Luni 15 August 2022

Rosé și clătite pentru prietenii apropiați, pentru prietenii regăsiți

Minifestivalul de rosé și clătite din acest an s-a bucurat de o audiență record, curtea bunicii  dev...

O altă degustare DFR, ca o încântare cu repetiție

Ar fi o aroganță să deguști 9 (nouă) vinuri DFR într-o singură seară de iunie, în târgul nostru lini...

Champagne&Chablis cu Herbert Szasz, maître négociant

Aș putea să-i numesc norocoși pe puținii participanți la ultimul eveniment marca Herbert Szasz, bun ...

  • Rosé și clătite pentru prietenii apropiați, pentru prietenii regăsiți

  • O altă degustare DFR, ca o încântare cu repetiție

  • Champagne&Chablis cu Herbert Szasz, maître négociant

Luni, 13 Septembrie 2021 11:16

Degustare-pilot cu vinurile Domeniilor Franco-Române

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Clătite cu carne și ciuperci, pateuri cu brânză și cu carne, cheesecake cu sos de fructe de pădure. Și unsprezece etichete de la Domeniile Franco-Române. Acestea sunt ingredientele ultimului festin din curtea bunicii, petrecut în cerc restrâns, cu cei mai entuziaști membri ai clubului.

Am vizitat Domeniile Franco-Române în urmă cu unsprezece ani, în compania prietenilor de altădată, în cadrul unei minunate călătorii în Dealu Mare care a mai inclus Crama Basilescu de la Urlați, Crama SERVE de la Ceptura și actuala Cramă Kelaru din Valea Călugărească.

Pe atunci am putut savura, la crama din Săhăteni, nu mai puțin de opt vinuri într-o megacisternă transformată în magazin și sală de degustare. L-am avut drept amfitrion pe Daniel Dorneanu, unul dintre cei mai buni oenologi din țară, care se îngrijește acum de micul domeniu viticol Mierla Albă. Și m-am îndrăgostit de vinurile casei, cumpărând cu baxul mai multe Chardonnay-uri și Fetești Negre bio din gama Crai Nou, dar și un Merlot de excepție.

După mai bine de un deceniu și o pandemie, grație prietenului Bogdan Dudău, care promovează acum Domeniile Franco-Române, vinurile cramei de la Săhăteni se fac cunoscute membrilor clubului chiar în curtea bunicii. Cei care s-au încumetat să onoreze invitația au fost răsfățați cu creațiile Adinei, clătite cu carne și ciuperci, pateuri cu brânză și cu carne, cheesecake cu sos de fructe de pădure. Și cu următoarele vinuri: DFR Fetească Albă 2020, DFR Fetească Regală 2019, Vigneron Chardonnay 2016 (ecologic), DFR Rosé 2020 (Merlot), Vigneron Pinot Noir 2018 (ecologic), Vigneron Pinot Noir 2017 (ecologic), DFR Fetească Neagră 2020 (bio), Vigneron Fetească Neagră 2017 (ecologic), Vigneron Fetească Neagră 2014 (ecologic), DFR Merlot 2019, DFR Tămâioasă Românească 2019 (dulce).

Aș spune că toate cele unsprezece vinuri, care au prețuri foarte prietenoase, au fost la fel de apetisante ca și mâncărurile, că nici o licoare nu m-a dezamăgit, ba unele m-au și entuziasmat. Voi aprecia vinurile albe, care nu au aciditate ridicată dar sunt foarte plăcute în toate ale lor. Nici rosé-ul nu e de lepădat, iar Pinot Noir-urile, deși nu păreau cele mai tipice pe care le-am băut vreodată, nu au stat prea mult în pahar. Mi-au plăcut toate Feteștile Negre și cu atât mai mult cea mai tânără dintre ele, iar Merlot-ul a fost preferatul multora. Cu dulcea Tămâioasă am încheiat seara, festinul și această degustare-pilot, așteptându-i de acum pe promotori și vinificatori la un viitor eveniment în dormitorul bunicii.  

Citit 718 ori Ultima modificare Luni, 13 Septembrie 2021 11:26
Publicitate

Pivnicer

După aproape trei ani de lungă și pandemică așteptare, plus 70 de zile de război nedorit, Salonul RoVinHud ne-a încântat cu surprize de tot felul, cele muzicale fiind de neuitat, dovadă că unul dintre logourile CDViN, The Wine Sounds Good, e mai valabil ca niciodată.

Caută

Publicitate