Vineri 15 Februarie 2019

Lechburg: terroir-ul albelor care l-au îmblânzit pe Nikita Hrușciov

Al treilea eveniment oficial al anului desfășurat în clubul nostru de degustători de vin absolut nea...

Aniversare specială cu Ionu, Moutai, Syrah și Suiram

Cum orice întâlnire, cum orice degustare poate deveni o călătorie, de ziua lui Ionu ne-am călătorit ...

Vin și alegeri anticipate! Teleportați în 2020, pe rit SF

Așezați-vă liniștiți la locurile voastre, că articolul de față n-are nicio legătură cu politica, deș...

  • Lechburg: terroir-ul albelor care l-au îmblânzit pe Nikita Hrușciov

  • Aniversare specială cu Ionu, Moutai, Syrah și Suiram

  • Vin și alegeri anticipate! Teleportați în 2020, pe rit SF

Luni, 18 Februarie 2013 14:06

În voiaj Măiastru prin Europa, într-o seară oarecare de duminică

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Alex şi Sorina, două fiinţe dragi din viaţa mea, şed în Timişoara, într-o casă cu şolocaturi şi aspect toscan. Cei doi membri ai CDViN ne invită uneori la un festin în familie. La o fereastră vezi nişte orhidee, două mâţe contrastante se joacă pe covor, Alex găteşte paste şi supă cremă de ciuperci, iar noi ne jucăm cu vinurile şi le asortăm la mâncăruri.

Principiul e următorul: nu asocia un vin mare unei specialităţi rafinate, dacă vrei să o pui în valoare. Oferă-i un vin prietenos, nepretenţios, un bun companion care se aşază îndată la masă şi te însoţeşte în mod plăcut în aventura gastronomică.
Zis şi făcut. Un Cabernet Sauvignon Măiastru 2010 de la Crama Oprişor, câştigat de Sorina la o tombolă CDViN, s-a dovedit alegerea perfectă, potrivindu-se cu ambele mâncăruri. Are caracter de soi, însă e un vin soft, căruia condimentele din mâncăruri i se asociază minunat. L-am sorbit încet, în living, povestind mari călătorii de altădată. Şi într-un fel am călătorit şi noi în trecut, servind supa cremă din cinci soiuri de ciuperci, în mascarpone, bine condimentată cu cimbru şi cu arome de lămâie.
Am trecut Dardanelele şi am fost din nou la Troia, la Efes, la Pergam, la Smyrna şi Pamukkale, la templul din Halicarnas, la Didyma şi oracolul lui Apolo, ne-am îmbăiat în Marea Egee şi Marea Mediterană iar apoi am revenit acasă prin Istanbul şi Bosfor. În Bulgaria am oprit la Bessa Valley Winery şi în capitala unuia dintre mititelele şi efemerele imperii bulgare, Veliko Târnovo. Apoi Alex a servit pastele cu somon, tomate, smântână, rucola şi atâtea multe altele şi iar am degustat Măiastrul, încetişor, încetişor, călătorind în Toscana şi chiar la Roma, dând un pic pe la Veneţia. Ba am apucat să o luăm şi mai la nord, prin Bad Blumau, către Amsterdam şi Groningen, pe vreo Red Light Street, învârtind morile imaginaţiei cu degetul simţitor.
Când n-a mai rămas nici o picătură în pahar şi nici o firimitură în farfurie, am făcut o ultimă şi reală călătorie la Arad, mai bogaţi cu amintirea unei seri minunate şi cu proiectul unei dulci degustări de 1 Martie.

 

Citit 1946 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2013 16:15

Vorbe despre vin

I can certainly see that you know your wine. Most of the guests who stay here wouldn’t know the difference between Bordeaux and Claret.


Publicitate

Pivnicer

Numărănd toate titlurile, fotografiile, link-urile celor 365 de zile din 2018, ne dăm seama că am avut parte de un an plin-plin-plin, în care ne-au lipsit în nici un caz entuziasmul, periplurile, aventura. Au fost atât de multe evenimente, cu paste și clătite, cu emu și Tămâioase Negre, cu calamari și vițe străvechi, că unele au rămas pur și simplu fără cronică.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate