Sâmbătă 26 Mai 2018

Șase vinuri și câte un veac de singurătate în fiecare pahar

Pentru iubitorul de vin, o degustare cu licori din vii centenare reprezintă un superlativ, un maxim,...

O seară premium, cu vinuri românești și artă marca ORAVITZAN

Ca membri fondatori ai Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați, am fost convinși dintotdeauna că...

Masterclass cu Manu în dormitorul bunicii

Un eveniment sold-out cu oenologul Emanuele Reolon, Manu pentru prieteni. Noile vinuri ale noii cram...

  • Șase vinuri și câte un veac de singurătate în fiecare pahar

  • O seară premium, cu vinuri românești și artă marca ORAVITZAN

  • Masterclass cu Manu în dormitorul bunicii

Luni, 18 Februarie 2013 14:06

În voiaj Măiastru prin Europa, într-o seară oarecare de duminică

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Alex şi Sorina, două fiinţe dragi din viaţa mea, şed în Timişoara, într-o casă cu şolocaturi şi aspect toscan. Cei doi membri ai CDViN ne invită uneori la un festin în familie. La o fereastră vezi nişte orhidee, două mâţe contrastante se joacă pe covor, Alex găteşte paste şi supă cremă de ciuperci, iar noi ne jucăm cu vinurile şi le asortăm la mâncăruri.

Principiul e următorul: nu asocia un vin mare unei specialităţi rafinate, dacă vrei să o pui în valoare. Oferă-i un vin prietenos, nepretenţios, un bun companion care se aşază îndată la masă şi te însoţeşte în mod plăcut în aventura gastronomică.
Zis şi făcut. Un Cabernet Sauvignon Măiastru 2010 de la Crama Oprişor, câştigat de Sorina la o tombolă CDViN, s-a dovedit alegerea perfectă, potrivindu-se cu ambele mâncăruri. Are caracter de soi, însă e un vin soft, căruia condimentele din mâncăruri i se asociază minunat. L-am sorbit încet, în living, povestind mari călătorii de altădată. Şi într-un fel am călătorit şi noi în trecut, servind supa cremă din cinci soiuri de ciuperci, în mascarpone, bine condimentată cu cimbru şi cu arome de lămâie.
Am trecut Dardanelele şi am fost din nou la Troia, la Efes, la Pergam, la Smyrna şi Pamukkale, la templul din Halicarnas, la Didyma şi oracolul lui Apolo, ne-am îmbăiat în Marea Egee şi Marea Mediterană iar apoi am revenit acasă prin Istanbul şi Bosfor. În Bulgaria am oprit la Bessa Valley Winery şi în capitala unuia dintre mititelele şi efemerele imperii bulgare, Veliko Târnovo. Apoi Alex a servit pastele cu somon, tomate, smântână, rucola şi atâtea multe altele şi iar am degustat Măiastrul, încetişor, încetişor, călătorind în Toscana şi chiar la Roma, dând un pic pe la Veneţia. Ba am apucat să o luăm şi mai la nord, prin Bad Blumau, către Amsterdam şi Groningen, pe vreo Red Light Street, învârtind morile imaginaţiei cu degetul simţitor.
Când n-a mai rămas nici o picătură în pahar şi nici o firimitură în farfurie, am făcut o ultimă şi reală călătorie la Arad, mai bogaţi cu amintirea unei seri minunate şi cu proiectul unei dulci degustări de 1 Martie.

 

Citit 1784 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2013 16:15

Vorbe despre vin

O sticlă de vin conține mai multă filozofie în ea decât orice altă carte din lume.


Publicitate

Pivnicer

Când am realizat primul flashtasting cu vinuri și cai , la Firiteaz, alături de prietenii de altădată, nu ne gândeam că ne va fi dată o repetiție. Și chiar dacă acum, după șase ani, lucrurile nu s-au petrecut întocmai, frumusețea întâmplării nu a fost știrbită cu nimic.

Caută

Distribuie asta!