Joi 9 Iulie 2020

Seară cu Olaszrizling, Irsai Olivér și mai ales Juhfark sub bradul bunicii

După ce ultima oară, prin toamna anului 2019, ne-a invitat la o degustare de stele, prietenul Andrei...

Cineva iubește, acolo sus și în curtea bunicii, Mustoasa lui Emanuele Reolon

Prin decret al guvernului CDViN, clubul nostru a intrat în stare de oeno-urgență. Avem nevoie cu toț...

Un nou început oenofil cu Herbert, când felinarele solare se aprind...

După o prea îndelungată așteptare, dormitorul și curtea bunicii s-au umplut din nou de prieteni și d...

  • Seară cu Olaszrizling, Irsai Olivér și mai ales Juhfark sub bradul bunicii

  • Cineva iubește, acolo sus și în curtea bunicii, Mustoasa lui Emanuele Reolon

  • Un nou început oenofil cu Herbert, când felinarele solare se aprind...

Marți, 04 Iunie 2019 15:54

Furmint și Cabernet Franc din Magyarország, în compania unui cavaler arădean al vinului

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Un bun prieten a susținut recent o degustare de cinci stele în dormitorul lui Nagymama. Schmak András, Andrei Schmak pentru amicii români, iubitor de vin, connaisseur și cavaler al vinului, ne-a delectat cu opt licori din Magyarország, mai exact cu două Furmint-uri și șase Cabernet Franc-uri absolut încântătoare.

Pe Andrei îl știu de vreo șapte-opt ani. De-a lungul timpului am petrecut multe clipe plăcute împreună, pe la borfesztivál-urile din țara vecină, în cadrul evenimentelor din dormitorul bunicii ori pe la degustările de la Tulipán, acolo unde s-a îngrijit de existența clubului de vin maghiar din Arad. În plus, nu am ratat nici o partidă de pescuit alături de el și de multe vinuri inspiratoare, pe la noi ori prin țara vecină. Destul că, dacă vreau să beau un vin unguresc de calitate, am încredere totală în alegerile lui Andrei.

Într-o zi de joi, dată aleasă atât cât să se odihnească și Zoli , destoinic membru de club, înaintea maratonului ciclist de weekend de pe ruta Békéscsaba-Arad și îndărăt, al cărui concurent este de ani buni, cavalerul Andrei Schmak ne-a oferit nu mai puțin de opt vinuri, din regiunile Somló, Tokaj și Villányi. Ba chiar nouă, dacă e să punem la socoteală și vinul de socializare. Astfel, am putut savura: Disznókő Dry Furmint 2017, Csordás Fodor Nagy-Somlói Juhfark 2017, Bodri Franci Cabernet Franc 2017, Tar Pince Cabernet Franc 2016, Vylyan Villányi Franc 2015, Ipacs Szabó Nászút Helyett Villányi Franc 2015, Jackfall Cabernet Franc 2015, Lelovits Tamás Cabernet Franc 2015. Vinul de început, servit celor dintâi prieteni sosiți în odăile lui Nagymama, a fost un Barcza Bálint Juhfark 2016.

Un anturaj entuziast, româno-italo-maghiar, a putut alege din fiecare dintre vinurile enumerate, și asta a și făcut, cu subiectivă și firească părtinire. Pentru mine, vinurile serii au fost Furmint-ul de la Disznókő, atât de plin, de corpolent și de acid, cu postgust prelung și generos, Cabernet Franc-ul de la Bodri, cu un incredibil raport preț-calitate, Franc-ul de Vylyan și cel de la Lelovits, blânde și atât de tipice, și, fără îndoială, Jackfall-ul, un vin catifelat, senzual, ascunzând parcă o poveste de dragoste fără sfârșit. Țin minte că, prin 2010, la Borfesztivál-ul budapestan de septembrie, în Budai Vár, am devorat nenumărate pahare de Jackfall, toate de Cabernet Franc din 2007. An mare, vin seducător, oraș măreț, toate iubiri la prima ori la a n-a vedere.

 

 

Citit 425 ori Ultima modificare Luni, 06 Ianuarie 2020 17:26
Publicitate

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Caută

Publicitate