Luni 23 Iulie 2018

Seara noastră cu Tohani și prietenul Ștefan Timofti

O dată la cinci ani, prietenul nostru Ștefan Timofti, somelier de top și oenofil autentic, vine în d...

Party cu Vinarte, nandu și burgeri în Zooland sau mai degrabă în Wonderland

15 cerbi lopătari, 13 cerbi carpatini, doi emu, un nandu, 10 capre pitice și două oi de Camerun, un ...

Triplă sărbătoare cu vinurile Cramei Liliac

O cramă foarte apreciată de membrii CDViN și-a prezentat recent noile vinuri în dormitorul bunicii. ...

  • Seara noastră cu Tohani și prietenul Ștefan Timofti

  • Party cu Vinarte, nandu și burgeri în Zooland sau mai degrabă în Wonderland

  • Triplă sărbătoare cu vinurile Cramei Liliac

Luni, 18 Februarie 2013 14:06

În voiaj Măiastru prin Europa, într-o seară oarecare de duminică

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Alex şi Sorina, două fiinţe dragi din viaţa mea, şed în Timişoara, într-o casă cu şolocaturi şi aspect toscan. Cei doi membri ai CDViN ne invită uneori la un festin în familie. La o fereastră vezi nişte orhidee, două mâţe contrastante se joacă pe covor, Alex găteşte paste şi supă cremă de ciuperci, iar noi ne jucăm cu vinurile şi le asortăm la mâncăruri.

Principiul e următorul: nu asocia un vin mare unei specialităţi rafinate, dacă vrei să o pui în valoare. Oferă-i un vin prietenos, nepretenţios, un bun companion care se aşază îndată la masă şi te însoţeşte în mod plăcut în aventura gastronomică.
Zis şi făcut. Un Cabernet Sauvignon Măiastru 2010 de la Crama Oprişor, câştigat de Sorina la o tombolă CDViN, s-a dovedit alegerea perfectă, potrivindu-se cu ambele mâncăruri. Are caracter de soi, însă e un vin soft, căruia condimentele din mâncăruri i se asociază minunat. L-am sorbit încet, în living, povestind mari călătorii de altădată. Şi într-un fel am călătorit şi noi în trecut, servind supa cremă din cinci soiuri de ciuperci, în mascarpone, bine condimentată cu cimbru şi cu arome de lămâie.
Am trecut Dardanelele şi am fost din nou la Troia, la Efes, la Pergam, la Smyrna şi Pamukkale, la templul din Halicarnas, la Didyma şi oracolul lui Apolo, ne-am îmbăiat în Marea Egee şi Marea Mediterană iar apoi am revenit acasă prin Istanbul şi Bosfor. În Bulgaria am oprit la Bessa Valley Winery şi în capitala unuia dintre mititelele şi efemerele imperii bulgare, Veliko Târnovo. Apoi Alex a servit pastele cu somon, tomate, smântână, rucola şi atâtea multe altele şi iar am degustat Măiastrul, încetişor, încetişor, călătorind în Toscana şi chiar la Roma, dând un pic pe la Veneţia. Ba am apucat să o luăm şi mai la nord, prin Bad Blumau, către Amsterdam şi Groningen, pe vreo Red Light Street, învârtind morile imaginaţiei cu degetul simţitor.
Când n-a mai rămas nici o picătură în pahar şi nici o firimitură în farfurie, am făcut o ultimă şi reală călătorie la Arad, mai bogaţi cu amintirea unei seri minunate şi cu proiectul unei dulci degustări de 1 Martie.

 

Citit 1826 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2013 16:15

Vorbe despre vin

If anyone orders Merlot, I’m leaving. I am not drinking any fucking Merlot!


Publicitate

Pivnicer

Pentru noi, fiecare weekend poate deveni un festival de vin. În virtutea acestei plăcute realități, între 9 și 11 iunie ne-am aflat în capitala Austriei și totodată în capitala străbunicilor ori bunicilor noștri, pentru a participa la VieVinum 2018, prestigios festival de vin aflat la a X-a ediție, care se desfășoară în Palatul Hofburg.

Caută

Distribuie asta!