Duminică 31 Mai 2020

Ferdi, o cramă boutique, cucerește dormitorul bunicii

În mod absolut întâmplător, am făcut o pasiune pentru vinurile unei crame boutique din Dealu Mare, p...

Degustare aniversară, bisectă, și un vin proaspăt de la-nceput de mileniu

Ani bisecți, vinuri bisecte... Din patru în patru ani, în anii aceia de 366 de zile în care luna feb...

Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

Punctul culminant al unui weekend de foc petrecut la început de februarie în dormitorul bunicii a fo...

  • Ferdi, o cramă boutique, cucerește dormitorul bunicii

  • Degustare aniversară, bisectă, și un vin proaspăt de la-nceput de mileniu

  • Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

Miercuri, 25 Septembrie 2013 17:47

Flashtasting de Dealu Mare într-un burg. În Luxem-burg

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Amintirile noastre despre Grand-Duché de Luxembourg sunt legate iremediabil de un vin românesc şi de frumuseţile locului. Nimic ne-a împiedicat totuşi să relaţionăm cu elefanţii albaştri ai capitalei, care, aidoma vacii de ipsos din faţa hotelluui din Aduard, ne-au ajutat să realizăm şedinţa foto. În plus, am aflat cu plăcere că limba română este uşor de înţeles fie şi la peste 1.500 de kilometri de casă.

Tot miercuri, 28 august. Ultimul punct de pe ordinea noastră de zi ori mai degrabă de pe ordinea noastră de călătorie prin Benelux a fost Grand-Duché de Luxembourg. Prea multe să-ţi aminteşti despre această ţară cât un judeţ nu prea ai avea. Decât, poate, prosperitatea şi turnurile, privirile aruncate în treacăt, grupurile de turişti octogenari, zumzetul blând al civilizaţiei de când lumea.
Eram şi noi în trecere doar, dinspre Belgia spre Franţa, dinspre Olanda spre Italia, încărcaţi cu tot felul de vinuri şi de doruri. În rucsac aveam de această dată acelaşi Sauvignon Blanc/Fetească Albă de la SERVE. Aparatul foto a surprins micile detalii ale plimbării noastre luxemburgheze: o bufniţă simpatică lipită pe zid, nişte maimuţe care nu aud, nu văd, nu spun, inscripţia "Êtes-vous un bon cochon?" de pe geamul unei bănci. Poate că nu sunt. Poate că nu suntem. Căci nu am ţinut vinul la puşculiţă, am avut grijă să-l supunem din nou unui flashtasting. Şi am făcut-o printre elefanţii albaştri şi vernili ai acestui oraş turistic, bancar, aseptic. După o scurtă plimbare prin burg, prin Luxem-burg, la capătul unei porţi boltite, medievale, o duduie irezistibilă ne taie calea, ducându-se undeva, oriunde. "Mihai, îi spun nepotului, am ratat ocazia!" Duduia tresare, se uită la noi, zâmbeşte plină de înţelegere, apoi pleacă încetişor, intrând în prima clădire. Mă gândesc acum că vinul românesc şi limba română au ajuns în ultimul timp valori aproape universale. Uşor de recunoscut oriunde, fie şi pe străzile luxemburgheze...

 

Citit 3168 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 21:35
Publicitate

Pivnicer

Călătorul cu ochii larg deschiși poate observa că, pentru ieșeni, trei sunt steagurile care contează: cel al României, cel al Uniunii Europene și steagul Cotnari. În ultima noastră aventură oenologică, petrecută în capitala Moldovei și la poalele Dealului Cătălina, ne-am reîndrăgostit de Iași și de cea mai mare podgorie din zonă.

Caută

Publicitate