Duminică 20 Septembrie 2020

Seară valahă, puglieză și supertoscană în fieful CDViN

După o lungă și pandemică absență, Viile Metamorfosis se întorc în dormitorul bunicii în cadrul unui...

O degustare de orhidee, un freamăt nou în curtea bunicii

Chiar dacă vinurile Domeniului Catleya ne sunt cunoscute de la o vreme, fie de pe la festivaluri, fi...

Printre mâhnirile prezentului, la vie poate fi en rosé, de caramel și ciocolată

Sâmbăta trecută a fost una de rosé și clătite. A treia ediție a minifestivalului nostru gourmet s-a ...

  • Seară valahă, puglieză și supertoscană în fieful CDViN

  • O degustare de orhidee, un freamăt nou în curtea bunicii

  • Printre mâhnirile prezentului, la vie poate fi en rosé, de caramel și ciocolată

Luni, 21 Ianuarie 2013 16:14

Brainstorming cu vestici cunoscuţi şi vinuri anonime

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În ultimul weekend, cei cinci vestici care au fondat asociaţia şi unicul club din lume al unor degustători neautorizaţi s-au întâlnit pentru a nostalgiza după anul care a trecut şi pentru a pune la cale acţiunile anului în curs.

Acuma nu trebuie să vă închipuiţi că întâlnirea ar fi semănat cu teambuilding-urile plictisitoare pe care le organizează mai-marii vreunei multinaţionale pentru a mai bifa un punct pe ordinea de zi. Şi nici să nu credeţi că ne-am prezentat la patru ace, ţepeni şi cu morcovul introdus în vreun orificiu, cu mutrele alea de famelici cu cămaşă albastră, cravată roşie cu picăţele, costum bleumarin şi pantofi cu şpiţuri rupţi în talpă, adică de agenţi de asigurări care vor să convingă neapărat pe cineva să-şi deschidă punga.

Nu, nici vorbă. Am organizat totul în stilul nostru, a fost o AGA oenologică şi gastronomică, în sensul că Silviu s-a înfiinţat înainte prânz ducând cu sine ingredientele celei mai reuşite ciorbe de vită din lume şi celei mai apetisante specialităţi de limbă cu sos de chili. Şi-n vreme ce fiertura bolborosea în cuctă, au ajuns şi timişorenii Dan şi Mihai, pe care i-am scoborât în pivniţă pentru a le oferi o degustare de grappa şi distilat de vin, dar şi de vin din producţia proprie. Prima grappa servită a fost una de Merlot şi Pinot Noir, pusă în butoi de stejar la 3 octombrie 2012, având puţin sub 40 de grade. A doua, una de Mustoasă de Măderat, încă nebaricată. Distilatul de vin, turnat în mai multe tranşe în butoi de dud pe parcursul lunilor noiembrie, decembrie şi ianuarie, este mai tare şi a făcut să strălucească în mod aparte ochii vesticilor. Şi nici măcar nu terminasem, ci abia am început. M-am amuzat la gândul, la amintirea că Oliver Bauer, distinsul oenolog de la Prince Ştirbey, s-a indignat când a aflat chiar de la mine că Pivnicerul s-a apucat să facă vin. Mi-era destul de greu să-i explic atunci că o fac din două motive. O dată, fiindcă vreau să înţeleg procesul prin care se obţine vinul, care ar fi, după cum se exprimă cei mai lipsiţi de imaginaţie dintre noi, o băutură alcoolică provenită din struguri. Apoi, fiindcă există multe locuri în ţara asta, între care şi Ferendia, în care oamenii nu funcţionează fără numita băutură şi fără de altele, care sunt un fel de combustibil pentru trup şi suflet. Aşa că maestrul care elaborează minunatele vinuri de la Ştirbey va trebui să mă ierte pentru asta, fiindcă eu sunt conştient că vinurile mele rustice nu au cum să concureze vreodată cu creaţiile sale ori cu cele ale profesioniştilor din domeniu. Chiar şi aşa însă, cuvée-ul de Merlot şi Pinot Noir făcut de mine la începutul lunii octombrie 2012 a avut succes la grupul restrâns al vesticilor, în ciuda gustului său de primeur care nu mai izbuteşte să se matureze odată.

După degustarea din underground, am suit în sufragerie şi am pus ţara la cale, în compania a patru vinuri de top, două albe şi două roşii, elaborate de companii cunoscute. Bunătăţile gătite de Silviu şi Pivniceră, care au stârnit în grup un brainstorming foarte profesional, ne-au făcut să trăim împreună o după-amiază şi o seară perfecte.
Nu există nici o dovadă foto, în afara uneia în care Silviu zâmbeşte languros, că faptele de mai sus s-au petrecut aievea, şi nu există nici un album de grup cu cei cinci vestici în jurul mesei. Pentru reconstituire, am surprins butoaiele şi robinetele de lemn, umbra şi penumbra obiectelor despre care s-a făcut referire aici, ba chiar şi viitoarea siglă a firmei, alături de umbra unei sticle de vin rămase anonime. Identitatea ei o vom deconspira numai cu sprijinul producătorului, recomandând-o totodată ca vin de consum curent în sânul membrilor clubului, dar şi al pasionaţilor de pretutindeni.

 

Citit 2149 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2019 20:36
Publicitate

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Caută

Publicitate