență a Asociației Vestik și în cei opt ani de când f...

Degustare de șapte vinuri latine, de lume veche ori nouă, oficiată de Herbert

Penultima degustare a anului 2019 a fost oficiată, în templul oenologic al bunicii, de Herr Herbert ...

O verticală cu Elias Macovela: Moscatel de Setúbal, de la José Maria da Fonseca

În cei aproape opt ani de existență a clubului nostru de degustători neautorizați, nu ni s-a ivit oc...

  • O seară scânteietoare în compania creatorului Davino

  • Degustare de șapte vinuri latine, de lume veche ori nouă, oficiată de Herbert

  • O verticală cu Elias Macovela: Moscatel de Setúbal, de la José Maria da Fonseca

Marți, 04 Iunie 2019 15:54

Furmint și Cabernet Franc din Magyarország, în compania unui cavaler arădean al vinului

Scris de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Un bun prieten a susținut recent o degustare de cinci stele în dormitorul lui Nagymama. Schmak András, Andrei Schmak pentru amicii români, iubitor de vin, connaisseur și cavaler al vinului, ne-a delectat cu opt licori din Magyarország, mai exact cu două Furmint-uri și șase Cabernet Franc-uri absolut încântătoare.

Pe Andrei îl știu de vreo șapte-opt ani. De-a lungul timpului am petrecut multe clipe plăcute împreună, pe la borfesztivál-urile din țara vecină, în cadrul evenimentelor din dormitorul bunicii ori pe la degustările de la Tulipán, acolo unde s-a îngrijit de existența clubului de vin maghiar din Arad. În plus, nu am ratat nici o partidă de pescuit alături de el și de multe vinuri inspiratoare, pe la noi ori prin țara vecină. Destul că, dacă vreau să beau un vin unguresc de calitate, am încredere totală în alegerile lui Andrei.

Într-o zi de joi, dată aleasă atât cât să se odihnească și Zoli , destoinic membru de club, înaintea maratonului ciclist de weekend de pe ruta Békéscsaba-Arad și îndărăt, al cărui concurent este de ani buni, cavalerul Andrei Schmak ne-a oferit nu mai puțin de opt vinuri, din regiunile Somló, Tokaj și Villányi. Ba chiar nouă, dacă e să punem la socoteală și vinul de socializare. Astfel, am putut savura: Disznókő Dry Furmint 2017, Csordás Fodor Nagy-Somlói Juhfark 2017, Bodri Franci Cabernet Franc 2017, Tar Pince Cabernet Franc 2016, Vylyan Villányi Franc 2015, Ipacs Szabó Nászút Helyett Villányi Franc 2015, Jackfall Cabernet Franc 2015, Lelovits Tamás Cabernet Franc 2015. Vinul de început, servit celor dintâi prieteni sosiți în odăile lui Nagymama, a fost un Barcza Bálint Juhfark 2016.

Un anturaj entuziast, româno-italo-maghiar, a putut alege din fiecare dintre vinurile enumerate, și asta a și făcut, cu subiectivă și firească părtinire. Pentru mine, vinurile serii au fost Furmint-ul de la Disznókő, atât de plin, de corpolent și de acid, cu postgust prelung și generos, Cabernet Franc-ul de la Bodri, cu un incredibil raport preț-calitate, Franc-ul de Vylyan și cel de la Lelovits, blânde și atât de tipice, și, fără îndoială, Jackfall-ul, un vin catifelat, senzual, ascunzând parcă o poveste de dragoste fără sfârșit. Țin minte că, prin 2010, la Borfesztivál-ul budapestan de septembrie, în Budai Vár, am devorat nenumărate pahare de Jackfall, toate de Cabernet Franc din 2007. An mare, vin seducător, oraș măreț, toate iubiri la prima ori la a n-a vedere.

 

 

Citit 303 ori Ultima modificare Luni, 06 Ianuarie 2020 17:26

Vorbe despre vin

Un dezavantaj al vinului este că face omul să încurce cuvintele cu gândurile


Publicitate

Pivnicer

Poate părea neobișnuit să scrii un reportaj la un an și mai bine de la întâmplare. Cum nu a mai fost timp atunci, în primăvara lui 2018, pe când colindam Novi Sadul ca pe un alt acasă, am zis să înșir cuvintele acum, în anul tuenti-tuenti, cum se spune la noi la Bruxelles, vorbă de prim-ministru corigent la toate.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate