Marți 19 Martie 2024

Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

De curând am bifat a treia degustare cu vinuri de colecție, după un ritm nemaiîntâlnit în anii din u...

O aniversare perfectă: 12 ani de club sărbătoriți cu vinurile Cramei DeMatei și cu multe fete frumoase

Echipa Ciprian Gherheș&Vasile Ghimpu „recidivează” în Vestik Club cu o degustare de zile mari. L...

O savurare a vremurilor bune cu ajutorul vinurilor din pivnița bunicii

Din când în când, membrii clubului sunt răsfățați cu vinuri de colecție, pe sticlele cărora se așter...

  • Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

  • O aniversare perfectă: 12 ani de club sărbătoriți cu vinurile Cramei DeMatei și cu multe fete frumoa...

  • O savurare a vremurilor bune cu ajutorul vinurilor din pivnița bunicii

Luni, 12 Octombrie 2020 12:32

Gitana Winery aduce bucurii senzoriale aparte în dormitorul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Brandul basarabean Gitana ne dezvăluie în fiecare pahar bucurii senzoriale aparte. O fi de vină terroir-ul, o fi de vină seriozitatea stăpânilor locului, o fi la mijloc know-how-ul de sorginte italiană, ori poate toate la un loc? Cert este că fiecare Autograf dăruit, fiecare Micuță Sophie și fiecare Mănăstire, ca să nu mai vorbim de fioroșii Lupi, oferă călătorului oenofil prin lumea Gitana o experiență unică de fiecare dată, demnă de povestit, și totuși dincolo de cuvinte.

Spre dezamăgirea noastră de voiajori împătimiți, Republica Moldova nu s-a numărat până acum printre țările vizitate de membrii fondatori ai CDViN. Am fost prea ocupați în ultimii ani și atrași irezistibil totodată de Toscana, de Eger, de Wachau, de viile Südtirolului, ba chiar și de cele bulgărești, sârbești, macedonene, ca să nu mai vorbim de plantațiile extreme ale Nordului, pentru a mai da și prin părțile României Mari devenite, în mod forțat, țări ori provincii ale altor țări. Totuși am apucat să degustăm mai multe branduri basarabene, cum este Gitana, pe la festivaluri de București, Cluj, Arad și Timișoara ori de la malul mării.

Și dacă noi nu am apucat să mergem la Vinăria Țiganca din satul Plopi, raionul Cantemir, MD, iată că Gitana Winery, o cramă din Republica Moldova, vine în dormitorul bunicii cu tot ce are mai bun. După Château Vartely și Cricova, aceasta este cea de-a treia cramă basarabeană prezentă în clubul nostru. Chiar dacă ne-am cunoscut pe la festivaluri, a fost nevoie de ani de zile să ne revedem aici, la Arad, printre autografele și vinurile clubului., Între timp au trecut multe evenimente, degustări, sărbători, ba a ajuns să ne bântuie chiar și o pandemie.

Pentru a alunga această năpastă din urmă, am fost tentați cu o degustare comparativă între game și ani marca Gitana, în prezența Lilliei Dulgher, una dintre fiicele proprietarilor cramei, care a făcut un turneu promoțional prin vestul României, însoțită de Mihai Diaconu, director național de vânzări la Tepaso, și Augustin Filip, manager zonal la aceeași firmă de distribuție. Într-o seară de început de octombrie, în cincisprezece plus câțiva prieteni, am putut degusta următoarele vinuri: Autograf  Fetească Regală 2018, Mănăstirea 2018 și 2016 (Riesling de Rin), Saperavi 2017 și 2015, La Petite Sophie 2018 (Chardonnay, Fetească Regală, Riesling), Lupi 2016 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Saperavi).

Îmi plac numele gamelor de la Gitana, sunt simple, sunt legate de familie ori de obiectele și sălbăticiunile din jur. Dar și mai mult îmi plac vinurile, conceptul artizanal al cramei care se concretizează în licori de calitate. Albele, ca parfumata și acida Fetească Regală din Autograf, au arome dense, simți pielița, simți mireasma învelișului. Rieslingul de Rin, soi nemțesc regăsit în gama Mănăstirea, e foarte tipic, cu aciditate ridicată, 2016-le ne-a cucerit pe toți ca un superlativ din cealaltă Moldovă. Cât despre roșii, Saperavi-urile au devenit best-seller-rile  clubului, 2017-le făcând cele mai multe „victime”. Un vin simplu și complex în același timp, maturat în amfore de argilă, obținut cu cunoaștere și experiență modernă după metode ancestrale, metode mult mai vechi decât însuși Valul lui Traian, construcție romană care dă azi denumirea regiunii viticole din care face parte Gitana. Cu La Petite Sophie trecem în categoria vinurilor gourmet, demne de savurat mai ales pentru ele însele. Pentru mulți dintre noi, Lupi 2016 a fost vinul serii, sublimând într-un singur pahar întreaga personalitate a unui terroir bântuit de lupi, de trecut, de prezent și de fiorul unui viitor pe care cu toții îl dorim mai bun.

Citit 1445 ori Ultima modificare Luni, 12 Octombrie 2020 14:32
Publicitate

Pivnicer

CAPITOLUL CINCI, petrecut într-un lăcaș maxim păzit de o armată minimă, contemplând degete care nu se ating, sfinți care au purtat pantaloni vreme de 450 de ani și un obelisc călător greu de 300 de tone

Caută

Publicitate