Miercuri 26 Iunie 2019

Cum am legat, la ziua Cramei Avincis, o strânsă prietenie cu Cuvée Grandiflora 2013

În ultimii opt ani, pentru entuziaștii degustători neautorizați din dormitorul bunicii, celebrarea R...

Secretele gourmet ale Vaticanului. Un festin divin, cu Salvo Lo Castro

Evenimentul gourmet al anului, în Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, s-a petrecut duminică, ...

Furmint și Cabernet Franc din Magyarország, în compania unui cavaler arădean al vinului

Un bun prieten a susținut recent o degustare de cinci stele în dormitorul lui Nagymama. Schmak Andrá...

  • Cum am legat, la ziua Cramei Avincis, o strânsă prietenie cu Cuvée Grandiflora 2013

  • Secretele gourmet ale Vaticanului. Un festin divin, cu Salvo Lo Castro

  • Furmint și Cabernet Franc din Magyarország, în compania unui cavaler arădean al vinului

Miercuri, 12 Iunie 2013 10:21

Mică aventură de iunie în realitatea unei stampe transilvane

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Povestea de faţă a început în urmă cu câteva luni la un vernisaj de stampe organizat de muzeul de artă arădean. Atunci am făcut cunoştinţă cu o parte din colecţiile lui Adrian Ciceu, muzician român stabilit la Berlin. Ulterior, am avut plăcerea să-l întâlnim personal pe colecţionarul de artă în cadrul unei degustări organizate în clubul Vestik.
N-am ştiut atunci că ne va fi dat să trăim o mică aventură, într-un alt decor şi într-un alt anotimp, tot în prezenţa sa şi a unor prieteni vestici.

S-a întâmplat într-o zi ploioasă de iunie. Am fost invitaţi să-l vizităm într-un cătun braşovean situat la 900 de metri altitudine, locul unde îşi face marile vacanţe româneşti în ultimii zece ani. Un loc aproape nelumesc de frumos, un paradis tradiţional situat deasupra lumii, într-o Românie celestă.
Măgura e o localitate montană la care ajungi dacă o iei către Bran şi apoi treci prin Moieciu. Până să ajungem acolo însă am traversat iar Ardealul, am poposit la Fântâniţa Haiducului, am pozat totul pe drum, mici accidente, lucrul la autostradă, turnuri de fum, oile industriale, mici detalii erotice de pe barurile de la marginea drumului, rândunici, munţi şi castele.
Pentru şoferul de la câmpie, drumurile de munte, serpentinele în ac de păr, prăpastia şi îngustimile sunt mici pricini de spaimă, dar şi de fior aproape aşteptat. Într-un final am ajuns la destinaţie, prin noroiul ultimelor ploi, fiind întâmpinaţi cu căldură de gazda noastră. Nu ne-am putut bucura însă foarte mult de peisaj fiindcă o mică fiinţă suferea pe o canapea şi a trebuit să o ducem până la spital, în Braşov. Ne-am petrecut astfel prima parte a nopţii pe holuri cu medici şi desene cu Aristocats şi Albă ca Zăpada, ţinând de o mână o fetiţă necăjită de boală, transformându-ne într-un fel în trei tătici îngrijoraţi.
Cum tăticul adevărat s-a internat cu tot cu fetiţă şi şi-a petrecut următoarele nopţi în spital, noi ne-am întors la casa de deasupra lumii unde ne aştepta Adrian Ciceu. A fost un drum palpitant în noapte, prin locuri pe care abia le-am văzut întâia - a doua oară, într-un necunoscut în stare să ne stârnească toate emoţiile. Am dormit într-o casă cu acoperiş de şindrilă, o locuinţă tradiţională care copia un model de la Muzeul Satului, clădită de un arhitect care s-a jucat frumos cu efectele luminii, mărind ferestrele şi oferind un peisaj de vis oricărui norocos privitor care o vizitează ori locuieşte acolo. Dedesuptul şi deasupra ochilor noştri se întindea lumea montană, precum o stampă cu prăpăstii pe marginea cărora nu medita nici un poet, ci numai gândul călător al vreunui fotograf de ocazie.
Am surprins multe cu ochiul aparatului foto, biblia din dormitor, păsările ierbii şi ale gardului, ceaţa care învăluia încet panorama, planurile înclinate pe care cineva a desenat şi tuns copacii, apa jgheaburilor, stropii de ploaie prin care se întrezărea chipul gazdei care îşi lua rămas bun.
Se făcuse a doua zi a aventurii noastre şi ne pregăteam să vizităm o cramă cu turn din inima Transilvaniei. Dar până acolo, drumul nostru a trebuit să treacă prin Sighişoara, pe lângă alte castele cocoţate pe dealuri şi munţi, prin câmpuri cu sute de berze fericite, printr-una dintre cele mai frumoase zone ale României. La capătul lui, ne aştepta cineva care pusese vinul la frapieră şi bunătăţile pe grătar, învăluind în fum peisajul cu vii şi Târnavă Mică.

 

Citit 3745 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 22:20

Vorbe despre vin

I can certainly see that you know your wine. Most of the guests who stay here wouldn’t know the difference between Bordeaux and Claret.


Publicitate

Pivnicer

Fără să fim șefi de stat, mari maeștri de lojă ori mici somități pe scara socială, călătoria noastră din 2019 la Drăgășani, de Ziua Bunicii Maria Știrbey, a trecut fortuit prin Sibiu. Cu o lună înaintea evenimentului, nu mai erau de găsit locuri de cazare acceptabile în zona Drăgășaniului pe o rază de 50 de kilometri, așa că am avut bucuria să revedem Hermannstadt-ul și să-i savurăm bunătățile.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate