Sâmbătă 17 Noiembrie 2018

Licori cu atitudine, longeitud(in)e și altitudine de la Casa de Vinuri Ștefănești

Una dintre cele mai noi crame din țară, Casa de Vinuri Ștefănești, vine prima oară în dormitorul bun...

HalloWine Party 2018, aniversarea mea de groază

HalloWine Party, un proiect original al CDViN care, iată, a început să facă clone prin România, a aj...

Ziua Mondială a Pastelor, sărbătorită all'italiano

Seria de degustări de vin combinate cu mai multe feluri de paste gătite ca la mama și la tata lor ac...

  • Licori cu atitudine, longeitud(in)e și altitudine de la Casa de Vinuri Ștefănești

  • HalloWine Party 2018, aniversarea mea de groază

  • Ziua Mondială a Pastelor, sărbătorită all'italiano

Luni, 18 Februarie 2013 14:06

În voiaj Măiastru prin Europa, într-o seară oarecare de duminică

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Alex şi Sorina, două fiinţe dragi din viaţa mea, şed în Timişoara, într-o casă cu şolocaturi şi aspect toscan. Cei doi membri ai CDViN ne invită uneori la un festin în familie. La o fereastră vezi nişte orhidee, două mâţe contrastante se joacă pe covor, Alex găteşte paste şi supă cremă de ciuperci, iar noi ne jucăm cu vinurile şi le asortăm la mâncăruri.

Principiul e următorul: nu asocia un vin mare unei specialităţi rafinate, dacă vrei să o pui în valoare. Oferă-i un vin prietenos, nepretenţios, un bun companion care se aşază îndată la masă şi te însoţeşte în mod plăcut în aventura gastronomică.
Zis şi făcut. Un Cabernet Sauvignon Măiastru 2010 de la Crama Oprişor, câştigat de Sorina la o tombolă CDViN, s-a dovedit alegerea perfectă, potrivindu-se cu ambele mâncăruri. Are caracter de soi, însă e un vin soft, căruia condimentele din mâncăruri i se asociază minunat. L-am sorbit încet, în living, povestind mari călătorii de altădată. Şi într-un fel am călătorit şi noi în trecut, servind supa cremă din cinci soiuri de ciuperci, în mascarpone, bine condimentată cu cimbru şi cu arome de lămâie.
Am trecut Dardanelele şi am fost din nou la Troia, la Efes, la Pergam, la Smyrna şi Pamukkale, la templul din Halicarnas, la Didyma şi oracolul lui Apolo, ne-am îmbăiat în Marea Egee şi Marea Mediterană iar apoi am revenit acasă prin Istanbul şi Bosfor. În Bulgaria am oprit la Bessa Valley Winery şi în capitala unuia dintre mititelele şi efemerele imperii bulgare, Veliko Târnovo. Apoi Alex a servit pastele cu somon, tomate, smântână, rucola şi atâtea multe altele şi iar am degustat Măiastrul, încetişor, încetişor, călătorind în Toscana şi chiar la Roma, dând un pic pe la Veneţia. Ba am apucat să o luăm şi mai la nord, prin Bad Blumau, către Amsterdam şi Groningen, pe vreo Red Light Street, învârtind morile imaginaţiei cu degetul simţitor.
Când n-a mai rămas nici o picătură în pahar şi nici o firimitură în farfurie, am făcut o ultimă şi reală călătorie la Arad, mai bogaţi cu amintirea unei seri minunate şi cu proiectul unei dulci degustări de 1 Martie.

 

Citit 1895 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2013 16:15

Vorbe despre vin

O sticlă de vin conține mai multă filozofie în ea decât orice altă carte din lume.


Publicitate

Pivnicer

Noi, da. Acesta este răspunsul la întrebarea din titlu. De fapt, nu am fost cu toții acolo, la Groningen Wijnfestival 2018, ci am participat mai degrabă printr-un bun reprezentant, mezinul Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați, Dan Sămînță.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate