Vineri 23 Aprilie 2021

250 de ani de la apariția primului ziar tipărit pe actualul teritoriu al României

  Până și o persoană stabilită recent în capitala Banatului ar ști să enumere, pe repede-înapoi, câ...

MaxiMarc, o degustare în familie

În pandemie, în scenariul roșu, sub spectrul unei viitoare carantine generale, ce altceva putem să f...

Ultima seară de dragoste a fost bordeleză în Vestik Club

Cu degustarea Tepaso având ca tematică vinurile bordeleze am încheiat stagiunea de iarnă în Vestik C...

  • 250 de ani de la apariția primului ziar tipărit pe actualul teritoriu al României

  • MaxiMarc, o degustare în familie

  • Ultima seară de dragoste a fost bordeleză în Vestik Club

Miercuri, 15 Iulie 2020 15:28

Șapte vinuri, cinci crame, un singur Herbert, la Apogeum!

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Alungăm tristețile pandemiei cu ajutorul unui bun prieten de la Cluuuj și al vinurilor sale din Lumea Veche, din Lumea Nouă. La sediul bunicii, Herbert ne-a invitat din nou la o călătorie oenologică pe două continente, prin cinci mari țări vitivinicole ale lumii.

Abia a trecut luna iunie, la începutul căreia am reluat degustările clubului cu un eveniment marca Herbert Szasz, că amicul nostru clujean se și reîntoarce în curtea bunicii cu alte șapte licori, de la cinci crame diferite, din Europa și America de Sud. Am putut degusta trei vinuri ale Cramei Valahorum din Dealu Mare și alte patru vinuri de la producători din Argentina, Chile, Franța și Portugalia.

Cățelușa noastră Pinot, un teckel sârmos unic în lume, a putut remarca fără urmă de îndoială, cu ochii săi și cu nasul său de copoi rasat, cât de strict se respectă distanțarea fizică în curtea CDViN, că de distanțare socială nu poate fi vorba, câtă vreme membrii clubului sunt mai ales prietenii noștri. Herbert ne-a servit pe rând cu următoarele produse apetisante: Valahorum Summer Wine Alb 2019 (Fetească Albă&Chardonnay), Valahorum Summer Wine Rosé 2019 (Fetească Neagră&Busuioacă de Bohotin), Prieuré Saint Jaume Shiraz 2017 (Syrah, Mourvèdre, Grenache) - Franța, Casa Silva Gran Terroir de la Costa Syrah 2016 - Chile, Valahorum Apogeum Fetească Neagră 2016, Mauricio Lorca Gran Lorca Poético Malbec 2012 - Argentina, Montaria Grande Escolha do Ano! Petite Syrah 2017 – Portugalia.

Le-am băut de sete pe primele două, îs numa faine de servit așa reci, de la frapieră, undeva pe terasa lui Nagymama sau pe orice terasă a lumii. Cupajul franțuzesc din Corbières ne-a introdus în lumea plăcerilor roșii, cu Syrah-ul Casei Silva ne-am apropiat de apogeul serii, care pentru mine a fost – prilej de mândrie națională – Feteasca Neagră Apogeum din 2016. Căutați acest vin, faceți-vă rezerve, aici vine vorba de una dintre cele mai frumoase Fetești Negre cu care m-am întâlnit vreodată! Gran Lorca Poetico nu numai că nu a dezamăgit ori nu va dezamăgi pe nimeni, ci și este un Malbec de topul-topurilor. Dacă aveți de făcut cadou vreun vin unui connaisseur, acesta ar fi o alegere potrivită. După cum ar fi și ultimul vin al serii, cel al cramei portugheze Montaria, dintr-un soi cu care noi ne-am întâlnit în premieră – Petite Syrah.

Întâlnirile cu Herbert sunt întotdeauna asemenea unor minifestivaluri oenologice. Ultima seară de sâmbătă petrecută în jurul prietenului nostru și al poveștilor sale pline de picanterie ne-a readus atmosfera marilor festivaluri de altădată, de pe la Cluj și Budapesta, de prin Merano și Viena. Și ne-a întors în timp, în dormitorul bunicii, de-a lungul tuturor evenimentelor magnifice care ne-au făcut fericiți în ultimii șapte-opt ani, când amărăciunea încă nu se inventase.

Citit 763 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Iulie 2020 15:39
Publicitate

Pivnicer

De curând, Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați din Arad a devenit și Clubul Degustătorilor de Vin Vaccinați. După ce ani de zile și-au injectat indirect în vene Negru de Drăgășani, Pinot Noir, Petit Verdot, Crâmpoșie, Mustoasă ori Bonarda, membrii fondatori și-au făcut sau sunt pe cale să-și facă și primul vaccin împotriva noului virus.

Caută

Publicitate